New York – E ca în filme sau nu e? Știm din filmele americane că este orașul de unde se dă ora în lume. Este The Big Apple și „Orașul care nu doarme niciodată”. Așa de agitat, colorat, viu și intens să fie? Pe micile ecrane, NYC pare orașul cel mai modern și mai plin de viață. Pare că le are pe toate și este imposibil să îi lipsească ceva. Ia să vedem, așa o fi? Dar să le luăm pe rând:
Cum am ajuns în New York City?
În USA am stat 2 săptămâni și ne-am propus să vedem cât mai multe obiective pe coasta de Est a Americii. Am planificat, ne-a organizat și rezultatul a fost următorul itinerariu: Washington – Niagara – NYC – Washington – Myrtle Beach. Pare puțin, însă, în America distanțele sunt foarte mari, iar în orașele mari, traficul este de multe ori înspăimântător.
Toți prietenii ne speriaseră, în privința traficului din NYC. Cât poate să fie de rău. Apăi este! Poți sta în trafic blocat și câte 30 min. fără să înaintezi. Plecând cu o zi înainte de la Niagara, și oprindu-ne peste noapte în Binghamton, am ajuns în Manhattan, sâmbăta pe la 11.00am – exact așa cum am plănuit – pentru a evita aglomerația și traficul. Din New Jersey până la hotelul din Manhattan am făcut cam 1.5 ore în trafic – deci, chiar am evitat traficul!!!
La pas prin New York Manhattan
Pentru că timpul era limitat, am împărțit cele 2 zile astfel: prima zi Upper Manhattan și cea de doua zi – Statuia Liberății, Ellis Island și Lower Manhattan.
Upper Manhattan – New York City
1. Empire State Building
Primul obiectiv vizitat – cea mai celebră clădire din New York. O recunoaștem cu toții din cărțile poștale, din poze, din filme (Cine nu își aduce aminte de scenele celebre din filmul King Kong????). Aveam deja biletele luate online. Așa că, scăpăm de coada de la bilete, însă pe cea de la Security trebuie să o urmăm cu strictețe (pregătiți-vă de un control ca la aeroport). Luăm liftul și ajungem la etajul 86. De aici, de sus, priveliștea este extraordinară. Cartierul, construit pe înălțime, este și mai spectaculos privit de deasupra. Acum, vedem Manhattan ziua, scăldat în lumina Soarelui. Deseară, la apus îl vom vedea, tot de sus, dar din Top of the Rock, Rockefeller Center.
2. Ziua în Time Square
Plecând de la Empire State Building, următoarea destinație este Punctul Zero al Manhattan-ului – Times Square. Ca să ajungem acolo, urcăm pe 7th Avenue și ajungem direct în Times Square: Aglomerație, agitație, mașini, claxoane, turiști, polițiști, vânzători ambulanți, reclame luminoase. Exact ca în filme, exact așa cum îmi imaginez: haos, nebunie. Vibe-ul este extraordinar. Și, chiar în locul ăsta, NYC mi-a furat inima. Totul se întâmplă cu repeziciune: traficul, reclamele,oamenii. TOTUL este pe forward, Nu e timp pentru asimilare, pentru relaxare, ci doar viteză, evoluție, modernitate.
I love this vibe, I love this place.
3. St. Patrick’s Cathedral
Construită cu mai bine de 200 de ani în urmă, de comunitatea irlandeză stabilită aici, St. Patrick’s Cathedral este cea mai veche catedrală a New York City-ului. Încă de la început, a reprezentat farul, simbolul american al libertății religioase. Printre primele comunități de imigranți stabiliți aici a fost cea irlandeză. Azi, catedrala Sfântul Patrick îi poartă numele sfântului irlandez cel mai iubit și deservește o comunitate diversă de catolici: italieni, hispanici, asiatici și alte alte origini. Dacă aveți puțin timp, vizitați catedrala. Este foarte frumoasă, iar vitraliile în lumina apusului sunt un spectacol foarte frumos.

4. Trump Tower
Pe lângă faptul că aici se afla Sediul Organizației Trump, turnul este și locuința membrilor familiei Trump. Nu e doar casa lor, căci are și sedii de birouri și un centru comercial. Turnul are 58 de etaje și este la fel de controversat ca și proprietarul său.

5. Central Park
Este cel mai mare parc din Manhattan, New York. A fost deschis publicului în anul 1859 și, azi, are 315 ha (4 km lungime și 800 m lățime). Anual este vizitat de circa 25 de milioane de persoane, turiști și localnici.
Pentru Central Park alocăm doar câteva ore, căci biletul la Top of the Rock – Rockefeller Center este cu oră fixă și nu vrem să întârziem. Reușim să vizităm doar partea sudică a parcului, să ne luăm un hotdog, pe care să îl mâncăm desculți pe iarbă, pe gazonul din Sheep Meadow – așa cum am văzut în filmele americane. Ne bucurăm de atmosfera de weekend din parc și de spiritul relaxat al newyorkezilor.
6. Broadway Boulevard
De la nord la sud, din Manhattan până în Bronx, Broadway este, la origini, o stradă a New York-ului. În esența, această stradă, este centrul distracției newyorkez-ilor. După Războiul Secesiune și privațiunile suferite, americanii au simțit nevoia de distracție și divertisment. La începutul sec. XX, Broadway a devenit acest loc. Aici s-au înființat multe teatre care și azi oferă reprezentații de vodeviluri, comedii musicale – cele mai multe se joacă cu casa închisă. Și ziua, se observă și se simte nevoia acestei societăți newyorkeze de distracție, veselie, abundență, strălucire.
La ora 18.00 când coborâm din Central Park, mi se pare cel mai aglomerat bulevard din Manhattan.
7. M&M Store
Ei, da există!!! Văzusem deja în Washington celebrele magazine cu dulciuri și mashmellows, însă nu am crezut că există un magazin M&M pe 3 etaje!!!!! 3 etaje de bomboane mici, multicolore de ciocolată. Paradisul pe Pământ. A fost tare grea alegerea între combinații. La final, am plecat cu câteva bomboane, 1 magnet de frigider și un veritabil glob de Crăciun cu personajele M&M.
8. Top of the Rock, Rockefeller Center și apus de soare deasupra New York-ului.
În drumul nostru spre Central Park trecem și prin fața Rockefeller Center. Fiind primăvară, celebrul patinoar este închis, însă în locul lui găsim o cafea super cosy. Ne gândim să ne oprim la o cafea, însă timpul nu ne ajută deloc. Așa că facem 2 -3 poze și ne vom reîntoarce la apus.
Este ultimul obiectiv turistic pe care îl vizităm în prima zi de New York City. Top of the Rock e un must-see pentru orice călător. Noi am ales să urcăm în jurul orei 19.00 pentru a vedea apusul de pe acoperișul clădirii. Înainte să urcăm, cerul se înnorează și începe să picure puțin. Trebuie să recunosc că sunt puțin (mai mult) dezamăgită. Îmi doream atât de mult să văd apusul din Top of the Rock. Era un lucru „once în a life time” . Dar asta este, natura nu poate fi controlată sau programată. Fotografiem New York-ul de la înălțime și așteptăm să vedem cum vă arăta finalul zilei și Orașul luminilor văzut de deasupra.
Cred că mi-am dorit prea mult să văd acel apus, căci, dorința mi s-a îndeplinit. Cu vreo 10 minute înainte de apus, la orizont se creează o fășie între nori și soarele apare. Se pare că nu sunt singură care aștepta cu emoție acest moment. Reacția altor turiști este impresionantă – un Woooow!! colectiv se aude din toate părțile. Cu toții admirăm acest cadou primit: un apus frumos deasupra New York-ului.
9. Noaptea în Time Square
Coborâm din Top of the Rock, mergem din nou în Time Square, să vedem cum arată și noaptea. Spectacolul oferit, cu toate reclamele și luminile aprinse, este plin de culoare și animație. Ochii trecătorului sunt furați de fiecare panou luminos. Acum, e și multă mai multă aglomerație și forfotă. Times Square e mult mai vie și mai colorată decât mi-am imaginat din poze.
Lower Manhattan – New York City
1. Statuia Libertății
A doua zi, ne-am trezit dis-de-dimineață și am plecat spre Ferry care ne ducea spre Ellis Island și Statuia Libertății. Îmi doream foarte mult să urc în Statuia Libertății. Făcându-mi temele cu conștiinciozitate, am aflat că trebuie să cumpăr biletele cu 4 luni înainte. Zis și făcut. Despre Statuia Libertății am scris un articol separat unde am povestit mai multe.
Am ales primul ferry pentru că nu era așa de aglomerat și pentru că ajunge primii pe insulă. A fost cea mai buna alegere: facem poze fără prea mulți turiști și, în plus, când urcăm în Statuia Libertății nu avem prea mult de așteptat, căci, doar vreo 4-5 persoane sunt înaintea noastră. Așa că, avem timp suficient să facem poze, să admirăm Manhattan-ul din coroană și să povestim puțin cu paznicii de acolo.
Totul a durat cam o oră și 20 de minute. Când plecăm spre Ellis Island, deja aleile sunt deja pline de turiști nerăbdători, ca și noi, să vadă Statuia Libertății.
Ne îmbarcăm pe ferry și plecăm mulțumiți de alegerea făcută și de faptul ca am fost printre cei puțin care reușesc să ajungă în coroana Statuii.

2. Ellis Island

La întoarcerea în Manhattan, ferry-ul face o oprire pe Ellis Island – locul în care ajungeau emigranții prima data pe Tărâmul Făgăduinței. Am vizitat muzeul și am rămas impresionați de rigurozitatea cu care erau verificați cei care urmau să devină cetățeni americani. Despre Ellis Island am scris un articol separat unde am povestit mai multe.
De pe Ferry admirăm încă o dată Manhattan-ul și pe Lady Libery, pe care o lăsăm în urmă. Este o dimineață însorită și călduroasă.
Ajungem la doc și coborâm de pe ferry. Începem la pas aventura noastră prin Lower Manhattan cu Baterry Park (unde se află și docul). Ne plimbăm puțin prin parc și apoi ajungem la Charging Bull sau Wall Street Bull sau Bowling Green Bull. Statuia a fost adusă la New York în 1989 de Creatorul său, Arturo Di Modica. Statuia este construită din bronz și are dimensiuni impresionante (3,200 kg, h=3.4 m, L= 4.9 m). Reprezintă simbolul agresivității financiare ce aduce optimism și prosperitate. Azi, ea este simbolul Wall Street și al Financial District, fiind inclusă în itinerariul multor turiști. Vrem să facem câteva poze, însă, dăm peste un grup de chinezi care erau și ei la fel de dornici să fotografieze statuia. Ne mulțumim cu câteva cadre și plecăm spre 9/11.
3. Târgul românesc de la New York
Pe drum, avem parte de o surpriză uriașă – ajungem la Târgul românesc de la New York. Comunitatea de aici sărbătorește obiceiurile românești. Mare ne-a fost mirarea să simțim miros de mici și kurtocsi. Vizităm târgul, schimbăm câteva impresii cu co-naționalii noștri, facem câteva poze și plecăm spre următorul obiectiv 9/11 – muzeul construit pe ruinele celor două turnuri distruse în atentat.
4. 9/11 – Memorialul WTC
Memorialul WTC este construit în memoria victimelor atentatului din 11 Septembrie 2001. Este un muzeu al emoției profunde și al durerii. Povestea este spusă înainte de atentat, în timpul tragediei și după. Pe tot parcursul vizitei vedem obiecte care au aparținut fie celor dispăruți, fie salvatorilor și auzim explicațiile cutremurătoare ale acelor întâmplări.

Dintre toate muzeele și locurile pe care le-am văzut până acum, este, de departe, muzeul care m-a impactat cel mai mult emoțional. Recunosc, au fost momente în care am plâns. Apogeul l-a reprezentat Camera Neagră. Aici, călătorul intră într-o cameră obscură, se așează pe o bancă și în față, pe perete, se rulează poveștile de viață ale celor care au pierit atunci. Poveștile sunt redate prin pozele și prin mărturiile apropiaților. Vocea de pe fundal este a lui Robert de Niro. Este cutremurător să vezi cum acei oameni s-au dus liniștiți la muncă în acea zi și au lăsat în urma lor familii distruse și multă durere.
Poate că marketing-ul American și-a creat Master Piece-ul cu acest muzeu, însă dincolo de orice, este un loc în care sunt povestite viețile oamenilor nevinovați care au murit atunci. Oameni obișnuiți, normali, ca noi toți cu familii și joburi, cu pasiuni și visuri.
Este un loc care poate avea un impact emoțional foarte puternic asupra vizitatorilor. Informați-vă mai întâi dacă vreți să treceți prin această experiență marcantă și macabră.
5. Wall Street Plaza
Ei da, aici chiar a fost prima mea dezamăgire. Aici am înțeles diferența dintre imaginea din filmele americane și realitate. În filme, când ies brokerii de la Bursa de pe Wall Street ai senzația că bulevardul este imens. În realitate, e o străduță mică, cu 2 benzi și întunecoasă.
6. Brooklyn Bridge
Construit între 1869 și 1883 de 600 de muncitori, Brooklyn Bridge este una dintre imaginile iconice ale New York-ului. O vizită în New York fără o plimbare pe Brooklyn Bridge este incompletă. Noi facem două ture cu mașina, ne plimbăm puțin prin Brooklyn, căci este deja târziu și trebuie să ajungem în Washington – 6 ore de condus.
Traversăm încă o dată podul, aruncăm o privire înapoi către orașul acesta atât de cosmopolit și de contrastant și ne îndreptăm spre Washington.
Informații utile:
Unde ne cazăm în New York?
Pentru că avem prea puțin timp la dispoziție și pentru că suntem 4 persoane, am ales să ne cazăm în centrul Manhattan-ului – motivul nu a fost fița, ci, mai degrabă, economia timpului. Dacă ne-am fi cazat în altă parte, am fi irosit destul de mult timp pe transport. Hotelul pe care l-am ales a fost The Hotel at Fifth Avenue. A fost aproape de toate obiectivele pe care ni le-am propus să le facem pe jos. În plus, am economisit și banii de transport în comun.
Unde parcăm?
Eh, asta da! În Manhattan parcarea este o mare problemă – străzile sunt înguste, sunt foarte multe mașini și municipalitatea nu permite să parchezi pe stradă, decât în locurile special marcate. Dacă veniți cu mașina în New York Manhattan, asigurați-vă că hotelul are parcare subterană sau are contract cu o parcare subterană din apropiere. Cei de la hotelul nostru aveau contract cu o parcare chiar pe partea cealaltă a străzii. Cu reducerea aferentă, fiind clienți ai acestui hotel, am plătit 66 USD pentru 2 zile de parcare.
Interesantă experiență – să parchezi în Manhattan: ajungem noi pe la 11.00 am sigur găsim un loc de parcare repede. Și surpriză: la parcare trebuie să stăm la coadă pentru că…… toate locurile sunt ocupate. Parcarea este plină și așteptăm să se elibereze. Ne vine rândul. Un angajat ne indică unde să parcăm și ne spune să mergem apoi la un geam. Facem întocmai cum ni se explică. Când ajungem la geam o altă persoană ne dă un cartonaș și ne cere cheile de la mașină….. A…. De ce? Cum să lăsăm cheile de la mașina noastră? – vechi metehne românești. Domnul ne explică faptul că este obligatoriu să lăsăm cheile, pentru că, în caz de forța majoră, mașina să poată fi mutată … Ok, înțelegem motivul și regulile locului, lăsăm cheia și plecăm să ne cazăm repede. Mai bine zis, să lăsăm bagajele în cameră și să plecăm prin New York City.
New York CityPass
Dacă stați mai mult de 4 zile în New York, Pass-ul este o investiție bună. Economia realizată este substanțială (40%). Pentru atracțiile pe care le conține, prețul biletelor individuale este $215.45, iar prețul Pass-ului este $136. Este și opțiunea de a alege doar 3 dintre atracțiile propuse, și atunci, prețul este de $87. Pass-ul este valabil 9 zile de la data activării. Atracțiile incluse sunt:
- The Empire State Building
- American Museum of Natural History
- The Metropolitan Museum of Art
- Top of the Rock Observation Deck SAU Guggenheim Museum
- Statue of Liberty & Ellis Island SAU Circle Line Sightseeing Cruises
- 9/11 Memorial & Museum SAU Intrepid Sea, Air & Space Museum
New York CityPass poate fi cumpărat online. Veți primi un QR cod pe care îl prezentați la intrarea în muzee fie pe hârtie, fie pe telefon. După scanarea codului veți primi și biletul oficial pentru respectivul obiectiv turistic.
Tips & Tricks:
- Central Park – dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți închiria biciclete sau o trăsură să vă plimbați prin parc.
- The Empire State Building & Top of the Rock Observation Deck – dacă vreți să le vizitați pe amândouă, luați un bilet Combo. Este mai ieftin. Alegeți să vizitați măcar unul dintre cele 2 obiective la apus. În plus, așa vedeți orașul și ziua și noaptea. Luați-vă timp pentru a trece de controalele de Securitate. Se pot forma cozi destul de mari.
- Economisiți timp – Cumpărați bilete online: Dacă nu vă luați New York CityPass, sfatul meu este să luați biletele online cu ore fixe. În perioadele aglomerate se poate sta și câte 2 ore la coadă la bilete, apoi se reface coada la security.
- Cumpărături suveniruri: Căutați magazinele chinezilor sau ale indienilor. Sunt mult mai ieftine. Eu am găsit unul pe Broadway Blvd (aproape de Charging Bull).
- Yello taxi – Întrebați cât este cursa și cereți să pornească taximetrul.
- Pierdeți-vă în mulțime – nimic nu este mai frumos în New York decât să mergi pe stradă și să te pierzi în mulțime în acest oraș cosmopolit. Auzi toate limbile, vezi tot felul de oameni, diferiți și frumoși.
- Mâncați o pizza la Lombardi – prima pizzeria oficială din USA;
- Vizitați Coroana Statuii Libertății – aici aveți toate detaliile.
- Curățenie – nu vă așteptați să fie un oraș foarte curat.
Impresiile mele despre New York
Așa am petrecut 2 zile în orașul geometric. Mi-a plăcut să îl denumesc așa, tocmai pentru ușurința de orientare. Pare și este simplu de vizitat, cu străzile lui perpendiculare una pe cealaltă, cu numerele cronologice ale străzilor sale. Nici să vrei, nici să îți dorești, nu ai cum să te rătăcești în acest uriaș dreptunghi care este Manhattan. Aici, ce-i drept, mi-a lipsit puțin misterul și surpriza pe care orașele europene explorate la pas le oferă călătorilor. În schimb, mirajul orașului nu are cum să te lase insensibil. Pare ca o uriașă vâltoare din momentul în care ieși în stradă.
Cu forfota și traficul incredibil, cu aglomerația și viteza cu care se mișcă lucrurile, cu strălucirea și vibe-ul care parcă se impregnă în călător la fiecare pas, cu zgârie-norii la care abia te poți uita de jos New York-ul a rămas orașul care mi-a oferit cel mai frumos vibe. Spectacolul de pe stradă, oferit de oameni obișnuiți, și totodată atât de diferiți este cel mai frumos pe care l-am văzut vreodată.
New York-ul este așa cum îl știam din filme.
Din păcate, nu am reușit să intru la MOMA și la Muzeul de Istorie Naturală, dar, am lăsat ceva de vizitat și pentru data viitoare.
New York – abia aștept să ne revedem.
Alte articole despre despre aventura în America de Est:
Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.
New York în 2 zile (Lower și Upper Manhattan)
Statuia Libertății – Manhattan văzut din Coroană
Empire State Building sau Top of the Rock
Știați că…. 15 Curiozități despre New York
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!