Zborul cu parapanta la Bunloc – 13 lucruri pe care trebuie să le știi

Ați auzit vreodată de „orbire profesională”? Este acel moment în care te obișnuiești atât de mult cu un lucru încât ți se pare normal să fie acolo. Așa am pățit cu zborul cu parapanta. În Brașov, în fiecare zi cu soare și vânt favorabil, deasupra Bunlocului este imposibil să nu vezi câteva aripi survolând prin văzduh. Pentru cei care trec zilnic pe acolo este ceva normal. Face parte din peisaj. Ceea ce mi-a atras atenția a fost absența lor, într-o zi de vineri. Curios…. instant mi-am amintit senzația pe care am trăit-o acum 8 ani când am experimentat pentru prima dată zborul în tandem…… și mi s-a făcut dor.

Achiziție bilet și rezervare zbor – doar 5 minute.

Experiența mea

M-am întâlnit cu instructorul meu la telescaunul de la Bunloc. Pentru că mai zburasem deja cu parapanta, Emi a început briefingul, explicându-mi, pe scurt, ce se va întâmpla. Între timp ce îmi povestea teoria manevrelor și ce avem de făcut la decolare și în zbor, cu o precizie de Matrix, a întins aripa pe sol, a pregătit echipamentul, ne-a echipat pe amândoi. Ne-am așezat în poziție de decolare. A mai verificat încă o dată toate prinderile și echipamentele și am fost gata să plecăm. Ochii erau ațintiți asupra mânecii de vânt. A durat vreo 5 minute până să vină vântul „cel bun”. Decolarea a fost mult mai ușoară decât credeam. Doar câțiva pași de alergare pe panta ușoară și … eram atârnați în aer! Am început să zburăm, conduși de vânt. Vântul „cel bun” ne-a ajutat să urcăm până la 1800m.

A fost unul dintre cele mai frumoase sentimente pe care le-am experimentat vreodată: un fior amestecat cu fascinație și minune. Trebuie să recunosc că inițial mi-a fost puțin frică. Însă, această senzație nu a durat mult. O senzație unică de libertate i-a luat locul imediat. Ce emoție!

De sus, am admirat munții din jurul și casele de dedesubt. Păreau atât de mici. Am savurat fiecare moment al zborului lin, bucurându-mă de tăcerea văzduhului. A fost un moment perfect și mi-aș fi dorit să dureze pentru totdeauna. Dar toate lucrurile bune se sfârșesc și, după mult timp, am început coborârea.

Și pentru ca totul să fie perfect – coborârea a fost plină de adrenalină. Într-un spinning, care mie mi s-a părut că a durat 5 secunde, am ajuns de la 1800m înălțime direct la platforma de aterizare. În cele din urmă, aterizarea a fost foarte lină – nici nu a trebuit să alergăm.

După experiența zborului, vă împărtășesc 10 lucruri pe care trebuie să le știți înainte de a experimenta zborul în tandem.

1. Ce este Parapanta în tandem?

Parapanta în tandem înseamnă un zbor cu parapanta pentru două persoane – 1 pilot și 1 pasager.

2. Am nevoie de autorizări sau de training înainte de a experimenta zborul cu parapanta?

NU – pasagerul trebuie doar să urmeze, ad literam, sfaturile pilotului. Bineînțeles, piloții au certificări și acreditări speciale pentru a realiza zborul în tandem.

3. Cine poate să zboare?

Oricine își dorește. Pentru că este un sport de agrement, nu sunt impuse restricții. Trebuie doar să poți alerga pe o distanță de aproximativ 10-15 m pentru a putea ridica de la sol parapanta. Totuși, există câteva limitări:

  1. pentru copii minori este solicitat acordul părinților.
  2. pentru pasagerii care au probleme de sănătate: (ritm cardiac, tensiune, frică de înălțime), obezitate trebuie să comunice aceste lucruri pilotului, pentru a se lua măsurile necesare în caz de nevoie.
  3. pentru pasagerii care au probleme de sănătate, ex: ritm cardiac, tensiune, frică de înălțime, obezitate trebuie să comunice aceste lucruri pilotului, pentru a se lua măsurile necesare în caz de nevoie.

4. Echipament necesar pentru pasager

  • încălțăminte sport adecvată pentru alergare – exclus sandale, șlapi sau tocuri (:));
  • îmbrăcăminte sport – este indicat să purtăm pantaloni. Deși, trebuie să iasă poze frumoase acolo sus, nu?, doamnelor și domnișoarelor le este recomandat să evite fustele sau rochițele.
  • ochelari de soare – viteza este destul de mare și este indicat să purtăm ochelari de soare.
  • Geacă de vânt – chiar, dacă este o zi călduroasă de vară, sus în aer, este puțin mai frig, așa că este indicat să aveți o geacă sau un polar.
Zona delocare pentru zborul cu parapanta
Zona delocare pentru zborul cu parapanta

5. Înțelegere și răbdare

Zborul cu Parapanta este un sport care se bazează eminamente pe condițiile climatice. De aceea, este indicat să programați din timp zborul și să confirmați cu o zi înainte programarea.

În funcție de direcția și intensitatea vântului se poate zbura. De aceea, trebuie să fiți conștienți de faptul că piloții știu cel mai bine când este momentul perfect. Aici, nu există ore fixe.

6. Pregătirea pentru zborul cu parapanta de la Bunloc

Pentru a zbura cu parapanta de la Bunloc trebuie să faceți rezervare în prealabil. De ce? Deoarece, trebuie să urcați cu telescaunul. Urcarea durează cam 10 minute și costa 20 de ron de persoană.

Zborul în tandem deasupra Bunlocului este e experientă extraordinară. Priveliștea este dintre cele mai frumoase. În stânga, maiestuoșii Bucegi, în față depresiunea Brașovului și jos, parcă la picioarele tale, se întinde o pădure seculară de brazi. Nu cred că este un loc mai frumos în țară pentru a avea această experiență.

O data ajunși sus, instructorul explică pașii decolării și aterizării. După aceea, pasagerul este echipat cu casca, seleta și GoPRO.

Echipata cu cască, seleta și GoPRO
Echipata cu cască, seleta și GoPRO

7. Predați toate obiectele ce pot fi pierdute pilotului.

Înainte de a vă echipa, dacă aveți, prin buzunare, lucruri care pot fi pierdute în timpul zborului, asigurați-vă că le predați pilotului. În seletă* există un buzunar special pentru păstrarea lucrurilor de valoare, așa că mai bine nu riscați – eu am uitat de cheile de la mașina și le-am pierdut în timpul zborului. Norocul meu a fost că au căzut din buzunar la aterizare și au fost găsite de Emi (pilotul de la Skydeamers).

Păstrați-vă totuși ochelarii de soare, căci viteza zborului este destul de mare și ochii înlăcrimați nu dau bine în poză.

*Seleta = scaunul parapantei. Este legată de aripă prin carabine și este foarte sigură și confortabilă.

8. Cum decolăm în zborul cu parapanta?

Pilotul explică toți pașii decolării, mai ales, faptul că trebuie să alergăm ușor pentru a ridica aripa. Este foarte important să alergăm până când el ne dă indicația de a ne așeza în seletă. Altfel, putem rata decolarea.

După ce pilotul dă semnalul de așezare în seletă, pasagerul nu poate decât să se așeze confortabil, să se bucure de experiența libertății în văzduh și să facă o mulțime de poze.

9. Zborul în Tandem

10. Durata zborului cu parapanta?

Școlile de zbor cu parapanta din Brașov, oferă 2 tipuri de zborului:

  1. Zbor în tandem de inițiere: durează între 8-10 minute.
  2. Zbor în tandem de agrement: durează între 10-20 minute – pentru cei care au mai zburat și își doresc o experiență mai complexă.

11. Coborârea și aterizarea pe sol?

  1. Coborârea – în funcție de condițiile climatice, se poate urca și până la 1800m.  Totuși, coborârea se face lent, fără nicio manevră periculoasă. Pilotul se va plimba în cerc până când va pierde din altitudine. Pentru iubitorii de adrenalină, și doar la cererea clientului, se poate face spirală de coborâre sau wing-over pentru o coborâre rapidă.
  2. Aterizarea – este la fel de ușoară. Din nou, trebuie ascultate indicațiile pilotului. În funcție de condiții, fie este necesară o alergare ușoară, fie se aterizează imediat.

12. Filmarea/fotografierea zborului cu parapanta?

Filmarea/ fotografierea zborului în tandem cu Go Pro este posibilă și se plătește separat de prețul biletului. Însă, este responsabilitatea pasagerului, să filmeze.

13. Cât costa un zbor cu parapanta în tandem?

– între 170 ron zbor fără filmare și 230 ron cu filmare, în funcție de tipul de zbor ales.

Trebuie să recunosc că mi-a luat ceva timp să scriu acest articol, căci este tare greu să poți exprima anumite senzații sau sentimente în cuvinte. Am senzația că, oricât de mult aș încerca să redau experiența prin cuvinte, este absolut imposibil.1000 de cuvinte, 2000 de cuvinte mi se par insuficiente. Ca să înțelegeți … trebuie doar să încercați și să vedeți cum este!

Nu mai stați pe gânduri! Vă asigur că va fi o experiență unică pe care nu o veți uita niciodată.

Alte articole despre experiențe și activități pline de adrenalină găsiți la link:

Ce poți face 3 zile în Bucovina – Top 10 activități pline de adrenalină

Mega-Tiroliana de la Palma – adrenalina la cote maxime

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii