Munții Apuseni – 5 obiective în 2 zile

Pentru vacanța de Rusalii am vrut o destinație în care să ne relaxăm, cu multă liniște, cu peisaje pline de verdele primăverii și, relativ, aproape. De data aceasta am ales România. L-am întrebat din nou pe prietenul Google și după ce am studiat variantele găsite, am ales să mergem în Apuseni 2 zile.

Cartierul general a fost stabilit în Albac, la pensiunea Casa Crisalina&Dumy. De aici, în fiecare dimineață plecăm să vizităm Parcul Național Apuseni.

Pentru noi 3 zile au fost suficiente ca să străbatem Țara Moților în lung și în lat. Să ne pierdem pe drumuri de munte și să ne încărcăm de verde și de liniște.

Ziua 1 în Apuseni – Albac – Peștera Poarta lui Ionele – Cheile Ordâncușii – Ghețarul Scărișoara – Albac

După un mic dejun neaoș și copios, facem planul de bătaie pentru cele 2 zile. Ne sfătuim cu Alina, gazda noastră și rezultă următorul program:

1. Peștera Poarta lui Ionele și Cheile Ordâncușei

Ca să ajungem la peșteră trebuie să mergem pe Cheile Ordâncușei, pe lângă râul Ordâncusa. Peștera este foarte bine semnalizată. Aici, nu sunt amenajate decât câteva locuri de parcare. Pentru că în acel moment, sunt mulți vizitatori, suntem nevoiți să parcăm mașina pe marginea drumului. Trecem podețul de piatră și luăm biletele de acces. De aici, avem de urcat cam 10 minute o serie de scări până la intrarea în peșteră.

Intrarea în Peștera Poarta lui Ionele este spectaculoasă:

Atunci când plouă, peștera este inundabilă și toată podeaua ei devine un lac. De aceea, stalactitele și stalagmitele nu se pot dezvolta foarte mult aici. Peștera poate fi vizitată foarte ușor, căci este amenajată cu schele metalice și lumină.

Program: zilnic 10.00-18.00

Preț: 10 lei adult și 7 lei copil

2. Peștera Ghețarul de la Scărișoara din Munții Apuseni

 – Cel mai mare ghețar subteran din România

….. Și al doilea din sud-estul Europei. De la Peștera Poarta lui Ionele până la parcarea din cătunul Ghețari am făcut cam 40 de minute, cu multiple opriri la poze. Peisajul este WOW:

De la parcare, ca să ajungem la Ghețarul de la ,avem de mers cam vreo 20 de minute, pe un drum forestier. Drumul este în pantă, așa că este recomandat să aveți încălțări adecvate, mai ales, dacă se anunță ploaie.  Accesul în peșteră se face doar în grupuri însoțite de ghid.

Informații despre peștera Ghețarul Scărișoara

Unicitatea acestei peșteri este data de regimul de ventilație special care se formează aici, și care împiedică aerul cald să pătrundă în peșteră. Astfel, aici, temperatura este mereu constantă și gheața nu se poate topi niciodată. Cercetătorul Emil Racoviță – întemeietorul științei biospeologiei și fondatorul Institutului de Speologie de la Cluj (primul de acest fel din lume) este primul savant care studiază această peșteră (între 1921 și 1923). Prin lucrarea pe care o publică în 1927 ce face referire la Ghețarul de la Scărișoara, aduce în prim plan importanța și unicitatea acestui obiectiv. Obține, astfel ca în 1933 peștera Scărișoara să fie pusă sub protecția autorităților.

Peștera are două mari porțiuni: Sala Mare – unde se află planșeul de gheață și Biserica – unde găsim stalagmite și stalactite de gheață care își schimbă dimensiunea în funcție de anotimp.

Program: luni – sâmbătă 10.00-18.00; duminică 10.00-17.00.

Tarif: Adult – 11lei / Elevi/studenți – 8 lei.

Durata vizitei: – circa 45 min.

Ziua 2 în Apuseni – Albac – Peștera Urșilor (Satul Chișcău) – Lacul Beliș – Fântânele

Ziua a doua a fost cea mai lungă, cea în care am petrecut mult timp pe drum, căci am ales două destinații diametral opuse: Peștera Urșilor și Lacul Beliș. Le-am ales așa pentru că să putem traversa Parcul Natural Apuseni de la vest la est.

3. Peștera Urșilor (Satul Chișcău) din Parcul Natural Apuseni

Aflată în satul Chișcău, în Nordul parcului Național Apuseni la 60 km distanta de Arieșeni, este recomandat să ne alocăm o zi întreagă pentru vizitarea ei. De la Albac până la peștera Urșilor sunt 86 de km – cam 2 ore de mers cu mașina.

Parcarea se află la baza muntelui. După ce parcăm mașina (5 lei taxă), urcăm pe jos cam 10-15 minute. Intrarea în peșteră se face la intervale orare fixe și doar însoțiți de ghid. După 20 de minute de așteptare, am intrat în peșteră. Ghidul, un fel de Ion Creangă al moților, ne-a povestit despre istoria peșterii și despre însemnătatea ei. Pe alocuri, a presărat glume și aluzii despre politica actuală, ce ne-au destins și ne-au amuzat tare. E așa de plăcut să asculți o persoană care își face meseria din pasiune…

Peștera a fost descoperită în anul 1975 și abia 5 ani mai târziu, după ce au fost explorate și amenajate toate galeriile, a fost deschisă publicului. Lungimea totală a peșterii este de 1,5 km și are 4 galerii Galeria Oaselor, Galeria Emil Racoviță, Galeria Lumânărilor și Galeria Științifică. Doar o treime din aceasta poate fi vizitată de public. Singura galerie închisă este Galeria Științifică. Accesul se face printr-un puț de numai 30m și este destinată speologilor profesioniști. Numele peșterii provine de la numeroasele rămășite ale urșilor găsite aici – schelete găsite sunt vechi de peste 15.000 de ani. Peștera este impresionantă și prin formațiunile naturale create aici. Unele au primit și porecle pentru că seamănă izbitor cu lucruri sau personaje pe care le știm cu toții, ca de exemplu: Palatul Fermecat, Căsuța Piticilor, Lacul cu Nuferi, Sfatul Bătrânilor ş.a.

Program: Marți – Duminică – 9:00 și 17:00

Preț bilet:

 • Adult – 15 lei
 • Copil – 10 lei
 • Taxa foto – 15 lei
 • Taxa video – 25 lei

4. Lacul Belis – Fântânele

Drumul de la Peștera Urșilor până la Lacul Beliș este superb. Rar am întâlnit vreo mașină, rar am văzut un localnic. Ici, colo, câte o casă solitară cocoțată pe un deal. Ne uităm la ea cu jind: ce frumos ar fi să petrecem aici câteva zile….. singuri, înconjurați doar de liniște și de verde. Noi și natura, în forma ei cea mai pură.

Străbatem dealurile verzi presărate, parcă, cu câteva case și drumul ne poartă printr-o pădure superbă. Parcă suntem într-un film …. Noi, șoseaua și pădurea, care parcă se deschide în fața noastră să ne arate drumul, ca o gazdă primitoare. Cât este de frumos!

La un moment dat pe partea dreaptă, printre copaci, zărim lacul. Mai avem puțin și ajungem. Lacul Beliș este un lac de acumulare, construit artificial, între anii 1970-1974, pe râul Someșul Cald. Priveliștea încântă orice călător: lacul este înconjurat de munții Vlădeasa, munții Gilăului și Muntele Mare.

5. Fântânele

Stațiunea de pe lac. Din păcate, aici nu sunt prea multe opțiuni de cazare, nici restaurante sau baruri. Singurul hotel este Hotel Bianca – poziționat chiar pe deal. Inițial, am vrut să luăm o noapte de cazare aici, apoi nu am mai găsit locuri. Ne doream să stăm aici pentru priveliștea lacului. Ajunși în fața hotelului, am văzut că toate camerele care aveau vedere la lac aveau și brazi în față….. deci, Karma a funcționat.

În stațiune petrecem aproape 2 ore, ne plimbăm pe malul lacului, mergem până la baraj și îi admirăm pe curajoșii care se încumetă să practice sporturi nautice. Aici, este amenajată o bază de agrement unde putem închiria bărci, hidrobiciclete sau, pentru cei mai curajoși, skijet-uri sau plimbări cu colacul. Deși este după-amiază, pe marginea lacului, pescarii își încercă, în continuare norocul.

Seara am ajuns înapoi în Albac. Este ultima noastră seară aici, în acest paradis al liniștii, al verdelui și al oamenilor cu vorba dulce. A fost alegerea perfectă. Aici, pare că timpul s-a oprit în loc. Rar vezi o mașină trecând pe drum, rar. Este locul în care natura domnește, iar omul este spectator.

Cu siguranță vom reveni!

Tips & tricks

 1. Benzinării: În tot Parcul Natural Apuseni sunt 2-3 benzinării. Asigurați-vă că aveți mereu suficient carburant.
 2. Semnal la GPS: Nu este semnal la GPS pe toate drumurile din Parc. Verificați traseul și cu un al doilea GPS pentru a fi siguri că nu vă rătăciți.
 3. Drumurile: nu sunt toate asfaltate. Unele sunt pline de gropi.
 4. Îmbrăcăminte: În peșteri este foarte frig – temperatura constantă 6-10 grade. Este bine să avem la noi câteva haine groase.
 5. Încălțăminte: avem nevoie de încălțări adecvate pentru trasee montane și pentru accesul în peșteri. La Scărișoara, treptele de la intrarea în peșteră sunt din lemn. Pentru că este un mediu foarte umed sunt și foarte alunecoase.
 6. Confuzii: Atenție! nu confundați Peștera Scărișoara cu localitatea Scărișoara. Din comuna Scărișoara nu se poate ajunge la Peștera Scărișoara.
 7. Drumeții pe munți: dacă aveți timp, explorați traseele montane.

 

Despre alte topuri cu locații de vizitat, găsiți informații și în articolele:

Vizită în Cetatea Făgărașului – 10 lucruri pe care să le vezi

Băile Olănești – top 10 lucruri de făcut

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Share on facebook
Distribuiti pe Facebook
Share on twitter
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii

Europa

Barcelona

30,00 lei

Asia

Iordania

50,00 lei

Europa

Gibraltar

15,00 lei

Europa

Malaga

30,00 lei