Seychelles – 10 ZILE, 3 INSULE și 15 OBIECTIVE

Multe concedii am făcut și multe locuri am vizitat la viața mea (și spun asta fără nicio urmă de aroganță sau de prepotență), însă nu am crezut vreo dată să ajung să merg într-o locație în care să nu mă pot decide care este locul sau momentul meu preferat. O să mă întrebați poate, unde e acest loc neverosimil? Este în Oceanul Indian, mai sus de Madagascar, un mic arhipelag…… Ați ghicit? Este vorba despre Seychelles.

Dar hai mai bine să vă povestesc despre el și să vă arăt cât este de extraordinar.

A. Insula Praslin din Seychelles

Prima insulă pe care am vizitat-o a fost Praslin. Plajele de pe insula Praslin sunt extraordinare. Praslin este una dintre cele mai frumoase insule pe care le-am văzut vreodată. Oferă tot ce aveți nevoie pentru o vacanță perfectă, de la jungle verzi și luxuriante la ape turcoaz.

Insula Praslin este o insulă mult mai mică decât Mahe (unde este și capitala Victoria) și mult mai mare decât La Digue, așa că, prima noastră oprire este în loc minunat. Iată și care sunt highlight-urile insulei:

1.Insula La Curieuse

La o depărtare considerabilă de celelalte insule, La Curieuse a fost folosită ca o colonie de leproși de către guvernul din Seychelles din din 1829 până în 1965. În acest scop, insula a ajutat și la conservarea ecosistemului vulnerabil al insulei: în special, conservarea prețioșilor copaci de coco de mer și a țestoaselor uriașe. Atracția principală a insulei  La Curieuse și motivul pentru care mulți turiști vin aici în fiecare zi este Ferma de țestoase uriașe. Nu este o fermă în adevăratul sens, pentru că țestoasele uriașe trăiesc aici complet libere și se pot deplasa oriunde doresc. Noi am reușit să ne împrietenim cu ele și să le dăm de mâncare.

Și pentru că este sora mai mică a insulei Praslin, La Curieuse, are și plaje incredibile. Dar despre această bijuterie am povestit aici. Totuși, nu uita să iei cu tine crema de plajă și papucii de apă.

2.Vallee de Mai

Vallee de Mai este nepoata unei păduri preistorice de cocotieri. De ce este specială, poate o să mă întrebați? Păi…. pentru că aici găsim multe specii endemice (pe care le regăsim doar aici în Seychelles) de cocotieri și de animale si păsări. Dar cea mai cunoscută este coco de mer. Semințele cocotierilor sunt cât se poate de diferite, dar în același timp foarte asemănătoare cu ….. și aici , vă imaginați voi…. căci este cu bulină roșie pentru cei sub 18 ani.

3. Anse Lazio

Anse Lazio este declarată a fi cea mai bună plajă din Praslin și nu m-a dezamăgit nici pe mine. Are, într-adevăr, toate elementele unei plaje perfecte – nisip alb, stânci mari, o mulțime de copaci sub care poți sta la umbră și apă limpede de un turcoaz incredibil. Și pentru că este o locație specială are și un WOW… ascuns printre palmieri este un bar numit Onestitate. Aici, te poți servi singur cu băuturi și apoi poți lăsa contravaloare într-un bol……. Pentru că lucrurile acestea doar în Seychelles se întâmplă? Mă întreb oare.

2.Insula La Digue din Seychelles

La Digue este cea mai mică insulă dintre cele trei, cu o suprafață de 10 km pătrați, dar este insula mea preferată din tot arhipelagul…. de ce? Pentru că este insula perfectă pentru tine dacă îți dorești să explorezi pe cont propriu această cultură! Te poți aventura pe toată insula pe bicicletă, unde vrei, când vrei. La orice colț de stradă sau la orice baracă de sucuri te poți opri oricând, fie pentru a bea un suc de fructe rece, fie pentru a povesti cu localnicii sau a te juca cu animalele lor de companie ( giganticele broaște țestoase), fie pentru un pui de somn rapid pe plajă, sau snorkeling sau doar pentru a admira peisajul. Doar tu decizi ce să faci în funcție de ce ai chef.

Insula La Digue din Seychelles este o insulă mai liniștită, mai rurală, plină de plaje frumoase presărate cu bolovani de granit, baruri cu sucuri proaspete și rezidenți prietenoși. Peisajele de aici sunt, cu ar spune englezul : Breathtaking.

4. Anse Source d’Argent

WOW – I am speachless, cum ar spune Englezul….. Așa pot defini eu fascinația pentru această plajă. Fascinație ce nici pe mine nu m-a iertat. Acesta este momentul în care, Anse Source d’Argent cu siguranța va fi prima imagine pe care o voi vedea în fața ochilor când mă voi gândi la plaje exotice, la oceanul Indian sau la Seychelles.

Unicitatea plajei este dată de îmbinarea unică a palmierilor exotici, turcoazul apei cu formațiunile de rocă de granit, formate de apă. Aceste formațiuni s-au format cel mai probabil pe parcursul a sute de milioane de ani, în figuri incomparabile. Printre acești monoliți masivi, răsar palmierii, iar prin claritatea apei pești de toate colorile înoată printre picioarele turiștilor.

Cine oare nu s-ar îndrăgosti de această minune a naturii?

5. Plajele de poveste: Grande Anse, Petite Anse și Anse Coco.

A doua zi e rezervată tot pentru plaje. Nu știu de ce, dar parcă oricâte plaje aș vedea aici și oricât aș cunoaște peisajele, tot nu mă satur de ele. Tot vreau să petrec mai mult timp aici. Să mă las surprinsă de frumusețea perfectă a naturii. Și aici este din belșug. Nealterată. Simplă.

În sudul insulei găsim, puse în șirag, 3 dintre cele mai frumoase plaje din Seychelles Grande Anse, Petite Anse și Grand Coco. Prima plajă este Grand Anse. Aici, putem ajunge cu mașina sau cu bicicleta. Noi am ales varianta ușoară – cea cu mașina. După ce ne-am relaxat puțin, am pornit către celelalte două plaje. Ca să putem ajunge la ele, trebuie să mergem prin pădurea tropicală, să urcăm și să coborâm scări. Traseul nu este foarte abrupt, însă merită străbătut.

Ceea ce e musai de spus, este că pe fiecare plajă se găsește câte un mic bar de unde puteți lua apă sau nucă de cocos. Eu nu mai am cuvinte…. las pozele să vorbească în locul meu.

6. Belvedere La Digue

Și cum îi șade bine unei insule trebuie să aibă și un belleview de unde să vezi întreaga panoramă și reciful de corali. Nu puteam pleca de pe insulă, fără să ne cocoțăm pe cel mai înalt punct al insulei….. Și chiar a fost o aventură, urcarea este destul de abruptă și dificilă pe alocuri. Dar ne-am distrat teribil….. citez din propriile spuse…. Dacă m-ar fi pus cineva să urc pe poteca acea în România, clar nu aș fi făcut-o….. Dar aici a fost atât de amuzant, încât am ajuns până sus. Priveliștea….. incredibilă.

3. Insula Mahe

Mahe este cea mai mare și mai modernă insulă din Seychelles și, de obicei, turiștii aleg să petreacă aici mai mult timp. În funcție de timpul pe care îl aveți, puteți decide fie să rămâneți aici, fie să explorați mai întâi alte insule și apoi să lăsați Mahe pentru final. Asta am făcut noi. Ce am vizitat în cele 2 zile? Iată:

7. Orașul Victoria

Micuța capitală de numai 25.000 locuitori a Republicii Seychelles. Cum are numai o mână de străzi si două semafoare, va fi greu să vă gândiți la orășelul prins între munte și ocean ca la o capitală adevărată. Aici vom vizita piața de pește, construită în 1840, și frumosul templu hindi, unul foarte vânat de fotografi datorită culorilor interesante dispuse pe acoperișul său.

Victoria, care este una dintre cele mai mici capitale din lume, și se află pe insula Mahé, Seychelles,. În ciuda dimensiunilor sale, este un loc extraordinar, unde cultura locală, cultura creolă poate fi experimentată. De la piața plină de culoare și de viață, din piața locală, la templul hindus, frumos colorat și la amabilitatea și bunătatea localnicilor. Aici, oriunde mergi, vei fi întâmpinat de zâmbete calde și salutări prietenoase într-un amestec de franceză, engleză și creolă – un indiciu important al istoriei în schimbare a țării în ultimele secole.

8. Zborul cu elicopterul

O dată în viață!!!! Da, clar 1 dată în viață trebuie să ai parte de această experiență – zborul cu elicopterul deasupra recifului de corali. Iar în Seychelles este locul perfect. Unde? Chiar în insula Mahe, care este mărginită de un recif de corali tare frumos. Dar să îți povestesc….

Zborul durează 15 minute și în elicopter este loc pentru 4 persoane. Se pleacă din heliportul de lângă aeroportul din Mahe, se  trece peste bariera de corali, apoi peste insulă, înapoi peste bariera de corali și apoi aterizează.

Nu pot exprima în cuvinte tot ce am simțit experimentând zborul cu elicopterul în Seychelles, dar vă las câteva poze ca să vedeți cât îi de fain.

9. Copolia Trail

Eh, aici, dragă cititorule, te întreb cum să ajungi pe o insulă din Paradis, și să nu te cocoți pe cel mai înalt vârf pentru a te desfăta cu priveliștea cea mai frumoasă…. oare poți rezista? Îți zic eu…. nu ai cum….  Așa că pune-ți cei mai buni adidași și hai la drum.

Și să începem….. lucrurile cele mai frumoase vin cu sacrificii, așa parcă spune o vorbă din popor, nu? Apăi, Copolia Trail, chiar mi-a arătat cât de adevărată e vorba aceasta…. Traseul Copolia are o lungime de 1,2 km, cu o urcare de 180 de metri. Un fleac….. cum ar spune un clasic de-ai noștri…. dar nu e chiar așa de simplu. Urcarea este pe o pantă înclinată la 50-60 de grade și, bașca mai este și printr-o pădure tropicală…. plină de umiditate. Pentru cei care nu sunt obișnuiți pare greu…. Dar vă spun că nu e așa cum pare… Traseul durează aproximativ o oră și jumătate, și necesită un pic (mai mult efort fizic)…. însă, când ajungi acolo sus…. povestea se schimbă total…..

Mai poți spune ceva acestei priveliști?

10. Plantațiile de ceai

Trebuie să recunosc că până să îmi plănuiesc vacanța în Seychelles, am crezut că acest arhipelag este eminamente un loc al vacanțelor exotice, doar cu plaje, palmieri și păduri tropicale. Surpriza a fost maximă să aflu că, Seychelles, arhipelag format din peste 112 de insule, are și alte comori, printre care și o plantație de ceai cu tot cu fabrică. Fără echivoc, am pus-o pe listă…. să mergem, deci și la plantația de ceai din Seychelles.

Deși, din punct de vedere climatic, nu este chiar atât de improbabil ca în Seychelles să se cultive ceai. Faptul că nu am găsit menționări, m-a făcut și mai curioasă să vizitez plantația de ceai. Uite aici cum a fost.

11. Takamaka Rum Distillery

Dacă despre Seychelles nu ați auzit prea multe, sigur, pe undeva, prin lumea asta mare ați savurat vreodată romul Takamaka. Despre povestea lui, Robert și a celor doi fii ai săi, Richard și Bernard, care au creat brandul romului Takamaka, am povestit aici.

Dar nu mai lungesc mult vorba….. Spun doar atât Dark Rum – cel mai bun rom pe care l-am gustat.

12. Plaje Beau Vallon

Plaja Beau Vallon, Seychelles, este locul pe care nu ai vrea să-l ratezi. Plaja este perfectă…. Este incredibil de lungă, cu nisip fin, palmieri verzi care țin umbră și cu o străduță plină cu tarabe pentru shopping…..

13. Anse Takamaka

O altă plajă splendidă de pe insulă…. Nu mai am ce să mai zic….. prea multe plaje, prea faine…. pot doar să afirm… Vizitați-le pe toate, dar aici să vedeți apusul…. e fantastic.

14. Anse Police

De pe insula Mahe, este în mod irefutabil plaja mea preferată….. de ce? Căci doar sunt tare multe….. Păi să vă spun….. Și cum se zice pe la noi…. pentru că mi-am luat plajă. Anse Police este o plajă puțin cunoscută și greu accesibilă. Asta înseamnă că este puțină lume, spre deloc….. noi am fost singuri pe plajă și tare fain a fost. Am stat la umbră, am căutat nuci de cocos și ne-am cocoțat pe stâncile cele mai înalte – turcoazul apei – balsam de suflet.

15. Apus în Seychelles

Dragilor, indiferent dacă sunteți prieteni cu romantismul sau nu, un lucru vă spun cert…… poți să ai inima de gheață că un apus în Seychelles tot ți-o va topi. Pline de culoare și de vibrație. de un roșu sângeriu revărsat peste nori sau clare fără nori, sunt spectaculoase în orice formă. Și dacă nu mă credeți, v-o dovedesc:

 

Așa că dragilor, Seychelles este clar un loc în care trebuie să ajungi o dată în viață.

Despre Seychelles, găsiți informații și în articolele:

La Curieuse – 1 zi pe insula țestoaselor

Anse Source d’Argent – O zi pe cea mai frumoasă plajă din lume

În vizită la Fabrica de Rom Takamaka

În vizită la plantația de ceai din Seychelles

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii