Empire State Building sau Top of the Rock

2 zile în New York – Ce să faci mai întâi? Ce să vezi mai repede? Ce să nu ratezi? E dificil să faci o selecție printre atâtea obiective turistice și experiențe din filme, pe care, cu siguranță, că dorești să le retrăiești într-un mod cât mai personal. Pentru mine una dintre aceste dileme a fost Empire State Building sau Top of the Rock. Nu ai cum să vii în New York Manhattan – orașul în care s-au născut zgârie-norii – și să nu urci să vezi de sus orașul cu cea mai mare aglomerare de zgârie-norii pe metru pătrat – 284.

Cum să vii la New York și să nu ajungi în Empire State Building sau Top of the Rock? Este un must al orașului. Panorama de sus a New Yorkului este o experiență unică ce nu poate fi ratată. Dar ce facem dacă suntem pe fugă și timpul nu este în favoarea noastră ca să urcăm în cele două clădiri? Ca să luăm o decizie am făcut comparație între cele două obiective. Sper să vă fie utilă, astfel:

Empire State Building

Tastează pe Google New York, apoi afișează pozele. Cel puțin 80% din pozele selectate au ceva în comun – Empire State Building – Simbolul ambiției umane de a-și depăși limitele, de a atinge mereu ceea ce pare imposibil, de a fi cât mai sus în văzduh.

„La vremea ei”, Empire State Building a depășit toate recordurile arhitectuarale și inginerești:

 • A fost numită “a 8-a minune a lumii”. Se spune că atunci când este senin din ESB, datorită panoramei sale de 360 de grade se pot vedea simultan cinci state: New York, New Jersey, Pennsylvania, Connecticut și Massachusett

 • A fost primă clădire din lume care a avut peste 100 de etaje.
 • Înălțime: timp de aproape 40 de ani, până în 1970, a fost cea mai înaltă clădire din lume (construcția având 381m, iar construcția incluzând antena – 443,2m). Azi este pe locul 51 în topul celor mai înalte clădiri din lume. După ce s-au prăbusit turnurile gemene – în 2001, și-a reluat statutul de cea mai înaltă clădire din NYC până în 2012, când a fost inaugurată One World Center aka Freedom Tower.
 • Timp: Empire State Building, cu ale sale 103 etaje, a fost construită într-un timp record –20 de luni  / 410 zile (între 1929 și 1931).
 • Forță de muncă: 3400 de muncitori au muncit la această constucție. Rapoartele oficiale arată că au fost doar 5 accidente de muncă mortale.
 • Vizitatori: punțile de observare de la etajele 86 si 102 atrag peste 4 milioane de vizitatori anual.

Azi, Empire State Building găzduiește sedii de birouri, un muzeu la etajul 2 și rămâne cea mai cunoscută clădire din Manhattan.

Empire State Building

Top of the Rock - Rockefeller Center

Rockefeller Center a fost visul lui John D. Rockefeller să construiască un oraș în oraș – “in the middle of it all”. Construcția a început în 1931, a necesitat peste 40.000 de muncitori și aproape 6 ani de muncă pentru a fi gata în 1937. Rockefeller Center cuprindea 19 clădiri comerciale pe o suprafață de 89.000 m2. Azi este un mini-oraș într-una dintre cele mai mari metropole ale lumii și al treilea punct de observație, ca înălțime în Manhattan.

Pe lângă importanța socio-economică și culturală, Rockefeller Center este, în special, emblema New York-ului pe timp de iarnă. Cine nu știe din filmele americane celebrul patinoar? Cine nu și-ar dori să participe măcar o data în viață la faimosul ritual de aprindere a luminilor bradului din Rockefeller Center.

Biletele la Empire State Building sau Top of the Rock

Avem o varietate destul de mare de bilete pentru a alege varianta pe care o considerăm potrivită:

Top of the Rock

Empire State Building

Cele mai populare:

  • General Admission – 1 adult / flexibil $38 (copil 6-12 ani – $32) + $10 pentru apus;
  • VIP Access– 1 adult / flexibil $75. Include acces imediat cu prioritate de acces la lifturi și security, și reducere de 20% pentru cumpărături.
  • Dacă achiziționați online se aplică taxe de aprox. 10%.

 

Toate tipurile de bilete le puteți achiziționa aici.

https://www.topoftherocknyc.com/buy-tickets/

Cele mai populare:

 • Main Deck 86 Floor & Museum: $42 adult/$40 seniori (62+) / $36 copil
 • VIP Express Pass – Main Deck 86 Floor & Museum: $78 (skip the line);
 • Standard Pass – Main Deck 86 Floor + 102nd floor& Museum: $72 adult / $70 seniori (62+)/$66 copil;
 • VIP Express Pass – Main Deck 86 Floor + 102nd floor& Museum: $108.

Toate tipurile de bilete le puteți achiziționa aici.

https://www.esbnyc.com/buy-tickets

CityPass New York

Dacă stați mai mult de 4 zile în New York, Pass-ul este o investiție bună. Este și opțiunea de a alege doar 3 dintre atracțiile propuse, și atunci, prețul este de $87. Pass-ul este valabil 9 zile de la data activării. Atracțiile incluse sunt:

1. The Empire State Building

2. American Museum of Natural History

3. The Metropolitan Museum of Art

4. Top of the Rock Observation Deck SAU Guggenheim Museum

5. Statue of Liberty & Ellis Island SAU Circle Line Sightseeing Cruises

6. s9/11 Memorial & Museum SAU Intrepid Sea, Air & Space Museum

New York CityPass poate fi cumpărat online. Primim un cod QR pe care îl prezentăm la intrarea în muzee fie pe hârtie, fie pe telefon. După scanarea codului veți primi biletul oficial pentru respectivul obiectiv turistic.

Program acces – Empire State Building sau Top of the Rock

Top of the Rock

Empire State Building

Zilnic între 8:00am – 12:30am.

Ultimul lift: la ora 11:40pm.

Zilnic între 8.00am – 2.00am.

Ultimul lift: la ora 1.15 am.

Timp de așteptare – Empire State Building sau Top of the Rock

De obicei, experiența de a vizita un obiectiv turistic ține de toate aspectele: de la primul impact – când ne întâlnim față în față cu monumentul, până la amabilitatea personalului și facilitățile de care avem parte. De foarte multe ori, pentru a vizita un obiectiv turistic trebuie să așteptăm, să stăm la coadă. Descurajant! Și dacă se mai combină și cu oboseala și câldura din timpul zilei, poate deveni frustrant. Ar fi recomadat să evităm intervalele aglomerate.

Top of the Rock

Empire State Building

Este mult mai liber, totuși, la apus se aglomerează. Interval de așteptare: 10 min – 1 h.

Este foarte aglomerat, mai ales după amiaza și în weekend-uri. Interval de așteptare: 30 min – 1.5 h.

Timp de vizitare – Empire State Building sau Top of the Rock

Top of the Rock

Empire State Building

Durata medie de vizitare este între 45 min și 1 oră.

 

Durata medie de vizitare este între 2 și 3 ore – în funcție de coada de la acces.

Locație – Empire State Building sau Top of the Rock:

Amândouă clădirile sunt situate în mijlocul Manhattan-ului. Distanța care le separă este de mai bine de 1 milă.

Top of the Rock

Empire State Building

Situat înspre partea nordică a Manhattan-ului, mai aproape de  Central Park și Times Square.

Durata medie de vizitare este între 2 și 3 ore – în funcție de coada de la acces.

Tips & Tricks – Empire State Building sau Top of the Rock

Top of the Rock

Empire State Building

 • Expoziții: alocați timp și pentru vizitarea expozițiilor. După ce treceți de ele, nu vă mai puteți întoarce.
 • Biletele: au oră fixă de intrare. Dacă vreți să vedeți apusul, este recomandat să luați biletele cel puțin cu o oră înainte.
 • Descărcați aplicația Top of the Rock app – conține un tur audio și o identificare a tuturor clădirilor văzute din Top of the Rock. TIP: descărcați turul audio înainte de a ajunge în vârf pentru a economisi timp.

Protecție: panouri de sticlă (pot obtura calitatea pozelor).

 

 

 

 • Copii sub 6 ani pot vizita GRATUIT ESB doar însoțiți de un adult. Cărucioarele sunt premise, cu condiția de a fi strânse înainte de a urca în lif.
 • Saxofonul în concert: De joi până sâmbătă, de la 9pm la 1am, un saxofonist foarte talentat cântă muzică live – nu degeaba e cel mai romantic loc din NYC.
 • Lounge: dacă vreți să mai petreceți ceva timp în ESB, vizitați barul Art Deco de la etajul 33.
 • Folosiți #EmpireStateBuilding și fotografiile voastre pot face parte din campaniile de marketing ESB.
 • Nu există gardebobă sau spații de depozitare pentru bagaje verificați condițiile de acces. Un rucsac mie este acceptat.

Protecție: grilaj de fier – atenție în realizarea pozelor cu telefonul – poate fi ușor scăpat din cauza vântului.

 • Evitați aglomerația: cel mai bine este să urcăm fie dimineața devreme (8:00am-11:00am), fie seara târziu (după 10:00pm). Zilele săptămânii sunt mai puțin aglomerate decât weekend-urile. La Control de Securitate – se formează cozi deoarece, aici, vin direct cei care au achiziționat deja biletele online.
 • Biletele: Este recomandat să luați biletele online pentru a evita coada de la bileterie.
 • Apusul: Dacă vreți să vedeți apusul, plănuiți să ajungeți în vârf cu cel puțin 40 min -1 oră înainte. Obțineți un loc la geam. Pentru poza perfectă, este indicat să fiți cât mai aproape de geamurile de protecție/grilaje. Lumina pentru poze este mult mai bună înainte de apus.
 • Îmbrăcăminte: nu uitați că aceste clădiri sunt foarte înalte și vântul poate fi destul de puternic. Este bine să avem la îndemână haine groase, care să ne protejeze de vânt. Doamnele și domnișoarele sunt sfătuite să evite fustele scurte și/sau vaporoase, vântul poate să reproducă celebra poza a lui Marilyn Monroe – cea cu fusta ridicată.
 • Verificați condițiile meteo: dacă este o zi înnorată sau plouă, cu siguranță că nu vom avea parte de acele priveliști minunate. De aceea, bilete flexibile sunt o variant foarte bună pentru a asigura vizita în cele mai favorabile condiții meteo.
 • Binoclu: panorama este spectaculoasă. Dacă aveți un binoclu, veți avea o experiență și mai frumoasă.
 • Control de Securitate: pregătiți-vă pentru controlul de Securitate – statul la coadă nu este lucrul pe care ni-l dorim, mai ales în concediu. Pentru a fluidiza controalele evitați obiectele interzise ESB sau Top of the Rock .
 • Baterie externă: indiferent de ora vizitei, veți face foarte multe poze, ar fi păcat să nu imortalizati momentul.
 • Poluarea: chiar dacă este senin, pozele nu vor fi foarte clare. Nivelul de poluare din Manhattan este ridicat, iar acest lucru se va reflecta și în calitatea pozelor.

Comparând priveliștea:

Cea mai mare diferență între priveliștile oferite de cele două clădiri sunt, chiar clădirile în sine. Așadar, priveliștea de pe Top of the Rock are în prim plan clădirea Empire State Building și invers.

Seara este un adevătat spectacol să vezi, de sus, Orașul care nu doarme niciodată: clădirile gigantice, luminile, reflectoarele, sirenele, freamătul orașului și forfota de jos sunt o imagine, care se întipărește pe retina și în sufletul vizitatorului.

Panorama din Empire State Building:

Fiind mai înaltă decât Top of the Rock și plasată înspre partea sud a Manhattan-ului, și cu o vedere 360 de grade, ESB oferă vederi spectaculoase deasupra zgârie-norilor, a râului Hudson, Rockefeller Plaza Center, Chrysler Building, One World Trade Center, Brooklyn Bridge și, chiar putem zări, în depărtare, Statuia Libertății.

New York văzut de pe Empire State Building
New York văzut de pe Empire State Building

Panorama din Top of the Rock

Fiind puțin mai mică decât Empire State Building, Top of the Rock oferă o priveliște extraordinară spre Central Park (de care este mai aproape) și spre Lower Manhattan – inclusiv Empire State Building, Freedom Tower, Chrysler Building, Bank of America Tower, Flatiron Building etc. Deci, dacă vreți să vedeți ESB în toată grandoare și măreție ei, o vizită în Top of the Rock este obligatorie.

Central Park văzut de pe Top of the Rock - Rockefeller Center
Manhattan văzut de pe Top of the Rock - Rockefeller Center

Experiența mea

Am vizitat dimineața Empire State Building și seara Top of the Rock.

Ziua în Empire State Building

După ce ne cazăm, pentru că era cel mai apropiat obiectiv turistic de hotelul nostru, Empire State Building a fost primul vizită din New York. Cumpărasem deja biletele online. Stăm cam vreo 10-15 min. la coadă, în fața clădirii. De jos, de la nivelul solului încerc să cuprind cu privirea, clădire uriașă pe care urmează să o vizitez. Cam greu – mai să fac podul pe spate.

Ajungem, apoi, la recepție unde arătăm biletele online și suntem direcționați către Security. Controlul este foarte strict și riguros. Urmează seria de lifturi. Până la etajul 86, schimbăm e lifturi. Totul este organizat în cele mai mici detalii. Ajungem la etajul 86 – vântul șuieră destul de tare și priveliștea e WOW! Ce mi-a plăcut cel mai mult: Sunetul orașului – știți acel sunet de New York din filme? Traficul plin de sirene – se aude clar de aici de sus. Închid ochii și îl iau cu mine. Cat despre panorama, las pozele să vorbească de la sine:

Apusul văzut de la înălțime din Top of the Rock.

O locație nouă, o experiență nouă – NYC este orașul american cu cei mai mulți zgârie-nori. Prilejul perfect pentru lait-motiv-ul excursiilor mele: apusul și/sau răsăritul admirate de la înălțime. Doar 2 zile în NYC și o dimineață deja rezervată pentru Statuia Libertății și Ellis Island, au făcut ca alegerea să fie fără echivoc: apus îl vom vedea de la înălțime – din Top of the Rock.

Am ales, în final, Top of the Rock pentru că îmi doream să văd Empire State Building și Time Square luminate noaptea. Însă, mi-ar fi părut rău să nu văd Manhattan pe timp de zi din Top of the Rock. Așa că am făcut rezervare la biletele de la apus și am putut să vedem și forfota zilei din oraș, dar și spectacolul luminilor.

Noi am ales să urcăm în jurul orei 19.00 pentru a vedea apusul de pe acoperișul clădirii. Înainte să urcăm, cerul se înnorează și începe să picure puțin.  Trebuie să recunosc că sunt puțin (mai mult) dezamăgită. Îmi doream atât de mult să văd apusul din Top of the Rock. Era un lucru „once în a life time”. Dar asta este, natura nu poate fi controlată sau programată. Fotografiem New York-ul de la înălțime și așteptăm să vedem cum vă arăta finalul zilei și Orașul luminilor văzut de deasupra.

Cred că mi-am dorit prea mult să văd acel apus, căci, dorința mi s-a îndeplinit. Cu vreo 10 minute înainte de apus, la orizont se creează o fâșie între nori și soarele apare. Se pare că nu sunt singură care aștepta cu emoție acest moment. Reacția altor turiști este impresionantă – un  Woooow!! colectiv se aude din toate părțile. Cu toții admirăm acest cadou primit: un apus frumos deasupra New York-ului.

Apus văzut de pe Top of the Rock - Rockefeller Center
Manhattan văzut noaptea de pe Top of the Rock - Rockefeller Center
Manhattan văzut noaptea de pe Top of the Rock - Rockefeller Center

Concluzii - Ce vizităm

În mod evident, nu este o decizie ușoară, ci una strict personală. Alegerea vă aparține. Preferința personală și experiența sunt cele care fac diferența. Sfatul meu este să le vizitați pe amândouă (dacă aveți timp, bineînțeles). Neapărat unul pe timp de zi și unul la apus. Nu veți regreta.

Dacă, nu aveți timp și trebuie să alegeți doar unul dintre cele doua, Empire State Building sau Top of the Rock, optați pentru vizita la apus – așa veți admira orașul și ziua și noaptea.

Deși, Empire State Building are câteva avantaje (este mai înaltă și are o notorietate mai mare) versus Rockefeller Center, personal Top of The Rock mi-a plăcut mult mai mult ca și experiență și peisaje. Pentru mine, motivele alegerii făcute sunt evidente:

1. Empire State Building, Times Square și Central Park – fac parte din poze;

2. Seara pozele vor conține Empire State Building luminată.

3. Accesul este mult mai ușor și nu este atât de aglomerat.

O parte din New York-ul filmelor l-am regăsit aici, sus, printre nori. Așa este în realitate, așa este de aici de sus, de pe acoperișul zgârie-norilor. Experiența este completă: ochii, urechile, mintea și sufletul percep New York-ul așa cum este el: viu, zgomotos, agasant, înalt, colorat. Imaginea nu poate fi redată în poze, ci, doar retrăită în amintiri și în suflet.

Alte articole despre despre aventura în America de Est:

Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.

New York în 2 zile (Lower și Upper Manhattan)

Statuia Libertății – Manhattan văzut din Coroană

Știați că…. 15 Curiozități despre New York

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii