Fes – capitala culturală a Marocului

Bine ați venit la Fes – unul dintre cele 7 mari orașe marocane. Fes este definit ca centrul cultural și spiritual al Marocului. Și chiar așa și este! Căci este esența pură, nediluată a culturii marocane. Este agitat, haotic și intens din toate punctele de vedere.  Fes – capitala culturală a Marocului este un loc pe care fie îl iubești, fie De Ce? Pentru că Fes este palpitant, agitat, plin de arome, mirosuri, sunete și culori. Ceea ce poate fi extrem de plăcut sau extrem de obositor.

Cu toate acestea, este un oraș cu tradiții bine conservate și industrii artizanale și unul dintre cele mai interesante locuri de vizitat din Maroc. O zi în Fes va fi o excursie perfectă pentru a explora Medina sa frenetică, a se scufunda în stilul de viață local și, în cele din urmă, va pleca cu câteva impresii foarte puternice.

Dar hai mai bine să începem…..

Câteva cuvinte despre Fes – capitala culturală a Marocului

Situat în partea de nord a Marocului, Fes este al doilea oraș ca mărime din Maroc. În secolul al VIII-lea dinastia Idrisid fondează un oraș, care se dezvoltă foarte repede și care până în secolul al XI-lea avea devine unul dintre cele mai importante centre religioase (madrasele – școlile religioase islamice de aici sunt printre cele mai prestigioase). Pe de altă parte, orașul devine și un puternic centru comercial.

Creșterea și dezvoltarea orașului în secolele XIII – XVI, au reușit să facă din Fes capitala țării, cu o populație de peste 200.000 de locuitori. Totuși, la începutul secolului al XIX-lea, orașul își pierde influența și nu mai este capitala Marocului, care se mută la Marrakesh.

Azi, Orașul Vechi sau Medina, cunoscută sub numele de Fes el Bali, este unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi ale lumii arabo-musulmane, și face parte din Patrimoniu UNESCO.

Palatul Regal din Fes și cartierul evreiesc (Mellah)

Înainte de ajunge în Medina, prima oprire este la Palatul Regal din Fes, una dintre puținele atracții din afara medinei. Bineînțeles, Palatul Regal din Fes este casa regelui. Așa că nu se poate vizita de către turiști. Însă din ce am văzut pe la televizor, Palatul Regal din Fes are unul dintre cele mai mari parcuri găzduite în interiorul unui palat din Maroc și unele dintre cele mai frumoase uși din țară! Și pot să confirm asta. Ușile sunt o capodoperă a măiestriei și atenției la detaliu a meșteșugarilor.

Hoinari pe străzile din Fes – capitala culturală a Marocului

Cum poți să cunoști cel mai bine un loc nou…. Străbătându-l la pas. Iar Medina din Fes este locul în care trebuie să ai această experiență, căci atmosfera vibrantă a străzilor din Fes este una incredibilă, care îți va intra la suflet și pe care nu o vei uita niciodată. Rătăcind pe străduțele din labirintul medinei, amalgamul de sunete, arome și culori – vă va “lovi” instant. Fes el Bali este una dintre cele mai mari zone pietonale urbane din lume. Așa că teoretic aici sunt doar pietoni, nu și mașini. Corect! Însă nu vă gândiți că veți avea o plimbare liniștită. Străzile sunt înguste și aglomerate. Pe lângă grupurile de turiști, medina este plină de biciclete și scutere, catâri și măgari care transportă mărfuri ca pe vremuri, localnici cu căruțuri etc. Un tablou viu, cu multă fervoare și un vibe aparte.

Însă ATENȚIE! Medina din Fes  – capitala culturală a Marocului este locul în care să te pierzi cu ușurință, Așa că fie te folosești de prietenul Google maps, fie mergi cu un ghid local. Dar despre lucrurile la care trebuie să ai grijă poți citi aici –  Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

Medina este alcătuită din mai multe souk-uri (piețe), adică piețe tematice cu tot ceea ce vă doriți să cumpărați. Descoperiți măiestria locală în multitudinea de suveniruri unice marocane (covoare colorate, ceramică, ulei de argan, condimente și produse de marochinărie. Souk-ul este locul perfect pentru a vă testa abilitățile de tocmeală.

Vizitați Madrasa – cea mai veche școală coranică din lume care se găsește aici în Fes – capitala culturală a Marocului

Pe lângă moschei, în Medina este plină de moschei și obiective turistice religioase. Așa că din itinerariu nu ar trebui să ne lipsească vizita la Madrasa al-Attarine (unul dintre cele două colegii istorice islamice din Fes). Curtea este impresionantă cu decorațiunile din faianță cu modele geometrice perfecte și citate din Coran.

Urcați și la etajul superior, unde locuiau studenți, Ceea ce pe mine sincer m-a frapat era faptul că ușile aveau zăvor pe exterior…. mă întreb oare de ce?

Vizitați Tăbăcăria Chouara cel mai colorat și mai “aromat” loc din Fes

Ca să vizitezi una dintre cele mai interesante atracții din Fes – nu uita –  Ține-ți respirația sau folosește frunze de mentă. Tăbăcăria Chouara din Fes este cea mai veche tăbăcărie din lume care încă funcționează. Tăbăcăria nu poate fi găsită cu ușurință. Este adânc poziționată în Medina, pe o străduță îngustă și este înconjurată de alte clădiri. Și dacă totuși ai găsit-o, ca să ajungi sus pe terasă trebuie să intri printr-un magazin pentru a ajunge sus la terasa de unde poți vedea tăbăcăria.

Tăbăcăria Chouara din Fes a fost înființată în secolul al XI-lea. Este una dintre singurele tăbăcării din lume care încă mai folosește procese vechi tradiționale de prelucrare a pieilor de vacă și transformarea lor în elemente de marochinărie. Și acum o să vă povestesc ce înseamnă asta. Adică: Câteva zeci de vase de piatră sunt pline cu coloranți și lichide ce conțin excrementele de porumbei și urină de vacă, care ajută la descompunerea cărnii și tratarea pieiei. Cred că vă închipuiți că mirosul este unul insuportabil. Însă, câteva frunze de mentă proaspătă vor acoperi mirosul.

Oprește-te și admiră Bab Bou Jeloud – Poarta Albastră

Bab Bou Jeloud sau Poarta Albastră este intrarea vestică în Medina. Construită în 1913, poarta reprezintă simbolic o delimitare tipică între furnicarul din medina cu  souk-urile sale și viața modernă a secolului 21.

Urcă la fortăreața Borj Nord din Fes – capitala culturală a Marocului

Nu este o idee rea ca înainte de a începe vizita în Fes – capitala culturală a Marocului să urcați mai întâi la Borj Nord, fortul construit în secolul al XVI-lea, pentru a apărarea orașului vechi Fes. Este la 15-20 de minute de mers pe jos de Poarta Albastră (sau 10-20 de dirhami cu un taxi mic). În 2016 a fost transformat într-un muzeu de arme și găzduiește o colecție de peste 5000 de arme din diferite epoci.

Dacă cultura și experiențele locale autentice sunt motivul principal din spatele călătoriilor tale, Fes el-Bali ar trebui să fie în fruntea listei. Acest oraș vechi este cel mai bun exemplu al culturii arabe în care m-am împiedicat vreodată. Dacă Marocul este pe lista ta, hai în acest circuit.

Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii