Chefchaouen – Ce trebuie să știi înainte de a vizita Orașul albastrului puternic

Viața este o poezie în culori….. în culori vii, tari, pline de sens și de semnificație. În culori ce trezesc sentimente și nasc momente unice. Ce ai spune dacă ți-aș zice că am găsit locul în care culorile devin momente și sentimente? Chefchaouen – Orașul albastrului puternic.

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic – unde îl găsim?

La aproximativ 250 km la nord de capitala marocană Rabat. Oraș vechi de peste 500 de ani, Chefchaouen este situat pe un deal cu două vârfuri înalte proeminente (vârfurile gemene), care în limba berberă poartă numele de Chefchaouen care înseamnă și „două coarne”.

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic – povestea orașului

Chefchaouen – Orașul albastrului puternic a trecut printr-o istorie lungă încă din secolul al XII-lea. În 1471, în munții Rif, evrei și mauri care fugeau din Spania, alături de conducătorul lor Mulay Alí Ben Rachid întemeiază orașul. În 1492, în timpul Reconquista a Spaniei, evreii au fost expulzați din Spania. Mulți dintre ei fug în Maroc, iar Chefchaouen devin propria lor enclavă. De aceea, și azi, cartierul Andalúz este unul dintre cele mai populare din Medina.

Înainte înființării orașului, aici a fost o fortăreață antică din ultimii ani ai secolului al XVI-lea, în perioada în care țara a rezistat invaziei portughezilor. Azi, Chefchaouen – Orașul albastrului puternic este singurul loc din Maroc ocupat cândva de spanioli. De aici și arhitectura care are accente puternice din stilul și cultura maure ale Spaniei.

Azi, în oraș locuiesc aproximativ 40.000 de oameni, însă doar 2.000 locuiesc în zona Medinei. Chefchaouen – Orașul albastrului puternic nu este prea mare, așa că majoritatea turiștilor vizitează aici doar în timpul zilei. Este diferit de alte destinații turistice din Maroc. Și asta pentru că Chefchaouen își păstrează în continuare frumusețea pașnică, fără zgomot și agitație, fără insitențe și intruziune. Chefchaouen este doar despre bucuria momentului în culori tari. Despre o pânză pictată în albastru cu puternice contraste și mesaje colorate. Într-o țară cunoscută a fi haotică precum Marocul, orașul albastru Chefchaouen este o oază plăcută de liniște și pace.

De ce este Chefchaouen albastru?

Eh, Nimeni nu vorbește cu adevărat de ce Medina din Chefchaouen este vopsită în albastru. Am auzit o mulțime de teorii diferite (unele destul de incredibile). Totuși, motivul pentru care Chefchaouen este albastru este încă un mister.

O variantă susținută de mulți oameni este aceea că atunci când evreii au venit aici ca refugiați în 1930, au vopsit pereții în albastru pentru că aceasta era culoarea cerului și a raiului. Comunitatea evreiască care s-a stabilit în Chefchaouen – Orașul albastrului puternic. și-a adus și tradiția de a picta clădirile în albastru. Ei credeau că albastrul este culoarea cerului și a divinității, așa că le va aminti de prezența lui Dumnezeu. Tradiția este prezentă și în alte locuri, cum ar fi în Safed în Israel.

Alții susțin că este pentru a ține muștele și țânțarii, așa că ar fi fost și o soluție practică.

 Un alt motiv este această culoare albastră pentru a arăta respectul oamenilor pentru Marea Mediterană.

Oricare ar fi motivul, este incontestabil că, datorită culorii albastre, Chefchaouen a devenit o destinație turistică atractivă în Maroc.

Disclaimer ! Ce trebuie să știi înainte de a vizita Chefchauen – Orașul albastrului puternic.

  1. Nu fotografia localnicii. În general, marocanilor nu le place să fie fotografiați. Își ascund fața, se întorc sau chiar vă pot cere să ștergeți pozele. Așa că nu uitați, nu fotografiați localnicii decât dacă este ghidul dumneavoastră, sau dacă vi se dă voie.
  1. În general, orașul Chefchaouen – Orașul albastrului puternic este destul de sigur și prietenos, oricum este o destinație turistică, așa că autoritatea locală face tot posibilul să mențină rata criminalității foarte scăzută pentru a atrage turiști.
  2. Localnicii vor încerca doar să vă invite să cumpărați și să mâncați cât mai mult posibil. Dacă nu ai nevoie, spune nu și pleacă. Vânzătorii de canabis vor fi, de asemenea, invitați cu entuziasm, așa că spuneți „nu mulțumesc” și mergeți, nu tăceți.
  3. Pentru femei, este recomandat să poarte fuste maxime, blugi, în general, pantaloni și fuste acoperă picioarele, făcând fotografii atât frumoase, cât și mai sigure. Bărbații de aici au obiceiul de a tachina femeile care se îmbracă prea sexy, așa că ar trebui să acordați atenție acestui lucru. Marocul este o țară musulmană, așa că ar trebui să te îmbraci modest când vii aici, femeile nu poartă fuste scurte, bărbații nu poartă maiouri sau pantaloni scurți.
  4. Cu toate acestea, Chefchaouen – Orașul albastrului puternic este puțin mai relaxat și mai relaxat decât alte orașe, dar nu arată prea multă piele.
  5. Pentru că este situat în munții Rif se face destul de frig noaptea, așa că aduceți niște îmbrăcăminte caldă, precum un pulover sau o jachetă lejeră.
  6. Fiind o țară musulmană, când cumpărați suveniruri, ar trebui să vă negociați pentru a obține un preț bun. Însă, aici, mâncarea este super ieftină, așa că nu trebuie să mai tocmești.
  7. Mulți localnici din Chefchaouen vorbesc spaniolă, în timp ce restul Marocului vorbește arabă și franceză. Și engleza este o limbă destul de folosită de localnici.

Iar la final, nu pot să vă spun decât că Chefchaouen – Orașul albastrului puternic este cel care mi-e mi-a plăcut cel mai mult din tot Marocul. De ce? Simplu pentru că este viu, este colorat, liniștit și tihnit. Șigur trebuie să fie pe lista oricărui turist care ajunge în Maroc.

Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:

Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi

Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii