Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi  

După un drum teribil de lung și greu de la Nazca până aici (cu o scurtă oprire de somn, duș și câteva poze în Arequipa), ajungem în final, seara pe la ora 20,00 la hotelul din Puno. Deși, dorința de a vedea capitala culturală a Peru-ului a fost mare, recunosc că oboseala m-a înfrânt… așa că am lăsat exploarea orașului pe a doua zi. Și bine am făcut, căci a doua zi, ghidul nostru ne-a oferit multe informații și am avut parte și de câteva surprize. Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi este o poveste despre acest oraș pe care fiecare călător ar trebui să îl vad mai întăi cu ochii sufletului.

Dar să o luăm de la început…..

1.Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi începem cu istoria sa

Istoria orașului este una fascinantă. Prima comunitate care s-a stabilit în regiunea „El Altiplano” a fost cultura Pucara (cu siguranță că ați auzit de taurii de Pucara – simbolul abundenței casei. Sunt acele figurine mici de lut care reprezință masculul și femela, și pe care îi veți vedea pe majoritatea caselor din Peru). Însă, după ei, au urmat civilizațiile Tiahuanaco (sau Tiwanaku), Kollas și Lupaca.

În 1532 spanioli ajung în Peru. În goana lor după minele de aur și argint ajung în zonă în jurul anului 1550. În acea perioadă, regiunea era condusă de un vicerege care stătea în Lima. În 1567, minele de argint din Laikakota sunt descoperite, și începe să se organizeze acest loc ca un oraș, însă nu pe malul Lacului Titicaca, ci lângă mine, la San Luis de Alba, la 5 km de orașul Puno de azi. San Luis de Alba devine cea mai importantă așezare înainte de 1668, deoarece devine un punct de trecere între Arequipa, Cusco, La Paz și Potosi, prin construcția căii ferate și un loc pentru cei care erau obligați să muncească în mine.

În 1660, a avut loc o răscoală din cauza condițiilor vitrege în care erau ținuți localnici. Spaniolii care au veniti aici au găsit minele de aur și argint și au obligat populația indigenă să lucreze în minele lor. Tot în această perioadă au descoperit și efectul frunzelor de coca – consumând frunze de coca organizmul nu simte foame, sete sau oboseală. Așa că indigenii care lucrau aici, primeau doar Frunze de coca si rar apă și mâncare. Ceea ce a dus la o scădere drastică a forței de muncă.

Viceregele Conde de Lemos a sosit la Puno pentru a pune capăt acestor confruntări sângeroase. Este momentul în care se decide mutare orașului pe malul lacului Titicaca unde este și azi.. Dar abia pe 4 noiembrie 1668 a fost fondat ca oraș de către spanioli.

2. Comunitățile din orașul Puno

Puno găzduiește mai multe comunități indigene, inclusiv Aymara și Quechua. Aceste comunități au o moștenire culturală bogată și și-au păstrat multe dintre tradițiile lor, inclusiv muzica, dansul și îmbrăcămintea

Aici sunt 3 limbi oficiale: spaniola, Aymara și Quechua. În timp ce spaniola se învață în scoli, Aymara și Quechua se învață doar oral. Aceste limbi nu au scriere. Cănd au venit spaniolii aici, le-au învățat și au încercat să le transcribe cu alfabetul latin. Însă fiecare a transcris cum a auzit și în plus, sunt sunete care nu pot fi transcrise… așa că, până azi. Aceste 2 limbi nu au o variant literară, oficială.

3. Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi Portul tradițional 

Să vă mai spun că este pe sufletul meu??? Plin de culori vii !!! Pfff toate fustele le-aș fi luat acasă dacă nu erau așa de mari și de scurte (ha ha ha). Dar să povestim despre ele.

Culorile vii provin din faptul că vegetația era tare aridă și ei au vrut să compleseze. Ținuta tradițională este colorată și vibrantă. Este decorată cu broderii și modele foarte complicate.

Tinuta femeilor este cea mai elaborată – căci prin ținuta lor își exprimă locul în societate și poziția socială. Dacă ținuta lor este mai colorată (fuste multicolore, stratificate, șaluri viu colorate și o pălărie melon) înseamnă că sunt în căutare de soț. După căsătorie, ținuta lor devine mai puțin colorată. Stratul de fuste arată bogăția și statutul familiei în comunitate.

Tinuta bărbaților este mai simplă – ei poartă cămăși albe, veste sau jachete închise la culoare sau poncho și pălării țesute.,

4. Festivalul Candelaria din Orașul Puno – cel mai mare festival traditional din Peru

Orașul Puno este renumit pentru festivalurile sale colorate. Este considerat capitala populară a Americii, datorită celor peste 300 de dansuri tradiționale. Cel mai important este festivalul Virgen de la Candelaria din luna februarie. Acest festival oferă spectacole de dans tradițional, costume elaborate și muzică plină de viață. Repetițiile încep cu 3 luni înainte. În timpul festivalului șunt peste 600,000 de dansatori care dansează pe străzile din Cuzco timp de 2 săptămâni. Orașul vibrează de energie pozitivă, de magie, muzică și dansuri.

Norocoși am fost și noi, pentru că în piața principală se făceau repetiții pentru festival. A fost o experiență tare emoționantă pentru mine să văd oameni dansănd pe stradă…. În costum, în haine obișnuite, fără să le pese de privirile celor din jur… oameni care se bucurau de plăcerea dansului și care, prin energia lor trimeteau bucuria și plăcerea de a dansa. Zâmbetele și chipurile lor luminoase erau o invitație nescrisă către orice trecător care dorea să “se prindă în joc”. O emoție nouă m-a cuprins și o nouă lecție de viață am primit aici în orașul Puno – bucuria supremă vine din lucrurile mici pe care, tu ca om îți dai voie să le trăiești. Lasă deoparte acel “ce zice lumea?”Fă ce simți și bucură-te de fiecare moment.

Și am primit și un bonus, o procesiune tipică  sud americană.

5. Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi Supa de quinoa

Nimic nu se compară cu un castron cu supă de quinoa. Mai ales în cazul meu, care înainte să ajung în Peru am fost în Argentina….. și zile întregi am mâncat doar vită argentiniană. Sincer? Recunosc, că pentru mine supa de quinoa a fost ca un adevărat Graal. Localnicii sunt în mare parte vegetarieni și mănâncă carne doar la ocazii speciale, cum ar fi nunți. Iar regiunea Lacului Titicaca, datorită condițiilor climatice, este cunoscută pentru cea mai calitativă producție de seminte de Quinoa, care sunt și principala sursă de proteine. Zilnic am mâncat supă de quinoa și tare bine mi-a prins. Însă, fiecare restaurant are propriul ingredient unic și toate supele vor avea un gust puțin diferit.

6. Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi –  Producția de Cartofi

Orașul Puno se mândrește cu sute de soiuri de cartofi, care sunt un alimentul de bază în regiune, alături de semințele de quinoa. Cartofii sunt cultivați la altitudini mari și au o aromă și o textură unice. Iar la capitolul Știați că…. În Peru sunt peste 6000 de tiputi de cartofi. Da! Ați auzit bine!. Sunt aproximativ 690 de soiuri originare, iar restul sunt cartofi făcuți în Centrul de Cercetare al Cartofului din Puno.

Iar despre măncare….. ce să mai zic…. de vis.. de deliciu.

7. Lâna de alpaca

Orașul Puno este cunoscut pentru lâna de alpaca de înaltă calitate, care este folosită pentru a face îmbrăcăminte, pături și alte textile. Lâna este moale și caldă, ceea ce o face un material popular pentru îmbrăcămintea de iarnă. În vremea pre-inca și incașilor, textilele erau cele mai prețioase buniri pe care ei le aveau. Surprinzător nu era aurul. De ce? O să vă mirați! Pentru că, în acea perioadă un produs era catalogat valoros după numărul de ore necesare producerii sale. Textilele erau produse într-un timp îndelungat (care incepea de la cultivarea plantei până la produsul finit). Apropo, țtiți că producerea unui poncho putea dura până la 600 de ore de muncă? Însă aceste obiect vestimentar era menit să fie rezistent o viață de om.Recunosc, juma’ de geamantan la întoarcere au fost doar pullovere din lână de alpaca.

8. Orașul Puno este unul dintre cele mai importante centre turistice din Peru.

Puno este o destinație turistică populară, care atrage vizitatori din întreaga lume care vin să-și experimenteze cultura, frumusețea naturală și istoria. Orașul este mic, cochet, în stilo colonial, plin de culori și cu un vibe extraordinar.

În plus, poziția sa este una strategică – în inima Imperiului Inca. Lacul Titicaca și site-urile arheologice precum ruinele turnurilor funerare Sillustani sau complexul templului Racchi sunt ușor accesibile de aici. Despre ele puteți citi aici.

9. Centrul orașului și Plaza de Armas

Din Orașul Puno, Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi, nu putea lipsi Plaza de Armas. Este o zonă plină de viață și de energie. Aici se întâmplă totul. Aici, vezi cu adevărat scene din viața de zi cu zi a orașului. Iar locul ideal din care să privești sunt scările care duc la catedrală. Este locul ideal pentru a te relaxa și a privi oamenii. Copiii se joacă și aleargă stolul de porumbei în fața catedralei, localnicii se plimbă, râd și zâmbesc relaxat, soarele apune în spatele catedralei, fântâna din mijloc stă ca o dovadă a vremurilor de mult apuse, iar în partea stăngă a pietei localnicii dansează cu bucurie. Oare există o imagine mai frumoasă a acestui oraș? Mă îndoiesc!!!.

10.Orașul Puno Peru – Top 10 lucruri inedite pe care trebuie să le știi este un oraș care îți poate da bătăi de cap

Și spun asta pe bune! Mai ales pentru cei care vin aici pentru prima dată. Se află pe malul lacului Titicaca, adică la aproximativ 3.830 m deasupra nivelului mării. Așa că dacă veniți aici direct din Lima este foarte probabil ca în primele 2 zile să aveți probleme cu aclimatizarea corpului. Cele mai importante simptome sunt amețeala, durerile de cap, stare de rău general, greața și vărsăturile.

Pentru mine, orașul  Puno este un oraș cu o bogată moștenire culturală, de o frumusețe naturală uimitoare și care s-a lipit iremediabil de sufletul meu. Este un loc în care îmi doresc să mă întorc cu drag pentru că bunătatea de pe chipurile oamenilor și zămbetele lor sunt una dintre cele mai frumoase lecții de viața.

Mulțumesc Peru!

Despre alte destinații din Peru, găsiți informații și în articolele:

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii