Vizită în Cetatea Făgărașului – 10 lucruri pe care să le vezi

De mult îmi propuneam să revizitez Cetatea Făgărașului, așa că invitația celor de la Asociația Țara Făgărașului a fost ocazia perfectă. Am avut o surpriză extraordinară să văd cât de mult s-a schimbat cetatea (căci ultima oară am fost aici, în urmă, cu vreo 13 ani) și cât de este de plăcut să o vizitezi. În 2016 cetatea a fost restaurată și renovată. Așa că, azi, am găsit o cetate care poate fi dată ca exemplu pentru orice obiectiv turistic. Frumusețea cetății i-a impresionat și pe jurnaliștii de la Hopper, care au realizat un top în care Cetatea Făgărașului a fost desemnată unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind poziționată pe locul al doilea. Dar să vă povestesc despre cetate…….

                                                          La pas prin Cetatea Făgărașului……                                                           

Încă de la intrare, aerul medieval al cetății de odinioară își face simțită prezența: curtea interioară în care străjerii se pregătesc să schimbe garda, zidurile înalte, albe, cu ferestre mici, maro, macadamul pe care se aud pașii turiștilor. Totul te poartă parcă într-o altă lume, în cea medievală.

La fiecare colțișor, în fiecare cameră cetatea îmi trezește sentimente de curiozitate și de explorare. Mă simt ca într-un labirint de încăperi în care regăsesc frânturi din trecutul și prezentul fortăreței. Ce mai urmează? Ce mai găsim? Ce mai descoperim? Ce este expus în camera următoare? sunt întrebări care îmi apar în minte de fiecare dată când intru într-o cameră nouă. Vizita prin cetate mă face să mă simt ca într-un joc de „treasure hunt”, unde trebuie să descopăr cât mai multe povești. Poveștile de aici țin de prinți, prințese, domnitori, voievozi, comuniști și deținuți. Să le descoperim pe cele mai interesante:

Top 10 obiective din Cetatea Făgărașului

1.Curtea Interioară

În perioada comunistă, curtea interioară a cetății era un loc temut de deținuții politici aflați aici. Ei erau obligați să mărșăluiască zilnic cu capul plecat între 12:00 – 13:00. Tot aici se realiza și pedepsirea celor care nu respectau regulile. Cea mai frecventă pedeapsă era dezbrăcarea în pielea goală a deținutului, udarea lui cu apă rece, și torturarea prin bătaie cu diferite obiecte.

2.Străjerii din Cetatea Făgăraș

Dacă vă planificați o vizită în Cetatea Făgărașului, mergeți sâmbătă sau duminică, înainte de ora 12.00, când are loc schimbarea de gardă. Este chiar o experiență foarte frumoasă – domnița, însoțită de garda formată din zece străjeri (sau pedestrași), citește vizitatorilor regulile cetății. Soldații poartă costume și armuri, care sunt copii fidele după cele existente în secolul al XVII-lea. Costumele acestea au fost realizate după schițele găsite în muzeul cetății.

3.Sala Țesăturilor și Costumelor Populare

Sunt expuse aici costume populare din zona Făgărașului. Conform tradiției fiecare sat își are propriul port și propriul model. Așa se distingeau pe vremuri locuitorii acestei zone. Cu alte cuvinte, CV-ul lor era afișat pe port. Broderia executată pe mânecile cămășilor sau rochiilor spunea povestea fiecărui locuitor.

Costume populare din Țara Făgărașului
Costume populare din Țara Făgărașului

4.Sala Tronului de la Cetatea Făgăraș.

După mai bine de 50 de ani sala tronului a fost redeschisă și amenajată conform schițelor din perioada ei de glorie. Este impresionantă și maiestuoasă, prin multitudinea de exponate – au fost aduse, aici, 67 de jilțuri și candelabru, toate aparținând stilului renascentist. Tot mobilierul a fost făcut la comandă, iar investiția s-a ridicat de 1,3 milioane de lei.

Tavanul sălii, împreună cu câteva arme, armuri păstrează aerul medieval. O dată ajunsă în această încăpere, am impresia că mă întorc în timp și mă aștept să iasă, de după o ușa secretă, domnitorul care să vină să să împartă dreptatea… excelent.

5.Sala Dietei și Fecioara de Fier

După 1701, a fost adus în cetate un instrument de tortura foarte temut – Fecioara de Fier (un sarcofag de metal, care avea în interior un sistem cu mai multe cuțite). Instrumentul a fost creat de inchiziția spaniolă după 1550. Cercetările au scos la iveală faptul că, instrumentul de tortură era pus la etajul al doilea – în Sala Dietei. Cel condamnat era pus să sărute o icoană a Maicii Domnului care era legată de sarcofagul de metal. În acel moment, ușa se închidea în spatele lui și trupul său era străpuns de zeci de țepușe. Era o moarte crudă și chinuitoare. Cel torturat sângera până la moarte. După aceea, se deschidea trapa de sub sarcofag și trupul celui ucis cădea într-un canal cu apă și cu sulițe cu vârful ascuțit. Astfel, cel condamnat nu mai avea nicio șansă de scăpare.

Sala Dietei
Sala Dietei

Mecanismul a existat până în 1943, după care a fost confiscat de comuniști. Azi, în cetate se poate vedea expusă replica acestui instrument de tortură.

6.Sala cu Icoane

A fost sala de interogatoriu în vremea comuniștilor, acum, este locul în care sunt expuse icoane, vitralii și statui din lemn de tei care au fost în altarul Bisericii Reformate de la Făgăraș.

7.Dormitorul Principeselor

Doamna Stanca și celelalte principese au locuit în această încăpere sobră. Patul cu baldachin este elementul esențial, și, în centru camerei, pe podea regăsim simbolul cu cei doi pești.

8.Colecția cu piese de sticlărie și ceramică transilvăneană

Colecția cu piese din sticlă conține diverse piese de la 1800.

9.Turnul Negru sau Turnul Temniță

Pe rând, această încăpere a avut mai multe întrebuințări. Inițial, a fost utilizată ca și depozit, iar în perioada comunistă a fost utilizată pentru torturarea deținuților.

Turnul Negru din Cetatea Făgărașului
Turnul Negru din Cetatea Făgărașului

10. Turnul Thomory

Turnul și-a primit numele de la familia Thomory care au condus cetatea în perioada 1506 – 1520. Azi, sala este ornată cu jilțuri pe care este gravat simbolul celor doi pești,cu  un candelabru masiv, cu un covor persan și sfeșnice masive pentru lumânări.

Turnul Thomory din Cetatea Făgărașului
Turnul Thomory din Cetatea Făgărașului

11.Camera de tortură

La ieșirea din Cetate pe parte stângă sunt expuse instrumentele de tortură utilizate încă din evul mediu pentru a pedepsi condamnații.

12.Zidurile exterioare ale Cetății Făgărașului

Deși, accesul este permis numai în câteva porțiuni, se poate vedea și interiorul și exteriorul Cetății. Zidurile sunt spectaculoase și privite din afară, din jurul lacului. Dacă nu vă grăbiți, vă recomand o plimbare în jurul cetății. Nu veți regreta.

Zidurile Cetății Făgărașului
Zidurile Cetății Făgărașului

Azi, Cetatea Făgărașului este un muzeu foarte complet și complex. Are peste 66 de săli pline de exponate de valoare. Pe lângă cele despre care am povestit mai sus, amintesc și: Colecția de Artă Religioasă din Turnul Negru, Colecția de Arme din Turnul Roșu, , Colecția de Mobilier Urban din Turnul Pestriț, Sala de Istorie Modernă, Turnul Temniței, Sala de Istorie Medie, Sală dedicată sculptorului Virgil Fulicea, Sală de artă religioasă, Colecția de carte veche, Colecția de mobilier săsesc, expoziții temporare etc. În cetate este și Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” și Biblioteca Municipală.

Despre Cetatea Făgăraș – puțină istorie

Cetatea Făgăraș are o istorie de peste 600 de ani și a fost prima data atestată documentar la 1455, într-un document emis de Iancu de Hunedoara, dar începuturile construcției acestei cetăți sunt legate de prezența domnitorilor din Țara Românească, care au decis să construiască această cetate strategică, între Sibiu și Brașov. După 1472, domnii Țării Românești nu au mai locuit cetatea și aceasta a devenit reședința voievozilor și principilor Transilvaniei. Timp de 150 de ani arhitectura cetății va suferi modificări și va obține forma de azi.

Șanțul de apărare care înconjoară Cetatea Făgărașului a fost construit în 1572. În momentul în care cetatea era atacată, volumul lacului se putea tripla, datorită faptului că alimentarea se făcea direct din râul Olt – lucru care este valabil și astăzi.

Cele două ziduri care înconjoară cetatea bastională au fost construite de doi domnitori, respectiv Domnitorul Mailat începând cu 1736 și celălalt 100 de ani mai târziu de către Gheorghe Racoți I.

Interesant de știut este faptul că cetatea nu a fost niciodată cucerită prin puterea armelor. Au fost descoperite în înscrieri menționate 15 asedii, cel mai lung durând aproximativ 3 luni. Tocmai datorită sistemului de apărare foarte complex și foarte bine pus la punct cetatea a rezistat asediilor.

Totuși, Cetatea Făgărașului a fost predată o singură dată, în 1541, când Petru Rareș, Voievodul Moldovei, a predat-o lui Ștefan Mailat. Apoi, aici, au locuit principesele Transilvaniei până în sec XVII-lea, inclusiv Doamna Stanca, soția lui Mihai Viteazu. Până în 1600, când soțul ei își pierde influența politică, Doamna Stanca este stăpâna acestei cetăți și organizează numeroase baluri și evenimente. După 1600, rămâne în cetate, dar ca și prizonieră, lucrând pe domeniul cetății până în 1602 când este eliberată și plecă în Țara Românească.

După 1698, Cetatea Făgărașului devine garnizoana armatei austriece, iar din 1918, Garnizoana Armatei Române.

Cetatea Făgărașului în sec. XX

Din 1948 până în 1960 devine închisoare comunistă, pentru 5000 de deținuți politici care au fost închiși aici. Deținuții treceau prin cele mai crunte torturi, menite să îi macine fizic și psihic. Numărul celor care au murit se ridică la 166.

1960 este anul în care cetatea intră într-un proiect de restaurare, pentru a I se reda aspectul măreț de odinioară. Aspect pe care noi îl regăsim azi.

De menționat este și faptul că, în prezent, Cetatea Făgărașului a primit un fond de 5 milioane de Eur cu care se vor restaura zidurile cetății bastionare și se va construi un pod rabatabil peste lacul ce o înconjoară (așa cum avea cetatea în vremurile ei de glorie). Durata lucrărilor va fi de 2 ani.

Ospăț în Cetate alături de Casa Terra

Și pentru că suntem la Cetate, avem parte de un tratament regal – un ospăț regesc la propriu. Cei de la Casa Terra ne întâmpină în Turnul Thomory cu cele mai alese preparate. Cu o creativitate ieșită din comun și grijă pentru detalii, Chef Dana recreează rețete străvechi de la țară și le adaptează bucătăriei urbane, mai sofisticată și mai rafinată. Experiența, talentul și pasiunea sunt evidente.

Și vă asigur: mâncați o dată la Casa Terra, și, cu siguranță, vă veți întoarce mereu să gustați din bucatele-i alese!

Tips & Tricks pentru Cetatea Făgăraș:

  1. Faceți o plimbare în jurul cetății să admirați zidurile exterioare.
  2. Cetatea este deschisă de luni până vineri, între orele 08.00 – 20.00, iar sâmbăta și duminica între 10.00 – 17.00
  3. Prețul biletului unui adult este de 15 lei, în timp ce biletul de intrare pentru elevi, studenți sau pensionari este de 7 lei.
  4. Rezervați-vă cel puțin 3-4 ore pentru a vizita cele 66 de camere.
  5. Accesul în cetate se face doar cu papuci de unică folosință și măști de protecție.
  6. Fiecare obiect, fiecare sala are indicatoare și panouri care povestesc turistului despre istoria și/sau proveniența lor.
  7. Vizita poate fi destul de lungă, așa că vă recomand să aveți apă, mai ales pe timp de vară.

Despre alte locuri din Țara Făgărașului, găsiți informații și în articolele:

Țara Făgărașului – Mama Ruța și povestea suveicii ei călătoare

Mănăstirea Cisterciană de la Cârța – Legende, ficțiune și realitate – (Destinații inedite în România – ep. 2)

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii