Un lucru absolut uimitor în Bogota este că arta este la fiecare colț de stradă. Nu trebuie să o „căuți” cu adevărat. Nu o găsești în muzee sau în expoziții. Ci pe stradă…. acolo unde se spun povești și se scrie istorie. Iar arta Stradală din Bogota un întreg spectacol complet și complex al istoriei orașului. În spatele graffiti-urilor viu colorate se află ascunse simboluri, povești, mituri, momente și chiar probleme actuale cu care se confruntă orașul. Hai cu mine să descoperim povestea artei stradale din Bogota:
Arta Stradală din Bogota s-a născut dintr-o tragedie – Moartea lui Diego
Uneori din cenușa tragediei izvorăște ce
a mai incredibilă artă stradală. Bogota este poate mai mult decât oricare alt oraș din lume expresia vie a acestei renașteri.
Povestea începe în 2011, când Diego Felipe Becerra, în vârstă de 16 ani, picta artă stradală în centrul Bogota, sub un pasaj. Poliția l-a surprins, iar el speriat, a încercat să o fugă, ceea ce s-ar dovedi o greșeală fatală. A fost împușcat de două ori în spate de un polițist. Ei au susținut că l-au văzut cu o armă – dar tot ce avea era o cutie de vopsea spray.
Crima a stârnit proteste de amploare în toată Bogota. Pe măsură ce furia publicului creștea, poliția a dat înapoi și a prezentat o poveste de mușamalizare în care afirmă că Becerra era un presupus tâlhar armat. Familia a luptat pentru dreptate. În final, raportul de autopsie a contrazis inf
ormațiile furnizate de cei doi polițiști implicați, ceea ce a dus la demiterea acestora din funcție. În plus, Oficiul Națiunilor Unite pentru Drepturile Omului a condamnat uciderii lui Diego Felipe Becerra de către cei 2 polițiști.
Graffiti-ul a fost dezincriminat, dar artiștii au fost încă nevoiți să lucreze în umbră și să riște scopuri masive.
Arta Stradală din Bogota – picătura care a umplut paharul
Doi ani mai târziu, artisul Justin Bieber avea un concert în Bogota și a decis să picteze o frunză de marijuana pe un perete, fiind însoțit de o escortă a poliției. Pentru artiștii de stradă columbieni, aceasta a fost ultima picătură. Ei au inițiat un „protest” de două zile care a implicat o campanie masivă de pictură în tot orașul.
Dezincriminarea graffiti-ului
Revolta publică a avut un succes incredibil. Guvernul a retrogradat în cele din urmă graffiti-ul de la infracțiune la admisibil, iar azi este legal și tolerat. Artiștii acum își pot petrece timp perfecționându-și abilitățile, precum și creând piese mai mari.
2011 a reprezentat anul de cotitură pentru Arta Stradală din Bogota, căci a devenit legală, și chiar suținută de autorități. Într-o mișcare de 180 de grade, primarul din Bogota a însărcinat artiști stradali să-și lase amprenta peste zidurile orașului, plătind sume mari pentru picturile murale cu figuri (de ex. vezi graffitti-ul scriitorului Gabriel García Marquez).
Din acel moment, arta stradală din Bogota a explodat. Astăzi orașul este plin de picturi superbe și găzduiește în mod regulat competiții de artă stradală.
Arta Stradală din Bogota – tabloul meu preferat
WOW. Nu pot spune decât că am rămas profund impresionată de graffittiurile pe care le întâlneam la fiecare colț de stradă. Însă, unul mi-a rămas adânc întipărit în memorie – portretul femeii indigene din tribul Wayuu, din La Candelaria. Oamenii din tribul Wayuu sunt cunoscuți ca oamenii soarelui, nisipului și vântului. Deși spaniolii au încercat în repetate rânduri să îi subjuge, cei din tribul Wayuu nu au fost niciodată subjugați în totalitate. Totuși, obținerea profitului le-a dat lovitura de grație. Guvernele columbian și venezuelan au cedat pământurile lor tradiționale intereselor miniere. Acesta este mesajul profund pe care arta stradală din Bogota, îl descrie – povestea din spate, care poate să fie tradiția, simbolul, motivația politică și socială. Este o poveste spusă de oamenii care locuiesc în Bogota.
Arta stradală din Bogota reprezintă un element vizual cu profunde elemente simbolice menite să reflecte istoria diversă și tumultoasă a orașului. Drepturile femeilor, comunitățile tribale, trecutul violent al Columbiei, „războiul împotriva drogurilor” și schimbările climatice subiecte pe care le regăsim în tot orașul.
Și dacă pașii te poartă pe aici, te rog…. fă un lucru… lasă-ți pașii să te poarte pe străzile din Bogota…. Ia-ți timp și privește acele graffitti care te impresionează și ascultă povestea din spate… Va fi o altfel de experiență pe care o vei trăi aici. Eu am trăit-o alături de prietenii mei de la DCR Adventures.
Alte articole despre experiențele din Columbia găsiți la link-urile:
Comuna 13 – cea mai puternică lecție de viață pe care am primit-o
Jocul de tejo – o aventură distractivă
Museo del Chocolate din Villa de Leyva: O experiență dulce și inedită
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!