Uite o străduță faină – hai pe aici…. – Lost in Barcelona

Prima oară am fost în Barcelona acum 12 ani, mai exact, în 2008. Văzusem orașul, fugisem să prind bilete la Sagrada, să văd Catedrala și să mă pierd, prin mulțime, pe străduțe, să beau o Sangria și să savurez o paella.

Acum am vrut să văd Barcelona la pas. Cu metro și fără. Cu bune, cu rele, cu noi și cu vechi.

Nu s-a schimbat cu mult Barcelona, clădirile sunt tot acolo și arhitectura este aceeași. Oamenii par, însă, mai deschiși, mai amabili. Orașul este mai frumos decât îmi aminteam. Acum mi s-a părut diferită. Iată de ce:

1. Experiențe în Barcelona

1.1 Ea este Natasha – taximetrista noastră

Ajunși pe aeroport, căutăm un taxi să ne ducă la cazare. Întâmplarea face ca să apară Natasha – șoferul nostru. O „barceloneză” de 38 de ani, foarte fâșneață, dură și hotărâtă. Șoferiță de taxi de peste 20 de ani în Barcelona, a învățat meseria de la tatăl ei și, acum, preluase și mica afacere.  Și chiar îi place ceea ce făcea. Pe drum spre hotel, ne povestește despre meseria ei și despre experiențele plăcute și neplăcute pe care le-a avut. Cele neplăcute – nu prea multe la număr – vreo 5 sau 6 în atâția ani.

Deci, concluzia – Barcelona este un oraș relativ sigur. Bineînțeles că imediat mă gândesc: oare cine știe mai bine decât un localnic unde se mănâncă bine în Barcelona? Natasha = localnic. Deci, Natasha trebuie să știe. O rog să ne recomande ceva de mâncare!!! Ce idee bună! Zis și făcut.  Și ce să vezi, Natasha, șoferiță experimentată, aprinde lumina, scoate carnețelul și pixul din torpedou, pune carnețelul pe volan și începe să scrie. Whaaat?? Și asta nu e tot. Puțin mai mult surprinzător. Conduce impecabil, frânează la toate trecerile de pietoni și semafoare, merge drept și nu e claxonată de nimeni. Totul în timp ce scrie pe carnețel, căută pe GPS restaurante și ne arătă poze cu mâncare pentru locațiile recomandate.

BRAVO Natasha!!! Este una dintre cele mai bune lecții de șofat. Noroc, că erau și 2 băieți cu noi în mașină, care pot depune mărturie – altfel, nu m-ar fi crezut nimeni.  😂😂😂

1.2. Pentru cei care își doresc o experiență altfel, Barcelona se poate vizita într-un mod clasic…. sau Model Clasic – Seat 600. Aici puteți afla mai multe informații.

Barcelona, trip, troop,Seat 600

2. Arta stradală

Barcelona este artă la fiecare colț de stradă. Este arta graffiti – pereții sunt pictați cu graffiti. Pereți spun o poveste și exprimă prin culori sentimente.

Barcelona este arta florală de pe Rambla.

Barcelona este arta picturilor și caricaturilor de pe Rambla.

Barcelona

Barcelona

Barcelona este arta mimilor stradali, costumați în personaje mitice:

3. Orașul Bicicliștilor

Atenție! Claxon de bicicletă! Fii atent! Ești pe pista de bicicliști! Eu? Sunt pe trotuar! Corect, însă, în Barcelona, trotuarele sunt împărțite în două jumătăți, din care una pentru bicicliști. Dintre toate orașele pe care le-am văzut, Barcelona este orașul care are cea mai bună infrastructură pentru iubitorii de mișcare pe biciclete și trotinete.

Există și servicii de închirieri – de pe aplicații se pot utiliza aceste mijloace de transport. Cel mai popular este YEGO:

Barcelona Yego scuter transport

4. Mâncarea spaniolă

Muuuuuulte fructe de mare. Dar multe rău. Pentru mine, care nu mănânc acest gen de mâncare, trebuie să recunosc că a fost un pic dificil, căci, am mâncat doar paella valenciana (cu pui), patatas bravas, ouevos și patiserie.  Într-o seară am fost norocoasă și am găsit gazpacio. Festin, în adevăratul sens al cuvântului.

4.1 Unde să mâncăm?

Păi, așa cum vă spuneam nu pot să mănânc fructe de mare, și a trebuit să căutam restaurante care să aibă diferite feluri de mâncare. Așadar, dintre cele unde am mâncat vă pot recomanda:

  1. Cidat Comtal – exclusiv Tapas
  2. Bar Lobo
  3. Mercat de la Boqueria
  4. Artespañol, Paellas & Tapas

Recomandarile Natashei:

  1. Casa Alfonso
  2. El Salamanca (tip Menu)
  3. Restaurant Manolito con Mano
  4. El Xampanyet
  5. El Quim de la Boqueria
  6. El Nacional
  7. O Retorno
  8. Dgust Gastro Bar
  9. Și toate restaurantele de la Carrer Blais

4.2. Ce mâncăm?

Pentru prietenii mei, iubitori de fructe de mare, Barcelona a fost un festin – peste tot fructe de mare și pește. Eu, însă m-am limitat la tradiționalele feluri de mâncare spaniolă: tapas, gazpacio, paella pe care le-am garnisit cu bere IPA și cu Sangria.

5. Ce vizităm?

Oho….. În Barcelona chiar avem ce vizita, de la muzee de artă și expoziții, la muzee neconvenționale, de la parcuri de distracții, la zoo și acvarii, de la munte la mare, dar să le luăm pe rând:

5.1.Sagrada Familia

Am văzut prima dată Sagrada Familia când încă interiorul era în lucru. Acum, după 12 ani, interiorul este finalizat și ….. am rămas fără cuvinte. Am citit pe diferite bloguri că cel mai bine este să vizitez Sagrada la apus, deoarece atunci pătrunde lumina și este spectaculos. Așa este. Vă las câteva poze:

Am citit pe diferite bloguri că cel mai bine este să vizitez Sagrada la apus, deoarece atunci pătrunde lumina și este spectaculos. Așa este. Vă las câteva poze:

5. 2. Parc Guell:

Tronează de pe deal, parcă, deasupra Barcelonei. Cu vederi spectaculoase și o arhitectură inovativă, mă pierd câteva ore prin parc și sunt într-o altă lume, o lume de film fantastic.

5.3. La Rambla:

Mult diferită față de cum o văzusem acum 12 ani. Atunci plină de florării și artiști stradali. Acum plină de cafenele și doar cu câteva florării și artiști care păreau că se agață să păstreze ceva din trecut:

5.4.Casa Battlo

fatada Casa Battlo

5.5.Barceloneta și plaja:

Frumoasă de la distanță, însă, nu și de aproape. Mie, personal, nu mi-a plăcut, căci era murdară și nisipul era granulos, plin de pietre și scoici.

5.6. Piața La Boqueria:

Cel mai frumos și mai colorat loc din Barcelona. Este o explozie de culori. O forfotă de curioși și de gurmanzi totodată.

5.7. Portul din Barcelona:

O promenadă frumoasă, de unde putem admira ambarcațiunile andocate în port.

5.8. Fântânile Magice și Parcul Montjuïc:

Noi am ajuns seara și, din păcate, fântânile erau în renovare (vezi Barcelona by Night mai jos).

5.9. Camp Nou:

Las iubitorilor de fotbal plăcerea de a descoperi stadionul și muzeul – vă dau doar un hint:

10. Catedrala din Barcelona

Barcelona Catedrala

11.Muzeul Muzicii – un muzeu spectaculos pentru iubitorii de muzică.

12. Casa Mila – O altă capodoperă a lui Gaudi.

6.Cum ne deplasăm prin Barcelona?

În Barcelona, sunt mai multe modalități prin care putem să ne plimbăm:

  1. Metro & Bus – sunt 12 linii de metro și foarte multe, care fac legătura între toate cartierele și între destinațiile turistice.
  2. Taxi – sunt de culoare galben cu negru. Nu prea am văzut stații de taxi, însă sunt foarte multe și se pot lua de pe stradă. Sunt și taxiuri van – pentru grupuri de 6-8 persoane.
  3. Biciclete & Trotinete & Scutere – au diferite servicii care pot fi accesate prim aplicații pentru a folosi aceste mijloace.
  4. Pe jos – cel mai pitoresc – la pas prin Barcelona.

Barcelona By Night

Barcelona este frumoasă și ziua și noaptea, la pas este chiar plăcut să explorezi orașul.

Tips& Trics pentru Barcelona:

  1. Rezervați biletele online – sunt mult mai ieftine, și, în plus, la unele muzee numărul de bilete este limitat de zi. Așadar, în perioadele de vârf este recomandat să avem biletele dinainte.
  2. Grijă la bicicliști;
  3. Rezervați-vă câte o zi pe pentru plajă, pentru parcul de distracții Tibidabo și pentru Monserrat;
  4. Luați-vă încălțări comode – străzile au pavele și după o zi de mers pe jos, se pot resimți efecte adverse J)))))))
  5. Grijă la lucrurile personale. O clipa de neatenție ne poate strica vacanța.
  6. Grijă la cei care vin să facă poza cu dvs. Gratuit pe Bani J.
  7. Cele mai bune restaurante sunt cele care sunt un pic mai departe de la Rambla. Chiar și în piață la Boqueria, alegeți preparate care să fie făcute în fața dvs. Sunt multe tarabe care au produse pe care le reîncălzesc. Eu am ales să mănânc clătite și nu am regretat. Pentru patiserie și sandviciuri a fost un pic mai delicat în unele cazuri, căci produsele, deși păreau apetisante și îmbietoare, erau vechi.

Apăi, chiar am văzut că sunt diferențe. Și mai ales lingvistice. Străzile sunt denumite „Carrer”, ei vorbesc între ei o spaniolă catalană, și par diferiți de spanioli. Par mai reci, mai distanți.

Despre alte orașe din Spania, găsiți informații în articolele:

Cadiz – Bijuteria ascunsă a Andaluziei

Tenerife – Ce să faci 7 zile în Insula Eternei Primăveri?

Barcelona este iubită și de alți prieteni de-ai mei bloggeri. Te invit să citești și articolul lui Siltrips despre acest oraș fascinant:

BARCELONA, LOCUL UNDE ANTONI GAUDÍ ȘI-A FĂCUT DE CAP

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii