Salzburg – Top 5 locuri inedite pe care să le vizitezi

Recunosc și fac mea culpa! Nu știam prea multe despre Salzburg, doar ceea ce, cred eu, știe toată lume despre acest oraș austriac – că 1. Este locul în care s-a născut Mozart și că 2. Aici s-a filmat Sunetul Muzicii. Dar, în apărarea mea spun că nu le pot ști pe toate…. Și poate uneori este mai bine.  Pentru că în felul acesta renunți la așteptări, la preconcepții și mergi într-un loc nou, pe care îl descoperi de la zero, ca un copil, care acum descoperă o nouă jucărie. Cam așa a fost cu mine și cu Salzburg. L-am descoperit fără vreo așteptare și am fost fascinată. Cu un aer imperial, elegant și impunător, cu un vibe extraordinar și cu locuri fascinante, Salzburg este un oraș fascinant, romantic și misterios. În Salzburg am stat doar 1 zi însă am găsit câteva locuri tare faine despre care vreau să îți povestesc și despre care pun rămășag că nu mulți le cunosc. Hai să iți arăt în Salzburg – Top 5 locuri inedite pe care să le vizitezi:

1.St Peter STIFTSKULINARIUM – cel  mai vechi restaurant din lume

Clar și irefutabil pe primul loc Salzburg – Top 5 locuri inedite pe care să le vizitezi este restaurantul St Peter STIFTSKULINARIUM, și asta pentru că este cel mai vechi restaurant din lume. Chiar dacă nu este omologat de Guinness Book, atestările oficiale îl plasează pe primul loc din lume. Hai să îți spun povestea. Într-una dintre expedițiile sale marele împărat carol cel mare ajunge pe aceste meleaguri. El este însoți de eruditul cronicar englez Alcuin de York. Împăratul se întâlnește în acest loc cu episcopul Arno de Salzburg pentru a discuta probleme politice, iar cronicarul menționează în antologia sa “Carmina” publicată în 803 acest han, și povestește cu mare plăcere despre berea și despre pivnița mănăstirii. Ulterior, hanul devine o pensiune a călugărilor benedictini, ce este din nou menționată de călugărul din Salzburg în secolul al XIV-lea.

De-a lungul anilor, datorită poziției sale în centrul orașului Salzburg,  St. Peter Stiftskulinarium a fost un loc de întâlnire popular pentru prinți și episcopi, cetățeni și negustori. Dar și mâncarea delicioasă și servirea impecapilă, au făcut ca acest restaurant să își păstreze faima și să fie în topul preferințelor gurmanzilor, turiștilor sau celebrităților.

Și iată că azi, după, mai bine de 1200 de ani, St. Peter Stiftskulinarium este unul dintre locurile preferate de localnici pentru evenimente sau ieșiri în oraș. Azi mâncarea se basează pe vechile rețete tradiționale, binînțeles reinterpretate și asezonate cu vinuri alese.

2. Cafe Konditorei Furst Locul în care au fost inventate bomboanele Mozart

Fie că iubești sau nu ciocolata, sunt absolut sigură că ai văzut sau ai gustat celebrele bomboane Mozart.  De aceea, trebuie să ajungi la Café Konditorei Fürst din Salzburg!. De ce? Simplu! Pentru că aici este locul original în care faimoasele bomboane de marțipan (Original Salzburger Mozartkugel) au fost inventate, acum mai bine de 140 de ani. Dar hai să aflăm povestea:

Istoria celebrelor bomboane începe cu PAUL FÜRST care s-a născut în Sierning, Austria, în 1856. Îndrăgăgostit de cofetărie, el deschide în anul 1884, în centrul Salzburgului o cafenea – Cafeneaua Konditorei Fürst. În scurt timp, devine un loc tare iubit și frecventat de localnici pentru produsele create.

Cofetarul din Salzburg PAUL FÜRST a creat acum faimosul Salzburger Mozartkugel în 1890. Creația sa rafinată făcută dintr-un miez de marțipan și fistic învelite în nuag și înmuiat în ciocolată neagră a devenit rapid cel mai popular dulce din oraș.

PAUL FÜRST a iubit acest oraș și a vrut să creeze ceva special. Iată că s-a ivit și ocazia: centenarul morții lui Wolfgang Amadeus Mozart († 5 decembrie 1791). 1890 este momentul în care Salzburger Mozartkugel sunt create. Bomboanele sunt niște bile perfect rotunde, În interior au un amestec delicios de fistic cu marțipan acoperit în nugat și înmuiat în ciocolată neagră.

În câțiva ani, acest preparta a devenit celebru în toată lumea și aprimit și recunoașteri internaționale – medalia de aur la expoziția de la Paris din 1905 sau titlul de furnizor oficial pentru diferite instituții.

Astăzi, aproape totul este la fel, doar la o scală mult mai mare. Aici, Mozartkugel sunt făcute după rețeta original, iar Cafeneaua Konditorei Fürst și-a păstrat aceeași atmosferă boemă.

3. Farmacia Apotheke zum Goldenen Biber Cea mai veche farmacie din Salzburg

Continuăm Salzburg – Top 5 locuri inedite pe care să le vizitezi. Pășește înapoi în timp. Intră în farmacia Apotheke zum Goldenen Biber și la distanță de un pas, veți șimți că ați intrat într-o altă lume…. O lume de mult așpusă, în care farmaciile aveau propriile formule și rețete, iar leacurile erau afisate pe rafturi de lemn în borcane mari de porțelan. Ceea ce atrage este aerul vechi, de epocă accentuat și de vechile vitralii colorate, prin care pătrunde lumina difuză a soarelul creând astfel o atmosferă mult mai boemă.

Da! Această farmacie este una dintre cele mai vechi farmacii din Austria. Cu peste 400 de ani de funcționare, este o farmacie cu personalitate…. Cu personalitate clasică, vintage și plină de farmec.

4.R.F. Azwanger Salzburg Cel mai vechi magazin din Salzburg

R.F. Afacerea Azwanger este cea mai veche PRĂVĂLIE DE DELICATESE din Salzburg. Da! Ai auzit bine….. delicatese…. Căci, atunci când a fost înființată, acum mai bine de 400 de ani, mai exact în 1656, era o prăvălie în care se vindeau condimente, ierburi și mirodenii. Ulterior, au băuturi spirtoase, vin, oțeturi speciale, gemuri, ciocolată făcută manual, uleiuri și cafea austriece și multe altele. Azi magazinul oferă clienților săi peste 5000 de articole.

R.F. Azwanger este unic în Saslzburg și în Austria, nu doar datorită producelor pe care le comercializează, ci și datorită atmosferei unice a magazinului în sine: aflat într-o clădire veche, cu tavanele boltite în formă de cruce și treptele din marmură roșie, orice client care intră aici pare transportat într-o altă epocă. Rafturile de modă veche și recipientele vechi de perțelan, dau locului o notă nostalgică.

Credeți-mă pe cuvânt! Trebuie să trăiți aceată experiență.

Aaaaaaaa, și am uitat să vă spun că….. Legenda spune: Acesta era magazinul preferat al lui Mozart. Aici, venea să își facă, de cele mai multe ori, cumpărăturile. Nu că spun, dar este chiar o experiență interesantă să mergi într-un magazin și să te gândesti că acum mai bine de 230 ani pe acolo, printre rafturi, marele Mozart se plimba relaxat. Mie mi-a plăcut tare!

5.Hollrigl – cea mai veche librărie din Austria

Chiar dacă nu este pasionat de lectură sau de librării, merită măcar să intrii în Librăria Höllrigl, care este cea mai veche librărie din Austria și a doua cea mai veche din lumea vorbitoare de germană. Situată în clădirea istorică Ritzerbogenhaus din orașul vechi din Salzburg.

Librăria și-a deschis porțile în 1598, și a fost fondată de Konrad Kürner. A supraviețuit de-a lungul anilor, în aceeași locație în care o găsim și azi, în clădirea istorică Ritzerbogenhaus. Și azi, este un loc căutat și apreciat de iubitorii de carte de toate vârstele și tipurile. Găsim aici de la cărți vechi, la cărți modern, la audiobook-uri și multe altele.

Salzburg – Top 5 locuri inedite pe care să le vizitezi – Concluzii

Bineînțeles, cele pe care le-am descoperit sunt acele hidden gems, învăluite în farmec și povești vechi, însă Salzburg mai are încă multe locuri de descoperit și de experimentat. Locurile și sentimentele pe care le-am descoperit în Salzburg, au fost create cu ajutorul prietenilor de la SalzburgerLand și Visit Gastein. Alături de Wizzair, acum, de la 01.04.2024 sunt zboruri directe către Salzburg la niște prețuri tare mici. Așa că, te invit să arunci o privire pe site-urile de mai sus pentru a-ți organiza o vacanță de vis în Austria.

Alte articole despre Austria și Regiunea Gastein găsiți la link-urile:

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii