Călătoresc mult, însă nu sunt o pasionată a nișei de lux a turismului, mai ales a celei cu hoteluri pompoase și luxoase. Dacă, m-ar pune cineva repede să îi spun instant primele patru hoteluri care îmi vin în minte, m-aș gândi și aș spune fără vreo răsulfare: Plaza Hotel New York (pentru că am văzut „Singur Acasa 2‟ de vreo 50 de ori – vorba aceea, Crăciunul nu e Crăciun fără Singur acasă), Beverly Wilshire din „Pretty Woman‟ (pentru că este filmul meu de dragoste preferat cu mai mult de 100 de repeat-uri), Ritz Paris (tragic legat de moartea prințesei Diana) și Burj al Arab (pentru că este prima imagine pe care am în minte despre Dubai, și asta pentru că e prima imagine pe care prietenul Goolge mi-a întors-o atunci când am googălit despre Dubai). Așa că, având aceste 4 referințe clar definite ca target în mintea mea, când am ajuns (pentru a 5 oară în Dubai) – fără echivoc, de data aceasta Turul Burj Al Arab, a fost una dintre experiențele mele.
1. Arhitectura hotelului Burj al Arab
UNIC! Așa trebuie să fie hotelul grandios al Dubai-ului – căci aceasta a fost dorința șeicului Mohammed bin Rashid al Maktoum, cel care i-a comandat acest hotel lui Tom Wright. Și azi așa este… este emblema Dubai-ului.
Burj Al Arab sau „Turnul Arabilor”, pare a fi o velă a unui dhow (corabie tradițională arabă) plină de modernism, care tronează deasupra Dubai-ului. Simbolic, construit pe apă, acest dhow futurist este menit să ducă mai departe moștenirea Dubai-ului. Burj Al Arab – Hotelul în formă de velă are o înălțime de 321 de metri și două „aripi” plasate pentru a forma un „V”, care alcătuiesc „catargul”. Între ele se află cel mai înalt atrium din lume. Khuan Chew este designer-ul care a realizat interiorul hotelului. Baza inspirației sale a fost reprezentată de cele 5 elemente ale naturii: pământul, lemnul, focul, apa și metalul pe care le-a îmbinat armonios și inedit, și la care a adăugat culori tari, pline de vibrație.
2. Hotelul Burj al Arab în cifre
Și pentru că suntem în Dubai, trebuie să vorbim despre Burj Al Arab și în cifre, căci și aici se distinge detașat:
- Este construit pe o insulă artificială – 280 m (920 ft) în larg.
- Fundația, constă în 230 de piloni de beton a40 de metri lungime turnați în nisip.
- Are 70.000 m3 de beton și 9.000 de tone de oțel
- 1 candelabru cu cristalele Swarovski – peste 86.500 de piese montate manual
- Atriumul are 180 m înălțime – cel mai mare din lume
- Lifturile ating o viteză de 7 m pe secundă
- 1 heliport care a fost proiectat de Rebecca Gernon, la 210 m deasupra pământului și care a fost folosit de multe ori ca teren de tenis, pistă de curse auto și ring de box.
- O suită are un preț de aproximativ 90 000 AED (care echivalează cu 22 500 EUR, 25 000 USD sau 19 000 GBP) pe noapte – doar atât.
3. Cât durează turul și cât costă?
Turul durează aprox 90 de minute. Iar detalii despre preț găsiți aici.
4. Unde începe turul Burj al Arab?
Turul începe în afara hotelului. Lângă Wild Wadi – parcul de distracții au construit un Centru de vizitatori. Aici, începe Turul Burj Al Arab. Aici trebuie să ne prezentăm inițial pentru a realiza check-in-ul și pentru a ne lua legitimațiile. Apoi, timp de câteva minute vom aștepta într-o sală (foarte elegantă!) ca să se formeze grupul și să putem pleca. De aici, ne urcăm în mașinuțe de golf și începem turul Burj Al Arab.
5. Turul Burj al Arab – program
Plecăm de la Centru de vizitatori în mașinuțele de golf trecem peste faimosul pod Burj Al Arab (podul de leagă insula pe care este construit hotelul de țărm), dar nu înainte de a ne opri pentru a face poza iconică cu hotelul. Te traseu, în difuzoare, ni se explică în engleză, pe scurt poveste hotelului. După nici 3 minute de mers cu mașinuțele de golf ajungem la o intrare privată (folosită exclusiv de turul Burj Al Arab).
6. Începe experiența de 7 stele…..
Valetul ne deschide o ușă privată. În încăpere suntem așteptați cu limonadă cu mentă și șervețele răcoritoare. Ne așezăm și ni se face un mic instructaj al turului (vezi reguli) se vor oferi băuturi răcoritoare, șansa de a folosi toaleta și o scurtă prezentare. Apoi, alături de majordomii vom trece prin toate sălile deschise publicului. Apropo, majordomii știu răspunsurile pentru tot ce ați putea să-i întrebăm și sunt acolo întotdeauna pentru a ne oferi orice informații suplimentare. Sunt super cunoscători, este atât de impresionant! TIPS: unii fac niște poze foarte bune!
7. Lobby-ul hotelului
Ieșim prin holul hotelului deasupra căruia atriumul uimitor tronează irefutabil.
Prima oprire din Turul Burj Al Arab este holul hotelului – o celebrare a simțurilor și o sărbătoare a culorilor celor 5 elemente ale naturii. Privește în sus! Măreț și incredibil de înalt, colorat și cu a sa grilă în stil fagure perfect simetrică, apare unul dintre cele mai înalte atriumuri din lume. Este un moment clar de WOW! I am speachless! Decorul este adus la viață de apă printr-un acvariu colorat și o fântână luminată în cele 5 culori. Luminile aduc ce se reflectă în picăturile de apă adaugă o notă de magie.
Din tavan strălucesc cele 25 000 de cristale Swarovski. Și mai poți afirma că nu este un loc de basm…. nu cred…..
8. Liftul până la etajul 25
Deja sunteți uimiți? Stați puțin … Turul Burj Al Arab abia începe. Trecem de atrium și mergem către lift. Bineînțeles, și liftul musai să aibă un element WOW – priveliștea panoramică asupra Golfului Arabic și Palm Jumeirah..
Teoretic, hotelul are 28 de etaje… dar, practic înmulțim cu 2, căci toate etajele – și, prin urmare, toate cele 202 de apartamente de hotel – sunt construite pe două niveluri.
Ajungem…. ușile se deschid către….
9. Royal Suite în Turul Burj al Arab
În față ni se dezvăluie o scara monumentală, în stil burbon. Vizita începe de la partea … hai să îi spunem teoretică …. partea care a fost transformată în muzeu – aici găsim un birou de proiectare, un living și o zonă de relaxare.
De aici,
Să începem cu zona de zi și de lounge…
Tratamentul este pur și simplu regal….. Predomină până la acaparare 2 culori – roșu și auriu, despre care știm, sau măcar am văzut în filme că sunt culorile preferate ale regalității. Și totuși, oricând de sobru și de rigid ar părea la o primă vedere, întregul decor este uimitor cât de relaxant și coeziv.
Touch-ul final, pentru a spori și mai mult simțirea este dat de textura și coloritul materialelor…. pernele plusate, covoarele fine și perfecte completează tabloul.
Apoi, pe scară și hol…
Turul Burj al Arab continuă….. nu ne oprim aici….
V-am zis deja că fiecare suită din Burj Al Arab se întinde pe două etaje. Deci, în concluzie, ca oricărui palat care se respectă nu putea să îi lipsească scara….Impozantă, din marmură, cu balustrade din aur de 24 de karate….. Mai regal de atât, nu cred că există.
Încă nu îmi este clar cărei scene să asociez mai bine această imagine (Frumoasa și Bestia sau Titanic)…. Cert este că izul de poveste și basm în poveștile regale este unul fantastic….
Să intrăm în dormitoare…
Căci, Da! Există două dormitoare principale în Suita Regală.
Primul este „Camera reginei” – concepută pentru oaspeți de sex feminin și decorată (surprinzător… aș zice) cu detalii roz. Camera Queen este mai boemă și, mult mai feminină decât „Camera Regelui”.
De remarcat este faptul că este mult mai mare decât cea a Regelui! Are mult mai mult spațiu pentru socializare și relaxare. Până și divanul din fața gemurilor de sticlă, care oferă o priveliște incredibilă asupra Dubai-ului, este unul extrem de feminin și îmbietor.
Camera Regelui – Atmosfera din aceste camere este mai întunecată, mai dură și mai capricioasă (cel puțin eu așa am perceput-o). Este mult roșu, negru și auriu. NU vi se pare și vouă din fotografii ?
Dar aici este chiar cireașa de pe tort… PATUL ROTATIV!
Credeți că turul Burj al Arab s-a terminat? Nici gând….. urmează ….
O scurtă vizită în băile private…
Fiecare dormitor are propria sa baie privată uimitoare. Fiecare baie este gigantică și emană lux (și confort). În mijloc, găsim o cadă imensă, din marmură și dușuri cu gresie aurie. Un alt touch de lux….. produsele de baie sunt toate marca Hermes.
Și, în sfârșit, biroul și spațiul de luat masa
Ce suită de hotel aka palat regal ar fi complet fără o sală de mese uriașă și un studiu/birou separat? Again, cum ar spune englezul, totul emană eleganță, lux, rafinament și prestanță!
Și am uitat să vă mai spun…… Royal Suite are propriul lift privat și o suprafață de 780m pătrați, ce-i drept…. pe două etaje,
Azi această suită nu mai este folosită de oaspeți. Este folosită doar Turul Burj Al Arab. În trecut, a avut mulți oaspeți celebri Nelson Mandela, Angelina Jolie, Brad Pitt, Justin Bieber, Selena Gomez și Kim Kardashian.
10. Ah, și hai să vorbim despre priveliște!
Căci… aici este un alt atuu al hotelului. După cum vă puteți imagina, priveliștea din camere hotelului este pur și simplu uimitoare. Ce poate fi mai frumos decât să te trezești dimineața și să vezi Dubaiul la propriu la picioarele tale. Vederea panoramică a Dubai-ului este minunată – vedem întregul oraș, întinzându-se de la Burj Kalifa și Downtown, până la Marina.
11. Există reguli despre care ar trebui să le știți despre
Turul Burj Al Arab?
Da, sunt câteva. Merită să știți următoarele:
- Nu sunt permise fotografii cu bliț sau aparate foto profesionale.
- Nu sunt permise fotografii în zona de jos a holului, pentru a asigura confidențialitatea și intimitatea oaspeților.
- Îmbracă-te pentru a impresiona! Se recomandă ținuta casuală. Nu este permisă îmbrăcămintea de plajă.
- Sosiți cu 15 minute înainte de ora de plecare a turului.
Merită experiența Turul Burj al Arab?
Eu zic că: DA! Merită!!!. Turul Burj al Arab un moment în care chiar se simte exclusivismul la cote maxime. Gazdele și majordomii sunt mai presus de orice așteptare și te vor face să simți această experiență din plin, căci îți vor oferi un tratament regal. Să fim regi, regine, prințese și prinți pentru 90 de min.
Dubai-ul l-am vizitat alături de Chef de Ducă și de ghidul super profi din Dubai Walid. Găsiți aici toate detaliile excursiei în Dubai.
Alte articole despre Dubai găsiți la link-urile:
Dubai Frame – cea mai mare ramă de imagine din lume
Miracle Garden Dubai – O oază colorată în deșert
Desert Safari Dubai – Top 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!