Confeitaria Colombo – Rio de Janeiro – Cea mai frumoasă cafenea din Brazilia

Rio de Janeiro este orașul cunoscut pentru exotismul său, pentru plajele extraordinare, pentru bikini și samba, pentru caipirinha și picana, pentru haos și freamăt de metropolă. Însă, în tot acest amalgam al sec XXI, am descoperit un loc care te poartă înapoi în timp…. la început de sec XX, în perioada Belle Epoque, epoca frumoasă de dinaintea Primului Război Mondial – Confeitaria Colombo a fost numită una dintre cele mai frumoase cafenele din lume.

Confeitaria Colombo – Povestea sa

Fondată în 1894, Confeitaria Colombo este cel mai vechi restaurant din Rio care încă se află în clădirea sa originală. (Café Lamas ia premiul pentru cel mai vechi restaurant din Rio). Arhitectura sa a fost inspirată de cafenelele europene.

La începutul secolului al XX-lea, interiorul a fost renovat în stilul modern Art Nouveau. Mobilierul este realizat de artistul Antonio Borsoi care a sculptat manual, cu multă migală, toate piesele de mobilier de aici. În 1922,  Confeitaria Colombo  i se adaugă un etaj superior și o ceainărie.

Arhitectura belle époque este o reamintire a unui Rio mai măreț. Aici, totul este impozant și impresionant. De la tavanul cu un luminator superb cu vitralii din Franța până la oglinzile falnice belgine cu rame din fier forjat și la ramele de jacaranda. Ceainărie de la etajul al doilea, care acum este transformată în sală de mese, are o deschidere mare care permite ca plafonul cu vitralii al clădirii să fie vizibil de la sol. Personal, cred că aici este cel mai bun loc pentru a sta în cafenea și a savura o cafea și un desert.

Pentru că era un loc distins,  Confeitaria Colombo  impunea un cod vestimentar. Până în 1970, bărbații erau obligați să vină în costum și cu cravată, iar femeile să poarte rochii de gală și pălării.

La  Confeitaria Colombo  o atmosferă plină de stil, eleganță și rafinament vă va întâmpina.

 Confeitaria ColomboUn loc de adunare pentru intelectuali cu vizitatorii internaționali celebri

La începutul sec XX-lea,  Confeitaria Colombo a fost pentru mult timp un locul de întâlnire preferat al protipendadei din Rio, pentru discuții importante. Șefi de stat și regalități precum Regina Elisabeta a II-a a Angliei, Regele Albert I al Belgiei și președinții brazilieni Getulio Vargas și Juscelino Kubitschek au vizitat Confeitaria Colombo.

 Apropo, la capitolul Știați că… președintele Juscelino Kubitschek este cel care a decis mutarea capitalei Braziliei de la Rio de Janeiro, într-un oraș nou construit numit Brasilia. Și azi, capitala Braziliei este în acest orașel mic (aprox 3 mil de locuitori).

De asemenea, a servit ca loc de întâlnire pentru artiști, muzicieni și scriitori brazilieni. Compozitorul, dirijorul și muzicienii Villa-Lobos, Chiquinha Gonzaga și scriitorii Lima Barreto și José do Patrocínio se întâlneau adesea aici.

Ce să comandăm la Confeitaria Colombo?

În mare parte, aici meniul este unul portughez. Dulciurile, sandvișurile și clătitele sunt vedetele.Totuși și produse braziliene (feijoada) s-au strecurat în meniu. Dar, dacă ajungeți aici gustați dulciurile, care sunt vedetele.  Confeitaria Colombo vinde aproximativ 50.000 de produse de patiserie pe lună. Asta spune multe, nu?

Cafeneaua rămâne o enclavă a vechiului Rio de Janeiro, o parte a istoriei sale elegante unde azi se servește cafea și ceai.

Despre alte cafenele literare din lume, găsiți informații și în articolele:

New York Café Budapesta – cea mai frumoasă cafenea din lume

Café Tortoni: Cea mai emblematică cafenea din Buenos Aires

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii