Băile Felix – Comedie tragi-comică

Îmi place foarte mult să călătoresc să văd și să descopăr lucruri noi, dar sunt momente în care mă doare sufletul când văd că nepăsarea și neglijența distrug locații și oameni. În ultimii ani am auzit de Băile Felix numai lucruri bune și recunosc ca mi-a stârnit interesul. Pentru ca nu mai fusesem prin aceste locuri în concediu, Băile Felix păreau o alegere excelentă.

Prin Băile Felix……

Zis și făcut. Planific o vacanță de o săptămână la Oradea și prima pe lista este vestita Băile Felix. Ce poate fi mai relaxant decât o duminică la ștrand?? Cu gândurile astea plecăm de acasă de dimineață. Punem pe GPS Băile Felix și la drum. Ajungem în micuța stațiune și începe epopeea.

Indicații de orientare…

Ne rătăcim puțin prin stațiune și ca orice român în țara lui, oprim să întrebăm o doamnă despre direcția în care să mergem. Întrebăm politicos, cu „Bună ziua, ne puteți ajuta cu o informație cum putem ajunge la ștrand?” la care doamna, foarte “drăguță”, “amabilă“ și “serviabilă”, începe să țipe la noi în mijlocul străzii că nu știm unde vrem să mergem. “Ne scuzați, suntem aici pentru prima oară!” Puțin, mai mult, bulversați, intrigați și nedorind să intrăm într-un conflict, îi mulțumim respectuos doamnei și plecăm spre marele ștrand Apollo.

Pe străzile din Băile Felix

Traversăm niște străduțe ticsite de mașini, care arată ca după bombardament și cu chiu cu vai aflăm că trebuie să parcăm în parc, pe zona verde: “Parcați acolo în parc pe iarbă”, ne dă ordin o altă doamnă “amabilă”. “E ok? Se poate? ….. Totuși, în parc e spațiu verde…..” “Da da, numai dacă mai găsiți loc la ora asta” – n. n. Era 9.45 dimineața.

Trecem printr-o străduță cu tarabe tematice și ajungem în parc.

În dreapta, în stânga, pe iarbă, printre copaci, mașinile sunt ticsite și burdușite să încapă. Ne uităm mirați – nu de alta, dar prin alte locuri din România pentru asta se ia o amendă usturătoare…. Poate așa e regula locului – Băile Felix. Hai să o jucăm și noi…. Oricum nu avem ce face altceva, ca deh, parcări amenajate IOC și mașina nu o putem lua cu noi în geantă. Parcăm și noi tot pe iarbă.

Spre Ștrandul Apollo…

Ne îndreptăm spre intrarea ștrandului…… Ehhhhh aici, e aici, dragii mei…. Șoc și panică….. O coadă de vreo 200 de persoane din partea noastră de acces și încă una identică din cealaltă parte. Tare mult ne place îmbulzeala în vremuri pandemice….. Parcă așa se recomandă în vremea aceasta de pandemie? Nu? Scuzați-mi ironia. Nu tu distanțare socială, nu tu mască. E ok….. Și asa nu avem destule cazuri… Suntem safe…. Oare aici, virusul are scutire medicală?

Ne uităm, ne sucim, ne învârtim…. Și plecăm. Prietenul nostru Google ne spune că e un alt ștrand pe nume Padiș cu scor bun, la vreo 800m.

La ștrandul Padiș de la Băile Felix

Tot suntem aici, hai să mai facem o încercare – nu de alta, dar nu prea avem unde să ne ducem. Semn bun – nu e coadă. Aruncăm o privire înăuntru și pare că măcar șezlongurile sunt distanțate. Ștrandul pare mai aerisit și mai liber. Intram ca deh, am venit până aici ca sa ne simțim bine. Să nu plecăm la hotel. Intrăm.

Nu știm la ce să ne așteptăm, dar încercăm să uităm experiențele „mirobolante” de până acum….. Poate va fi mai bine….. Totuși suntem la Băile Felix.

Da’ de unde…. Să vă mai povestesc, pe capitole, de data aceasta, cum a decurs ziua la ștrand, cu câteva exemple de servicii la “cele mai înalte standarde”:

1.Micul dejun

Întrebam dacă putem mânca ceva, pentru că este încă dimineață. RĂSPUNSUL: “Dați comandă până la 13.30 și până la 15.00 mâncați”. “Aaaaaaa…. E ora 10.00 dimineața……. Da, aveți acolo cipsuri și croasante 7 days. Plătiți la bar!”. Un mic dejun perfect!

2. Cafeaua de dimineață

Mergem să comandăm o cafea și doamna de la bar foarte “drăguță” ne servește. Ceea ce nu observă dansa este ca eu sunt mai înăltuță de felul meu și vad peste tejghea. Pentru că a pus mai multă cafea în portfiltru trece cu degetul arătător, FĂRĂ MĂNUȘĂ, peste cafea ca să o niveleze și sa obțină cantitatea corectă. Cea mai bună cafea care a ajuns în coșul de gunoi. Preț 5 ron. O a doua nu am mai avut curaj să cerem……

3. Comandarea Prânzului

La ora 12.00, regulamentar, conform ordinelor primite, ne prezentăm să comandam de mâncare. Afișate un meniu a la cart și un meniul zilei:

Nu prea ofertant, meniul zilei, ne dorim să comandăm ceva tradițional românesc, piept de pui cu cartofi prăjiți:

       -” Bună ziua, aș dori 2 meniuri cu piept de pui.

– Doar ce e în meniul zilei!

– Păi și restul….

– E un singur băiat! Nu face față. Servim numai meniu!!!”

Am nevoie de un moment să mă reculeg. Stau puțin pe terasă să găsesc opțiuni.

Norocul ne surâde. Vin ajutoare – mai sosește un tinerel care să dea o mână la servit. Suntem salvați – putem comanda piept de pui la grătar cu cartofi prăjiți.

4. Prânzul

E acu’i acu’. După o jumătate de oră ne întoarcem la terasă. Căutăm o masă. Cea mai mare provocare de până acum – toate mesele sunt pline de resturi de mâncare. Bun, în lipsă de altă alternativă, mă duc la bar să cer niște șervețele. Îi explic doamnei – cea de dimineață cu cafeaua, o mai țineți minte – că am nevoie de două șervețele să șterg masa. Surprinzător, mă ceartă că am venit la ea și că nu m-am dus la băiatul care servește. Îmi trântește niște șervețele pe tejghea. Trag adânc aer în piept și îmi tot spun…. “Răbdarea este o virtute!!! #Rezist“ Reușesc să șterg masa cu cele 2 șervețele date de doamna “drăguță” de la bar. Așa e la Băile Felix.

Așa cum am fost învățată de acasă și, mai ales, cum e MUSAI să se facă în vremurile astea pandemice, merg să caut dezinfectantul. Zăresc unul la doamna care ia temperatura turiștilor la intrare. „Nu vă supărați, am o rugăminte, pot să folosesc dezinfectantul?” la 10 secunde aud din spate o voce colerică: „Da’ aveți dezinfectant la baie, n-ați văzut?” Mă întorc și răspund: „Mă scuzați, eu sunt în restaurant ÎN VREMURI DE PANDEMIE!!!!“

Concluzii despre Băile Felix

Cam așa a fost ziua noastră petrecută la Băile Felix. Un fel de comedie, tragi-comică, care din păcate, mi-a lăsat un gust foarte amar. Este un loc cu un potențial uriaș și cu puțină preocupare și atenție asupra condițiilor și a serviciilor cred că ar putea deveni chiar un loc foarte fain în care oamenii să vină de plăcere.

Oare cum va arăta peste vreo 2 -3 ani? Sunt tare curioasă… oare autoritățile și proprietarii de hoteluri, pensiuni și restaurante vor face ceva sau se vor lăsa în seama profitului obținut fără investiții?

Informații despre alte locații din România pe care nu le recomand găsiți în articolul:

Palatul Brukenthal de la Avrig – o ruină costisitoare……

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Share on facebook
Distribuiti pe Facebook
Share on twitter
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii