Valle del Cocora – Cel mai instagramabil loc din lume

De multe ori ne uităm pe  Instagram, vedem poze din locuri superbe și spunem WOW, n-are cum … nu sunt reale… Prea frumos, prea perfect. Însă, ce pot să îți spune este că într-o zi cu soare și cer senin,  Valle del Cocora este unul dintre acele locuri spectaculoase și fascinante din Columbia. Este unul dintre acele locuri, în care oricât de mult ai încerca să îl vezi prin ecranul telefonului, te vei opri, vei încerca să cuprinzi cu ochiul imensitatea văii și vei spune „E mai frumos în realitate!”

Ce este Valle del Cocora și unde o găsim?

Evident, un loc unic și inedit pentru care, noi din România, trebuie să străbatem cam jumătate de Glob …. Ha Ha Ha. Dar, credeți-mă pe cuvânt de Anapedia: Merită! Valea Cocora este o pădure care adăpostește un palmier unic în lume – palmierul de ceară. Este un peisaj uimitor, diferit de oricare altul din Columbia, și chiar din lume. Pe dealurile verzi, luxuriante ale regiunii tronează eleganții palmieri de ceară.

Valle del Cocora este în Columbia, în departamentul Quindío și face parte din Parcul Național Natural Los Nevados, situat la aproape 3.000 de metri înălțime și având o superafață de 58.000 de hectare. Este parte din lanțul muntos central al Anzilor columbieni și este declarat Sit al Patrimoniului Mondial UNESCO.

Palmierii de ceară din Valle del Cocora

Palmierii de ceară (Ceroxylon quindiuense) sunt cunoscuți pentru aspectul lor distinctiv, cu trunchiuri lungi și subțiri acoperite cu un strat de ceară albă. Această ceară a fost folosită în perioada colonială pentru a produce lumânări și săpun. Indigenii foloseau frunzele palmierilor și în casele lor ca acoperișuri și chiar ca decor în timpul festivităților de Duminică. În 1985 guvernul a intervenit și a oprit tăierea palmierului de ceară. Fiind o specie vulnerabilă și în pericol de dispariție, au fost incluși și în lista roșie a speciilor amenințate de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN). Conservarea și protejarea lor au devenit o prioritate în Valle de Cocora.

Palmierii de ceară sunt cei mai înalți palmieri din lume care sunt originari doar din Columbia și nordul Peru. Ei pot atinge 60-80 de metri înălțime (frapant, nu?) și cresc doar la o altitudine între 1500 și 3000 de metri deasupra nivelului mării. Este foarte curios și inedit să vezi „palmieri”, copaci tipici zonelor tropicale de coastă, la această altitudine. Este un loc pe care sigur nu îl vei uita.

Este atât de important pentru Columbia, încât apare chiar și pe bancnotele de 100.000 COP.

Legende și povești sau Varianta Disney – Encanto:

Valle del Cocora este înconjurat de o aură de misticism și legende străvechi. Una dintre cele mai cunoscute legende este cea a „El Duende”, un spirit malefic care ar fi protejat pădurile și palmierii de ceară împotriva tăierii ilegale. Se spune că El Duende ar fi bântuit cei care încercau să distrugă acest paradis natural și ar fi adus nenorocire asupra lor. Această legendă a contribuit la protejarea și conservarea regiunii, deoarece localnicii cred în puterea și influența spiritului. Astăzi, mulți vizitatori merg în Valle de Cocora în căutarea acestui spirit misterios și pentru a se bucura de frumusețea naturală a zonei.

Din aceste legende și din frumusețea Valle del Cocora, Disney s-a inspirat și a creat magicul și captivantul desen animat Encanto. Aici poți vedea sursa de inspirație.

Locuri Instagramabile din Valle del Cocora:

Valle del Cocora oferă o mulțime de locuri perfecte (miradores sau view points) pentru a surprinde imagini impresionante și a le împărtăși pe rețelele sociale. În pădurea tropicală, au fost amenajate diferite locuri inedite pentru poze. Vei descoperi peisaje incredibile, cu palmieri de ceară înalți și verzi, înconjurați de munți acoperiți de ceață. Unul dintre cele mai populare locuri pentru fotografii este Valea Palmierilor, unde sute de palmieri de ceară se înalță în mijlocul câmpiei. Eu mă opresc aici și vă las să admirați fotografiile.

Descoperă Valle del Cocora cu Jeep-ul Willis:

Aaaaaa, am uitat să vă spun….. Dacă vă doriți un mod autentic columbian și aventuros pentru a descoperi Valle del Cocora, un offroad cu jeep-ul Willis, este alegerea perfectă. Aceste vehicule 4×4 sunt populare în regiune, pentru că erau folosite la transportul cafelei în regiune. Azi, însă sunt folosite în scop turistic – oferă o modalitate distractivă și palpitantă de a străbate drumurile accidentate ale văii.

Valle del Cocora este un loc cu o importanță extraordinară atât din punct de vedere natural, cât și cultural. Palmierii de ceară, statutul UNESCO, legende și povești, locurile instagramabile și jeep-ul Willis contribuie la farmecul și popularitatea acestui paradis natural. O vizită în Valle de Cocora este o experiență unică, care oferă ocazia de a explora și de a aprecia frumusețea și diversitatea naturii columbiene, precum și de a înțelege importanța conservării și protejării acestor locuri speciale.

Peisajul văii foarte verzi cu palmierii de ceară care se ridică atât de sus este una dintre imaginile care mi-au rămas cel mai mult din călătoria mea în Columbia.

Alte articole despre Columbia găsiți la link-urile:

Comuna 13 – cea mai puternică lecție de viață pe care am primit-o

Museo del Chocolate din Villa de Leyva: O experiență dulce și inedită

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii