Pentru mulți dintre noi, descoperirea sau reîntoarcerea pe tărâmurile Bucovinei sau Maramureșului seamănă cu o reîntoarcere în timp. Aici, tradiția românească este la ea acasă. Timpul pare că nu și-a lăsat prea mult amprenta: obiceiurile, tradițiile, experiențele sunt dintre cele mai autentice. Și dacă există vreo experiență ce nu trebuie ratată în aceste locuri, aceasta este, cu siguranță, o plimbare cu mocănița – Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca.
Aici, în locul în care totul este așezat, unde nu este nicio grabă, pentru că oamenii nu fug, nu se grăbesc și nu au deadline-uri, o plimbare cu mocănița e ca și cum ne-am fi teleportat cu vreo 100 de ani în urmă și am fi mers cu TGV-ul din acele vremuri. All speed ahead cu TGV-ul secolului trecut, în care viteză maximă era de 30km /h.
Dacă ați ajuns pe aceste meleaguri, păstrați câteva ore pentru a vă plimba cu mocănița. În Bucovina este Mocănița Huțulca, cea care vă așteaptă, pe când în Maramureș, Mocănița de la Vișeul de Sus. Chiar dacă par la fel, cele două mocănițe sunt diferite. Iar dacă trebuie să alegeți între cele două, iată câteva aspecte de care să țineți cont:
Despre Mocăniță
Mocănița este un tren 100% românesc – fabricat la Reșița, care în perioada interbelică era folosit pentru a transporta lemn sau minereuri extrase din mine. Azi, aceste trenuri sunt destinate turismului – ele transportă turiștii în aceleași condiții de și le arată frumusețea acestor locuri.
Traseul - Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca
Mocănița pornește de la Gara CFF Vișeu de Sus și străbate până la stația Paltin 21,6 km. Timp în care călătorul admiră frumusețea peisajelor – de la sătucele pitorești pe care le traversează și până la pădurile dese și fără așezări umane.
Traseul pornește din Moldovița localitatea (din zona Hotelului Oana) și merge până în localitatea Argel nu durează mai multe de 3 ore dus-întors. Drumul este, în mare parte, prin sate și printre gospodării.




Trecerea mocăniței prin sat este ca un film în care, spectatorul (sau , mai bine zis, călătorul de pe băncuță) asistă la derularea unui episod din serialul „Viața la țară„. Trecerea mocăniței prin sat sau chiar prin propria ogradă, nu este nimic ieșit din comun. Oamenii sunt obișnuiți așa că își continuă, în mod natural activitățile: în prag un bunic întors din grădină, își curăță ciubotele de noroi; în gradină, o altă bunică dă cu sapa, în staul, nepoții duc apă la vite. Din când în când, câte un copil zărește mocănița și, entuziasmat, îi face cu mâna.
Ieșim din sat și traversăm câteva podețe, câteva tuneluri și ajungem în inima pădurii. De aici, călătoria devine și mai frumoasă – suntem doar noi cu natura. Noi cu verdele pădurii și cu cântecul păsărilor care par să ne întâmpine.








Durata excursiei cu Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca
5-6 ore dus-întors – de la Gara CFF Vișeu de Sus până la gara Paltin. La dus durează cam vreo 3 ore. Oprirea la picnic durează și ea cam 1.5-2h și apoi întoarcerea, este mai rapidă – doar 2h.
Aproximativ 3 ore dus-întors – de la Gara Moldovița până la gara Argel. La dus, drumul durează cam vreo 1 oră. La fel și la întors. Oprirea la picnic durează și ea cam 1h.
Opririle de pe traseu
Până la destinație sunt două opriri pentru alimentare: una cu apă (km 15), și cealaltă cu lemne. Călătorii pot coborî din vagoane să se dezmorțească.
Deoarece traseul este atât de scurt, nu se fac opriri pe traseu. Așa că vă sfătuiesc să aveți ce vă trebuie cu dvs. Găsiți la rubrica TIPS & TRICKS câteva lucruri utile.
Viteza
La urcare merge și cu 20 km/h că traseul este la deal. La vale, coboară un picuț mai repede ca, deh, gravitația își face simțită prezența. Nu ne grăbim nicăieri. Vom ajunge la timp și…. avem tot timpul să o facem.
Bilete și Pret
Biletele se pot cumpăra on-line sau direct de la ghișeu. Biletele sunt diferit colorate pentru a evidenția tipul de călător: adult, pensionari, student, persoană cu dizabilități; copil între 6-16 ani. Biletele au prețuri diferite în funcție de perioadă și de statutul călătorului. Biletele on-line le puteți achiziționa pe site-ul oficial.
Biletele se pot cumpăra doar direct de la ghișeu. Verificați programul de funcționare pe site înainte de a vă planifica excursia. Sunt zile în care mocănița nu circulă. Mai multe detalii găsiți pe site-ul www.cfi.ro.
Destinația Finala – Stația de oprire
Stația Paltin – destinația călătoriei noastre.
Sosirea Mocănitei este anunțată cu surle și trâmbițe – șuieratul puternic al locomotive cuprinde toată valea. Sosesc turiștii. Hodoronc, tronc. Buf. Stop. Ne oprim și coborâm din vagoane, într-o poienița foarte frumoasă de pe Valea Vaserului – unde vom sta aproximativ 2 ore.
Stația Argel – destinația călătoriei noastre.
Ajunsă la Argel, Mocănița Huțulca face o pauză de 30-40 de minute, timp suficient pentru o masă sau pentru câteva gustări în aer liber. Sunt destul de multe magazine cu produse tradiționale.


Prânzul la Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca
Aici, este un restaurant care servește mâncarea celor care și-au luat bilet all inclusive. Pentru ceilalți sunt două posibilități: fie mâncare la pachet adusă de acasă, fie achiziția de la bar a unor băuturi și sandwichuri.
Prânzul se mănâncă la una din mesele amenajate pe malul Vaserului. După ce se termină masa, turiștii sunt invitați să participe la un scurt moment artistic: localnicii îmbrăcați tradițional dansează pe muzică populară – curajoșii și pasionații de dans se pot prinde și ei în horă.
Spun curajoși, căci, deși îmi place foarte mult să dansez, recunosc, că mi s-au încurcat picioarele doar uitându-mă la ritmul și măiestria cu care dansează.
Găsiți aici vreo 5-6 magazine cu produse tradiționale – mâncăruri bucovinene, păstrăv afumat, zacuscă, dulcețuri, afinate, zmeurate, plăcinte poale în brâu – un adevărat festin). Aici, aflăm că bulzul bucovinean se numește “urs”.








Șuierul Mocăniței ne trezește parcă din visare – TOATĂ LUMEA ÎN VAGOANE!
E timpul să ne întoarcem.
Semnal la telefon
Pe cele două trasee, într-adevăr te întorci în timp. În acel timp în care tehnologia nu exista. Chiar dacă ai cu tine un telefon mobil nu îl poți folosi decât pentru poze. În rest, șezi liniștit pe băncuță și realizezi că, de fapt, socializarea cu vecinii de bancă, este cel mai important aspect al călătoriei.


Tips & Tricks pentru Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca
- Rezervare on-line și din timp a biletelor: în zile de sărbătoare legală cerere este foarte mare. Așa că rezervați din timp biletele on-line. În plus, nici, nu veți petrece prea mult timp la coadă. Noi am fost de rusalii și am rezervat biletele încă din luna martie. Prețurile și orele de plecare le puteți vedea pe site-ul oficial al Mocăniței Vișeu sau site-ul oficial al Mocăniței Huțulca.
- Așezați-vă pe partea stângă: văile și dealurile, peisajele minunate de fotografiat și admirat se află pe partea stângă a călătoriei.
- Siguranța: chiar dacă viteza de deplasare este mica, zdruncinăturile, zguduielile și frânele vă pot dezechilibra. Asigurați-vă că în orice moment aveți de ce să vă țineți. În plus, nu vă aplecați prea tare în afara vagonului.
- Toaleta: puteți merge în fiecare stație în care oprește mocănița,
- Provizii: asigurați-vă că aveți la dvs. Apă, mai ales în zilele toride. Pentru Mocănița de la Vișeu în opririle intermediare sunt magazine, dar riscați să fie închise. Mocănița Huțulca nu are opriri intermediare.
- Prima Cursă: încercați să ajungeți la prima cursă a mocăniței ca să evitați aglomerația.
- Haine: În funcție de anotimp, luați-vă haine potrivite. În plus, în pădure și pe marginea râului gradele din termometru scad vertiginos, așa că e bine să aveți ceva haine.
- Funingine: dacă alegeți o plimbare cu mocănița Huțulca, evitați hainele deschise la culoare, căci pe tot parcursul drumului veți fi însoțiți de funingine.
Concluzii pentru Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca
Experiența Mocănitei este foarte personală. Și trebuie trăită individual. Pentru unii poate fi ceva banal, fără prea multă adrenalină, care nu stârnește cine știe ce emoții. Pentru alții poate fi o experiență inedită, în care se reîntorc în timp și redescoperă o altă lume sau poate, de ce nu, se redescoperă pe sine.
Pentru mine, plimbarea cu mocănița este o întoarcere în timp. În acel timp, în care îmi petreceam verile la bunici, eram lipsită de griji și timpul era molcom. Pentru mine este o stare de spirit și o aducere aminte.
Așa că, de fiecare dată când voi avea ocazia voi face o plimbare cu Mocănița, cu toate zdruncinăturile, zguduiturile, hurducăielile ei și cu toată funinginea ei.
Așa că după atâtea povești Poftiţi în vagoaaaaneee!
Alte articole despre Bucovina găsiți la link:
Ce poți face 3 zile în Bucovina – Top 10 activități pline de adrenalină
Mega-Tiroliana de la Palma – adrenalina la cote maxime
Top 5 restaurante Gura Humorului cu mâncare tradițională ca la bunica acasă
Cetatea Neamțului – între mit și realitate
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!