Top 5 restaurante Gura Humorului cu mâncare tradițională ca la bunica acasă

Atenție! Consumul excesiv mâncare tradițională și extraordinar de gustoasă, cu calorii din belșug, poate dăuna grav siluetei dvs. Așa că, înainte de o excursie în Bucovina, recomand, cu căldură, minim o săptămână de post negru.

Este absolut imposibil să reziști bunătăților de aici. Toate sunt pregătite cu suflet. Totul te îmbie: prezentarea, plating-ul, mirosul, gustul. Nu ai cum să reziști, nu ai cum să refuzi.

Top 5 restaurante cu mâncare tradițională în Gura Humorului

În cele 4 zile ale infotrip-ului organizat de prietenii noștri de la Experience Romania, am descoperit, care sunt cele mai bune restaurante din Gura Humorului. Deliciul excursiei noastre a fost mâncarea tradițională. De fiecare dată, preparatele au fost servite în locații alese, cu mult zâmbet din partea gazdelor și cu o priveliște demnă de invidiat.

1.Acasă în Bucovina Capu’ Câmpului – mâncare tradițională

În program aveam planificată o plimbare cu caleașca. Nu aveam prea mari așteptări de la locație. Credeam că este o fermă de echitație …. și cam atât. Însă, când am ajuns acolo… Surpriză mare!!!! Am găsit o curte imensă, în care toată lumea stătea pe iarbă. Copii alergau prin iarbă, iar părinții îi priveau relaxați.

Acasă în Bucovina Capu’ Câmpului
Acasă în Bucovina Capu’ Câmpului

Gazdele ne-au întâmpinat cu afinată și țuică în ulcele mici de lut. (nu refuzați al doilea pahar – este un deliciu… nici măcar al treilea, ca să nu regretați mai apoi :).

Cu o seară înainte auzisem de un fel de mâncare specific locului – căpșuni cu smântână și mămăligă (HA !!!) Ciudat, pentru mine ardeleancă get-beget. Așadar, înainte de plimbarea cu caleașca, Acasă în Bucovina Capu’ Câmpului ne-a invitat la masă. Meniul: căpșuni cu smântână și mămăligă și plăcintă Alivancă și specialitatea casei – dulceața de trandafiri făcută chiar de ei.

Prea bine arătau, așa că nu am putut rezista și am gustat și eu minunățiile acestea. Drept vă spun, cu greu m-am oprit din … gustat. Prea bune… Prea ca la Bucovina.

Acasă în Bucovina Capu’ Câmpului toată mâncarea este tradițională și naturală. Proprietarii nu au uitat de pasiunea lor pentru agricultură. Aici, pe lângă pensiune și restaurant, ei au și propria fermă unde își cresc animalele și cultivă legumele. O zi aici pentru familiile cu copie este o încântare – ponei, iepuri, cai, struți, găini și alte animale sunt atracția principală pentru cei mici. Și de ce nu și pentru cei mari.

2. La Conac în Bucovina – mâncare tradițională

Mâncarea-i aleasă. Aleasă și sănătoasă. Toată mâncarea pregătită aici, conține ingrediente și produse naturale. Și, din culisele, pensiunii, vă spun că au și un măcelar propriu. Lucrează de la 15 ani în pensiune și este foarte pasionat de ceea ce face. Pregătește cu drag preparatele pentru oaspeți săi: toate produsele de la cele mic dejun până la deserturi sunt preparate de el – slăninuță, kaizer, cârnați de porc, de oaie, pastramă de pui etc. Preparatele sunt pregătite și afumate săptămânal.

La desert am încercat celebrii Tocinei. Tocineii sunt un fel de gogoși făcute din cartofi rași și prăjiți în ulei. Se pot servi simplii la micul dejun sau la desert dacă adăugăm fie înghețată de vanilie, fie zahăr, fie smântână. Preferații mei au fost cei cu înghețată și smântână. Căci, după acea seară un lucru mi-e clar: în Bucovina ingredientul principal este SMÂNTÂNA.

Și ca să avem de unde alege, am avut și strudel cu mere și nucă pisată.

Mâncare tradițională - Tocinei cu înghețată de vanilie și strudel cu mere și nucă pisată
Mâncare tradițională – Tocinei cu înghețată de vanilie și strudel cu mere și nucă pisată

Și pentru că Edi și Corina iubesc tradițiile locului au construit și o bucătărie a bunicilor. Așa că, seara sau în zile prea călduroase, vă puteți refugia aici, fie ca să retrăiți amintirile din copilăriei, când bunica era așezată la soba de gătit și vă servea mâncarea în farfurii de lut ornate tradițional, fie ca să fugiți de caniculă.

3.Pensiunea Casa Humor – mâncare tradițională

Și cum îi șade bine oricărui om gospodar ce își primește musafiri în vizită, la Casa Humor, masa-i plină de bucate.

Sub ochiul atent la Getei, totul este pregătit în bucătărie, după rețetele bunicilor: zacusca, fasolea bătută, pastramele și faimosul suc de trandafiri. Da! Ați auzit bine – Suc din petale de trandafiri. Pe lângă dulceața de trandafiri, Geta își alintă oaspeții cu suc din petale de trandafir, făcut în casă. Credeți-mă, trebuie să îl gustați.

Și nu ne oprim doar la antreu. În meniu găsim mâncare pentru toate gusturile. Pentru că am fost în patria bucatelor, noi am ales să încercăm mâncare tradițională, mai exact:

Mâncare tradițională - Coaste de miel la cuptor cu cartofi fierți și mămăligă cu mălai și cartofi
Mâncare tradițională – Coaste de miel la cuptor cu cartofi fierți și mămăligă cu mălai și cartofi

Iar, după ce terminăm de mâncat, o binemeritată cafea e musai să fie savurată pe terasa de la Casa Humor.

Cafea pe terasă de la Casa Humor
Cafea pe terasă de la Casa Humor

La Casa Humor toate produsele sunt tradiționale. Legumele și carnea sunt cumpărate de la producători locali și, apoi, pregătite în bucătăria lor. Și dacă nu mă credeți, vă spun un secret, am fost și în cămara cu bunătăți:

Părinții pot sta liniștiți căci aici sunt 2 spații de joacă – unul lângă terasă și altul, „sus, la deal” și suficientă înghețată artizanală.

4.Best Western Bucovina – mâncare de masterchef

La Best Western Bucovina nu e nimic mai plăcut decât să cinezi la restaurantul de la Mezanin.

Și cum poveștile din folclor sunt reinterpretate de povestitor, așa și rețetele bunicilor bucovinene sunt reinterpretate de bucătari.

Pentru desert, prietenii de la Bucovina Gourmet ne-au spus pregătit cei mai buni și mai colorați colțunași pe care i-am mâncat vreodată – colțunași cu brânză dulce de vaci, cu urdă și mentă, cu ciocolată și fistic.

Colțunași cu brânză dulce de vaci, cu urdă și mentă, cu ciocolată și fistic
Colțunași cu brânză dulce de vaci, cu urdă și mentă, cu ciocolată și fistic

Cu siguranța au intrat în top 5 deserturile mele preferate!

Mergeți măcar o dată să încercați colțunașii multicolori. Vă garantez nu veți regreta!

Aș fi vrut să încerc și Lava Cake-ul și clătitele cu înghețată, însă le-am lăsat pentru data viitoare.

5.La Hanul Cotu’ Buhii – mâncare tradițională

La ieșirea din Gura Humorului, pe drumul spre Câmpulung Moldovenesc, opriți-vă la Han. Locația este foarte frumoasă. În interior, totul este simplu și ingenios. Barul și șemineul sunt ornate cu gresie albastră, pentru a sublinia ideea de han în toată regula, iar pe post de tablouri avem capace de oală. Tare inedită mi s-a părut ideea.

La Hanul Cotu' Buhii
La Hanul Cotu’ Buhii

Pentru că era prea cald, nu am stat în restaurant, ci ne-am dus pe terasă. Aici, toate mesele au vedere către râul Moldovei, care trece prin fața hanului. Și cum nu puteam începe prânzul fără un aperitiv, iacă apăru și afinată. Și tare bună a mai fost…

Eu vă recomand, ca pe lângă specialitatea casei – păstrăv la jar cu ciulama de hribi, să comandați și ciorba de afumătură cu smântână și ardei iute și, la final, colțunași.

Și dacă v-am făcut poftă de mâncare tradițională, dați o fugă până acolo. Dacă nu, puneți la păstrare articolul și când ajungeți pe acolo arătați-l gazdelor, le va face mare plăcere.

Alte articole despre Bucovina găsiți la link:

Mega-Tiroliana de la Palma – adrenalina la cote maxime

Cetatea Neamțului – între mit și realitate

Ce poți face 3 zile în Bucovina – Top 10 activități pline de adrenalină

Mocănița Vișeu sau Mocănița Huțulca – care este cea mai potrivită pentru noi

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii