Palatul Brukenthal de la Avrig – un nume sonor, impunător ce duce călătorul cu gândul la o lume de poveste, de mult apusă, cu o societate aleasă, cu activități și preocupări pe măsură.
Scurtă Istorie a Palatului Brukenthal
În secolul al XVIII-lea, principatul Transilvaniei făcea parte din Imperiul Habsburgic. Samuel von Brukenthal a fost guvernatorul acestei regiuni timp de 13 ani (între 1777-1787). În această perioadă, el a construit Palatul de la Avrig pentru a-i servi ca reședință de vară. Azi, proprietatea este considerată a fi singurul palat din țara noastră care are o grădină în stil baroc de peste 16 hectare. Clădirea a fost finalizată în anul 1764, iar stilul baroc regăsit aici a avut ca sursă de inspirație Palatele Schoenbrunn și Luxembourg. Pe alocuri, ochiul cunoscătorului poate vedea că acest palat nu este unul obișnuit, ci unul care reflectă spiritul proprietarului său. Baronul Samuel von Brukenthal era un om deosebit – un spirit cosmopolit cu inclinație spre cultură și știință. Era un adept al rafinamentului și eleganței.
Din păcate, după moartea ultimului moștenitor al baronului, Palatul Brukenthal a avut numeroși proprietari care nu au fost preocupați de starea palatului – un agronom german, apoi un fabricant de sticlă. În 1908, domeniul a fost cumpărat de Fundația Brukenthal.
Mai mult, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, palatul a fost sediul unui spital militar. Perioada colectivizării, face ca în 1948, Palatul Brukenthal să devină proprietatea statului român ce îl transformă în sanatoriu de boli pulmonare până în 2005, când a intrat sub tutela Fundației Samuel von Brukenthal și a fost transformat în muzeu.
Domeniul de la Avrig cuprinde palatul, parcul și clădirea oranjeriei. Astăzi, aici, se poate vizita partea muzeală și partea privată. În partea privată (să o numim așa) se realizează evenimente particulare și, conține și Oranjeria, ce a fost transformată în hotel.
Experiența mea la Palatul Brukenthal
Plecând din Brașov, facem o scurtă oprire la Mânăstirea Sâmbăta de Sus unde ne bucurăm de peisaj și de locurile încântătoare din țara noastră. Drumul până la mânăstire oferă călătorului o priveliște superbă a munților Făgăraș. Merită să ne oprim câteva momente să admirăm acest tablou. Amplasarea ei, la poalele munților Făgăraș, departe de agitația cotidiană face din acest loc o oază de liniște și pace. Totul parcă este o invitație la viață și la seninătate. Natura dă acestui loc o notă aparte. Albastru cerului, verdele muntelui și culorile vii ale florilor, fac din acest loc unul special, plin de energie și de vitalitate.
Ne încărcăm bateriile, cum s-ar spune, și plecăm spre palat. La Avrig, ajungem pe după-amiază. Parcăm mașina pe locurile special amenajate din fața intrării și mergem să luăm bilete. Datorită măsurilor impuse de pandemie, biletele trebuie achiziționate de la un tonomat (plata se poate face cash sau card). Bun. Zis și făcut! Imediat după ce intrăm, domnul de la pază ne face instructajul – putem să vizităm expoziția de costume și să ne costumăm, apoi să intrăm în conac să vedem expozițiile și, apoi, să coborâm în grădini. Bun, traseul este stabilit…să purcedem:
Palatul Brukental
Palatul de la Avrig a fost construit în forma de „U”. Este format dintr-un corp central și două aripi laterale. O parte din Muzeul Brukenthal de la Sibiu, este prezentă aici. Este prezentă sub forma unor expoziții interesante de veșminte de epocă și obiecte ce au aparținut baronului în acea vreme.
Prima clădire vizitată a fost cea din stânga – unde am găsit colecția de haine și arme medievale. Pentru a intra în atmosfera epocii Baronului Samuel von Brukenthal turiștii au posibilitatea de a proba aceste veșminte și de a realiza o sesiune foto individuală. Din păcate, fiind în Starea de Alertă declarată de guvern, nu am îndrăznit să ne bucuram de această activitate. Poate data viitoare…

Clădirea din dreapta, are amenajate trei încăperi, unde regăsim colecția „Bunuri săsești din Transilvania”. Peste o mie de obiecte vechi săsești (țesături, piese de mobilier, îmbrăcăminte, imagini vechi etc.), adunate de la sașii ce au plecat din Transilvania, stau în fața vizitatorilor drept mărturie a unei culturi autentice.
De aici, de sus, Palatul pare că tronează deasupra întregului domeniu – a grădinilor, a fântânii, a Oranjeriei.
Parcul Brukental
Baronul a creat acest parc pentru a-și împlini pasiunile sale pentru grădinărit, peisagistică și agricultură, dar și pentru a crea o oază de relaxare, de liniște, pace și inedit. Principalele activități care se desfășurau la vizitele oaspeților erau plimbările prin grădinile palatului, seratele musicale, atelierele culturale, partidele de șah sau recepțiile ce culminau cu focuri de artificii.
Inițial, parcul avea o grădină ornamentală (împărțită pe mai multe sectoare: englezesc, francez și olandez) și una cu fazani (pasăre preferată pentru vânat). Aici, baronul cultiva și zarzavaturi care apoi se pregăteau în bucătăria baronului.
Azi, din parcul de odinioară mai putem admira doar structura sa, arborii de lalea (tulipanii – vechi de 250 de ani), Pârâul Morii, fântâna barocă și izvorul cu cap de șarpe. În rest, putem admira gazonul și….cam atât…
Oranjeria Brukental
Oranjeria, construită între 1770 și 1779 a fost o seră renumită în Europa pentru plantele exotice ce se regăseau aici: aloe, smochini, ananași, curmali, arbori de cafea, portocali și lămâi.
Oranjeria a fost restaurată în anul 2012, iar, azi este hotel și restaurant. Aici se pot organiza evenimente private.
De ce nu mi-a plăcut Palatul Brukenthal?
Despre Palatul Brukenthal am citit și am auzit multe. Ce-i drept, se pare că m-am intersectat doar cu review-urile pozitive, favorabile. Așteptările mele au fost total diferite față de ceea ce am găsit acolo. Din descrierile și articole citite, Palatul Brukenthal părea o locație deosebită. Un farmec aparte, cu o atmosferă regală, distincție, clasă, stil – asta mă așteptam să întâlnesc aici. Stilul său baroc, grădinile minunate și vastitatea domeniului atrăgeau turiștii.
Poate așteptările mele au fost setate prea sus. Poate am vizitat palatul într-un moment nefavorabil – contextul vremurilor după pandemia COVID. Poate am fost obișnuită cu cetățile, palatele și castelele care, în ultima perioadă au fost renovate în Transilvania și care, exprimă, în mod cert, atmosfera de odinioară. Nu știu să vă spun. Cert este că, am rămas profund dezamăgită de starea clădirilor și de serviciile oferite. Nu am regăsit acel palat despre care citisem în review-uri, ci, un loc, care, de afară părea părăsit și neîngrijit.

Azi, în locul grădinilor de flori pline de culoare, a grădinii de legume, cu care se mândrea baronul, a plantelor exotice cultivate în oranjerie, vedem doar o grădină rece, bicoloră și fără strălucire. E adevărat, că am mai găsit câțiva trandafiri, galbeni și roșii, însă și aceștia erau năpădiți de buruieni și neîngrijiți. Grădina era plină de buruieni și de iarbă necosită. Fântâna și scările erau deteriorate de vreme. În afară de Oranjerie, care acum este amenajată ca hotel, restul clădirilor sunt așa cum le-a construit baronul. În fața ochilor privitorului sunt deteriorate și neglijate.
Serviciile oferite la restaurantul Oranjeriei
Nici despre servicii nu pot spune că am fost impresionată. Mi-aș fi dorit să stau la o cafea în grădina aceea, la umbra tulipanilor și să mă gândesc la epoca baronului, la povestea locului și să pot contempla locul. Din păcate, locația nu m-a inspirat: mai mult de jumătate din mesele din grădină erau nedebarasate, personalul nu se deplasa la masă să servească clienții și erau prea ocupați cu discuțiile politice și dezbaterea vieții consătenilor.
Păcat, locația este frumoasă și spune o poveste în sine. Cu puțin interes și implicare ar putea arăta ca un adevărat palat.
Oare ce putem face noi călătorii?
Eu vreau să trag doar un semnal de alarmă: dacă se vrea se poate!
Tips and Tricks….
- Biletul de intrare: trebuie achiziționat de la un tonomat – plata se poate face cash sau card. Atenție!!! Luați biletele separat. Biletul cu intrări multiple are un singur cod de bare. Mai exact, dacă achiziționați mai multe bilete, într-o singură tranzacție, veți primi un singur bilet cu un singur cod de bare. Dacă îl scanați la prima intrare, la următoarele nu mai e valabil. Deci, poate o singură persoană, deși biletul conține mai multe intrări.Eu am ales această variantă, și dacă nu ar fi fost domnul de la pază să îmi deschidă pe jumătate turnichetul, cu siguranță că ar fi trebuit să mai plătesc un bilet.
- Prețul unui magnet: Aaaa, am uitat să vă spun, aici, și magneții au preț regal: 10 ron, cei cu poză pe lemn.
- Costume: într-una din sălile de expoziție găsiți costume de cavaleri și haine specifice epocii în care a trăit baronul Samuel von Brukenthal. Ce e chiar draguț este că puteți să probați aceste costume și să realizați o ședință foto gratuită. Din păcate, eu am fost chiar în prima săptămâna de la redeschidere muzeului după epidemia de Covid-19 și….nu am riscat.
- Accesul în grădini: aleile de pe domeniul palatului sunt pavate cu pietriș. Așa că este recomandat să aveți încălțări adecvate.
- Loc de joacă pentru copii: este amenajat, în spatele hotelului un loc de joacă pentru oaspeții care vin însoțiți de copii.
- Palatul Brukental de la Avrig – aici găsiți toate informațiile oficiale despre tarife, program și evenimente.
Informații despre alte locații din România găsiți în articolul:
Munții Apuseni – 5 obiective în 2 zile
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!