Acest articol este un pamflet și trebuie tratat ca atare. Este destinat iubitorilor de călătorii cu simțul umorului dezvoltat.
E greu să zbori cu avionul și chiar dificil uneori. Cozi. Stres. Oameni mulți și diferiți. Să începem:
În aeroport.
Aglomerație. Semne multe, panouri, afișaje. Unde să te uiți mai întâi? De ce să te ferești mai repede? De copii, de cărucioare, de bagaje? Trebuie să pleci, să zbori în vacanță și asta e un eveniment important, căci rari sunt cei care o fac. Și cu cât sunt mai rari cu atât sunt mai importanți. Ce facem noi, noi, ROMÂNII cu importanța? O arătăm. O expunem. Să se vadă. Să se audă. Nu că zic, dar…. Vreau să spun.
La Security.
După ce țipăm unii la alții prin tot aeroportul că „unde-i desk – ul? Unde las, dom’ne bagajele? „România asta și condițiile astea!!!” Găsim drumul spre Security. „Alo, domnu’! Aici sunt 2 uși și niciun portar. Io cum trec? ” ne dumirim cum e treaba cu scannatul biletelor și ajungem la Security gate. Na belea! Să mă dezbrac de telefonul meu? De „I-Fonul MEU???” Imposibil! 5 minute de încăpățânare ale ofițerului și telefonul fuge pe tavă și, apoi, în scanner.
Iese pe partea cealaltă…. Câtă ușurare! Nu l-a furat nimeni. Bun, să ne îmbrăcăm acum. Cu fală, ck-urile, mk-urile, dkny-urile, guess-urile flutură ostentativ prin aer. Nu că e un eveniment important că eu zbor azi cu avionul, ci că….. Ai văzut ce port? Cu ce sunt îmbrăcat? Mi-am pus hainele dă duminică. Că deh….ele mă poartă pe mine, ele mă scot în lume.
Ajungem la Control Pașapoarte.
Zâmbim frumos ofițerului, că, na. Românește, el ne „deschide ușa”. Și am trecut și de asta. Avionul ne așteaptă.
Bun, suntem la jumătatea drumului.
Aventura continuă.
În Duty-Free.
Trecem printr-un culoar lung și ajungem în Duty-Free. Weeeei…. Raiul prețurilor. Sunt, de obicei, mai scumpe decât promoțiile din magazine. Nu mai contează. Punga face diferența. Știți punga aia roșie cu alb, de scrie pe ea DutyFREE. AIA E BAZA. Să vadă lumea că am făcut cumpărături la Duty-Free.

Poarta de îmbarcare în avion.
Bun. O făcurăm și pe asta. Mergem la poarta de îmbarcare. Buluc, tată. Oameni mari și importanți, copii, bagaje, căruțuri, pungi de Duty-Free. Priority /Non-Priority. Io primul în avion că se dă locul. Fac strategia, mă pun la coadă, las bagajul, mă uit dreapta, mă uit stânga, să nu cumva să vină vecinul pe turnantă și să se bage în fața mea. Gata i-am scanat. M-am liniștit. Îi știu…… și cu coada ochiului îi urmăresc. Nu intră nimeni în fața mea! Și acu’? Să aștept….. Da….. Poveștile, la coadă, sunt fascinante. Lauda și neștiința. Uimirea și jeluirea. Curiozitatea și sfătoșenia. Copii, bunicii, prietenii. Să te descos sau să îți zic eu, că eu știu.
Îmbarcarea în avion.
S-a deschis poarta. Gloata se mișcă. Repede să nu pierdem locul. Ajungem la birou, documentele sunt verificate și trecem spre avion. Uh, ce bine, am trecut cu bagajul meu mai mare decât era scris în politicile de zbor.
În Avion.
Eh, și dacă până acum a fost frumos, să vedeți de aici încolo.
Acum începe adevărata etalare și importanță! Oare de ce? Cred că în avion sunt mai puține persoane, deci mai multe șanse pentru mine să mă remarc, să fiu văzut, să se vadă cine sunt io. Let the show begin!.
Din păcate, cred că nu mi-ar ajunge 100 de pagini să scriu toate peripețiile și aventurile, de genul, pe care le-am trăit la bordul avioanelor low-cost din Europa. De aceea, am decis să fac un top al regulilor de comportament în avion. Nu de alta, dar poate se citește…… Zic… Pentru un prieten 😃😃😃

Top 12 reguli de comportament în avion:
- Ascultați indicațiile stewardeselor (stați așezați și respectați protocolul de aterizare). Pentru siguranța voastră, că ei știu ce au de făcut. Sigur nu vor cădea, nu se vor lovi sau vor avea alte peripeții.
- Nu țipați și nu urlați. Nu toți pasagerii sunt dornici să fie spectatorii voștri. Poate sunt obosiți și își doresc să doarmă sau poate să lucreze sau…… Orice altceva!!!!!!. Excepție, copii care la aterizare și la decolare sunt fiziologic afectați de depresurizarea cabinei – pot avea dureri foarte mari la nivelul urechilor.
- Nu intrați în vorbă cu vecinul. Poate cel de lângă dvs. NU își dorește să dea raportul despre viața lui, nu își dorește să fie descusut genealogic. Poate are alte priorități.
- Utilizați telefoanele mobile pentru vizionarea filmelor/emisiunilor/meciurilor doar cu căști. Nu e cazul ca jumătate de avion să fie atent, nevoit, bineînțeles, la preferințele noastre.
- Utilizați înainte de zbor apa și săpunul. Avionul, deși are ventilație, este totuși un spațiu închis cu mulți oameni.
- Nu vă plimbați obsesiv pe culoare să vă căutați prietenii prin tot avionul, ca, mai apoi să strigați după ei și să treziți jumătate de avion.
- Respectați personalul de la bord și pe vecinul din dreapta sau din stânga. Suntem oameni…. Deci ……cam suntem egali.
- Nu consumați prea mult alcool, s-ar putea să dăuneze și sănătății și portofelului, și vecinilor de banchetă.
- Nu aplaudați și nu fluierați – stadionul permite, avionul nu. E vorba de cod de conduită. Zic, pentru un prieten….
- Nu vă panicați dacă nu aveți bagajul perpendicular pe scaunul dvs. E loc pentru toate în avion.
Și mai sunt câteva….
- Nu vă aruncați să luați bagajele dacă avionul nu este în poziția de taxi, poate doar dacă mai aveți 30 min până la zborul următor. Nu le fură nimeni. Nu putem ieși mai mult de o persoană pe ușa avionului și tot acolo ajungem – la coada de la pașapoarte.
- Predați deșeurile personalului, nu le lăsați la bord. Nici acasă nu lăsăm gunoiul în pat sau pe canapea… Sper.
- Nu distrugeți și nu vandalizați aeronava. Chiar dacă biletul a fost 50 eur și condițiile de 5 stele lipsă, nu trebuie să ne răzbunăm. Ci să ne asumăm. Asta e, bro.
- E ok să nu fii primul: primul la îmbarcare, primul la ușa, primul pe loc, primul care își pune/ia bagajul, primul vizionat de tot avionul.
EU cam atât am avut de zis….. sper că v-am amuzat puțin….
Iar ca să vă schimbați părerile despre experiențe, găsiți mai jos un link către un articol cu oamenii care m-au impresionat de-a lungului timpului All over the World.
14 ani de călătorii – oameni și experiențe.
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!