Bogota, a fost ultima locație pe care am vizitat-o în Columbia. Deși eram puțin circumspectă, lucrurile s-au dovedit a fi total eronate. Uitați de stereotipul învechit, cum că acest loc este un centru al activității criminale. M-am simțit extrem de în siguranță, și ziua și noaptea. Desigur, ca peste tot, am fost atentă în Bogota și totul a fost perfect. Bogota, capitala Columbiei, este un oraș vibrant și plin de viață, este un loc fascinant care oferă o multitudine de atracții turistice și experiențe culturale. Are muzee uimitoare, o cultura boemă de cafenele, o artă stradală superbă și o atmosferă prietenoasă pe care de obicei nu o găsești în cele mai mari orașe ale lumii. Hai să îți arăt Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei?
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei –
Descoperă La Candelaria și Arta stradală din Bogota
Începe Bogotei cu zona Candelaria, adică cu centrul istoric al orașului. Pe lăngă arhitectura colonială impresionantă, cu străzi înguste și clădiri colorate, vei descoperi esența (din punctul meu de vedere) Bogotei – Arta Stradală. O simplă plimbare pe străzile pietruite, printre clădirile vechi, îți va revela povești incredibile și simboluri minunate.
Arta stradală din Bogota m-a fascinat. Culorile vii, expresivitate, simbolistica, personajele din desene animate, sunt aici picturi murale superbe, elaborate și adesea cu o notă extrem de politică în subsidiar. Așa că i-am dedicat un articol întreg.
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei – Museo Botero
Ai auzit de Fernando Botero? Da? Nu? El este cel mai iubit artist contemporan din Columbia. Originar din Medellin, este cel care a inventat termenul de „Boterismo” pentru a descrie oameni și figuri în volum mare, exagerat, care reprezintă adesea critica politică cu un umor sănătos. Îi vei găsi lucrările în fiecare oraș mare din țară. A donat numeroase sculpturi și tablouri la diferite muzee din întreaga lume, însă locul sinonim cu opera sa este totuși Piața Botero din Medellín, orașul natal.
Și în Bogota există Muzeul Botero pe care este musai să îl vizitezi, căci găzduiește una dintre cele mai mari colecții ale lucrărilor sale și o colecție impresionantă de artă modernă și contemporană. Muzeul Botero se află într-o clădire colonială frumoasă și aici găsim lucrări de artă, inclusiv picturi, sculpturi și desene ale artistului, dar și alte opere de artă, precum Picasso, Monet, Dali Chagall, Renoir, Matisse și Max Ernst.
Operele lui Botero sunt caracterizate de formele rotunde și de exagerarea proporțiilor. El atribuie aceste caracteristici nu numai oamenilor, ci și păsărilor, cailor, câinilor, fructelor și orice altceva la care se poate gândi. Noi ne-am luat ceva timp să admirăm opera sa, după care ne-am bucurat de câteva minute liniștite în curtea frumoasă a acestei frumoase clădiri coloniale.
Apropo, intrarea la Muzeul Botero este complet gratuită.
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei – Muzeul Aurului
Rămânem tot în zona Muzeelor. De la Muzeul Botero următoarea oprire este la Muzeul Aurului. Aici, trebuie să vă spun o poveste tare faină. Știți deja că la mine lucrurile se întâmplă pentru că universul lucrează. Așa a fost și cu acest muzeu. Am aflat prima dată despre existența sa în 2020, pe când vizitam Muzeul Aurului de la Brad. Îmi aduc aminte cu ghida de acolo ne povestea despre faptul că Muzeul Aurului din Bogota este cel mai mare din lume și despre cât de extraordinar este. Iar eu, în sinea mea, mă gândeam oare cum ar fi să ajung acolo în această viață. Pff ce utopie. Eh, dar iată că acest „cum ar fi” a devenit „azi sunt la Muzeul Aurului din Bogota, Colombia”, după 3 ani. Și pentru acest lucru le mulțumesc prietenilor de la DCR Adventures.
Acest muzeu o colecție vastă de artefacte pre-columbiene, realizate din aur și alte metale prețioase. Vei avea ocazia să vezi obiecte spectaculoase, , care oferă o perspectivă fascinantă asupra culturii și istoriei Columbiei.
Museo del Oro sau Muzeul Aurului este de-a dreptul impresionant. Găzduiește una dintre cele mai bune atracții din Columbia, cu mai mult de 55.000 de exponate (cum ar fi măști, armuri, obiecte, bijuterii și sculpturi) din aproape fiecare cultură indigenă din țară.
Aici veți afla cum culturile antice au descoperit aurul și au dezvoltat tehnici de prelucrare a metalelor. Inițial, piesele timpurii au fost mai mult funcționale decât decorative. Însă, arta prelucrării metalelor se dezvoltă, și piesele încorporează mai multe detalii și devin mai complexe sau mai minuțioase. Expozițiile sunt împărțite după cultură și geografie, au explicații elocvente în engleză și spaniolă. Fiecare artefact spune o poveste despre ritualurile și cultura oamenilor care l-au creat. Figurile animale și animale-umane sunt cele care mi-au atras atenția cel mai mult.
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei – Piața Bolivar
În Bogota, Piața Bolivar este punctul 0 al capitalei. Este prin definiție locul unde „lucrurile se întâmplă” sau „istoria se scrie”. Aici au avut loc numeroase evenimente culturale, proteste, întâlniri politice sau au fost anunțate decizii importante pentru columbieni. Înconjurată de o arhitectură superbă a clădirilor vechi, impozante (Palacio Liévano, Capitoliul și Catedrala), Piața Bolivar este unul dintre cele mai emblematice locuri din Bogotá, în care să vii și să simți „the vibe of the city”.
Și dacă nu mă credeți, vă fac și dovada. Noi am prins o campanie electorală și ce credeți…. pe scenă erau primarul și vice-primarul Bogotei. Piața era plină de steaguri columbiene, de muzică, de zeci de vânzători ambulanți, de vuvuzele. Tare fain acest vibe.
Cam atât pentru prima zi de Bogota. Luați-vă timp să mâncați ceva tradițional și să vă bucurați de vibe.
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei – Catedrala de sare Zipaquira
Pentru cea de-a doua zi, vă propun să ne trezim de dimineață și să plecăm Din Bogota către Catedrala de sare Zipaquira – Prima minune a Columbiei. Catedrala de sare Zipaquira este un loc de neimaginat. O biserică imensă construită în galeriile subterane ale unei mine de sare din Columbia. A fost o experiență frumoasă și profundă să văd acel loc maiestuos. Întreaga experiență vă invit să o citiți în Catedrala de sare Zipaquira – Prima minune a Columbiei.
Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei –
Muntele Monserat și view-ul asupra Bogotei
Și de obicei…. păstrez ce este mai frumos la final…. Muntele Monserat și view-ul asupra Bogotei. Este vizibil din aproape orice colțișor al imensului oraș. Vârful Monserrate are peste 3.000 de metri înălțime și o priveliște superbă. Atenție, însă! Cu siguranță vei simți altitudinea la care te afli, dacă nu te-ai obișnuit.
Povestea lui Monserrat a început în epoca pre-colombiană, când indigenii Muisca au construit un templu în vârful dealului. În perioada colonială, templul a fost înlocuit cu o biserică. A devenit un important loc de pelerinaj în anii 1600 și s-a păstrat până astăzi.
Poți ajunge în vârful Monserrat-ului în trei moduri: cu telecabina, cu funicularul sau pe jos.
Vârful Monserrat, este spectaculos. Este WOW! Și primul lucru pe care vei dori să-l faci este să faci un milion de fotografii. Vederea asupra orașului de peste 8 milioane de locuitori oficial (10 neoficial) care se întinde la picioarele tale și a cărui vastitate nu o poți cuprinde cu ochii, este una incredibilă. La propriu îți taie respirația. Iar după ce ai făcut cele 1 milion de poze…. acordă-ți 2 minute să te bucuri de priveliște… și de Columbia cu ale ei lecții de viață.
Bogota un oraș minunat plin de culoare locală
Bogota este un oraș fascinant și plin de viață. Ce să faci 2 zile în Bogota, capitala Columbiei este doar un sumar restrâns al cătorva experiențe pe care le-am trăit alături de creatorii de experiențe de la DCR Adventures. Bineînțeles, Bogota, oferă o multitudine de atracții și experiențe culturale. Fie că te bucuri de arta stradală, de istoria orașului sau te lași captivat de peisajele spectaculoase, Bogota este o experiență memorabilă și te va face să te îndrăgostești de cultura și frumusețea Columbiei.
Alte articole despre Columbia găsiți la link-urile:
Comuna 13 – cea mai puternică lecție de viață pe care am primit-o
Jocul de tejo – o aventură distractivă
Catedrala de sare Zipaquira – Prima minune a Columbiei
Museo del Chocolate din Villa de Leyva: O experiență dulce și inedită
Alte articole despre Muzeul Aurului găsiți la link:
Muzeul Aurului de la Brad (Destinații inedite în România – ep.3)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!