Turnurile funerare de la Sillustani și Racchi Viracocha

Orașul Puno este centru din care orice călător pornește în călătoria sa ce are ca și scop re-descoperirea culturilor pre-inca și inca. Și călătoria începe aici, în locul în care s-a născut civilizația pre-inca cu Turnurile funerare de la Sillustani și Racchi Viracocha. Sunt cele mai vechi locuri care încep să depene povestea culturilor pre-inca.

Turnurile funerare de la Sillustani 

Sunt echivalentul piramidelor egiptene, doar că în carianta pre-inca. Turnurile funerare de la Sillustani sunt situate la aproximativ 35 km de Puno, cu vedere la Lacul Umayo. Aici, cultura Qulla (sau Kolla), care trăia în această regiune înainte de sosirea incașilor și care era vorbitoare de Aymara, a construit morminte în formă de turn. Aceste structuri sunt numite „chullpas” și sunt unele dintre cele mai bine conservate din zonă. Toate mormintele sunt orientate spre Est – potrivit credinței că în fiecare zi soarele a renascut de Mama Pământ.

Se crede că aici erau înmormântați doar conducătorii împreună cu familiile lor. Însă, similar cu egiptenii și ei erau înmormântați împreună cu mâncare și ofrande. Există 30 de morminte circulare construite așa, deoarece în cultura pre-inca cercul reprezintă simbolul vieții eterne. Pentru că mormintele variază în diferite dimensiuni, de la 2 metri la 12 metri, se crede că înălțimea și dimensiunea mormântului reprezinta statutul social al persoanei decedate.

Noi am ajuns într-o zi ploioasă, așa că am fost norocoși…. Și asta rar îmi este dat mie să spun ( ploaie=nororc). Da! am fost norocoși pentru că, site-ul istoric era gol… așa că ne-am putut bucura doar noi, în liniște de locul aceste plin de energie. Și la final, am primit un cadou superb… un apus cărămiziu deasupre lacului Titicaca. Și asta este frumusețea călătoriilor: în locurile cele mai neașteptate, în momentele în care te eștepți cel mai puțin, apar acele experiențe care îți rămân lipite de suflet.

Racchi Viracocha – sau vama de pe PanAmericana incașilor

Alături de Turnurile funerare de la Sillustani și Racchi Viracocha este un site care este reprezentativ pentru cultura pre-inca. Templul lui Wiracocha are aparent în jur de 18 metri înălțime, 24 de metri lățime și 92 de metri lungime. Se crede că este cea mai înaltă structură inca construită vreodată. Au mai rămas doar o parte din ziduri, constând dintr-o bază de piatră înaltă de 4 metri, acoperită cu chirpici. Un coridor se aliniază cu răsăritul soarelui solstițiului din decembrie, momentul în care începe vara în Peru și o dată importantă pentru Inca. În această zi, ei  mulțumeau zeilor pentru recolte și ofereau sacrificii.

Racchi Viracocha era, de fapt, o vamo cu rol de „han”, unde culturile aduse fie din Puno, fie din Nord erau depozitate în depozite cu acoperiș conic, denumite colqas. Le putem găsi poziționate în linii paralele la est de templul principal. Sunt mici clădiri circulare de 8 metri diametru și 4 metri înălțime care au fost folosite ca depozite pentru alimente precum porumb, quinoa, cartofi, pește uscat etc. Aici, pe o o suprafață de 30 000 m2 au fost găsite aproximativ156 colqas.  Se crede că ar fi putut fi mai mult de 300. Două ferestre minuscule ofereau ventilație, iar o ușă îngustă oferă acces la aceste grânare circulare, de 8 metri în diametru. Au pereții ușor înclinați, construiți pentru a rezista la cutremure. Incașii făceau comerț cu produse depozitate. De asemenea, le-au folosit pentru a hrăni călătorii care treceau pe acest drum care lega sudul de nordul imperiului, lung de peste 23,000 de km, drumul principal care lega centrele importante din Anzi.

Rolul lor era să asigure hrană și adăpost pelerinilor, dar ci comercianților care cutreierau imperiul.

Turnurile funerare de la Sillustani și Racchi Viracocha

Dacă ajungeți pe aceste meleaguri, puneți pe lista voastră aceste două obiective. Astfel veți descoperi povestea uneia dintre cele mai importante civilizații ale omenirii – civilizația pre-inca.

Despre alte destinații din Peru, găsiți informații și în articolele:

Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii