Pentru că zborul de întoarcere era dimineața, destul de devreme, am planificat să petrecem ultima zi de concediu, în Male. Am plecat din Dhiffushi cu transportul în comun la ora 6.30am și am ajuns la 9.40am în Male (23 MVR prețul unui bilet/sens). Pentru că am ales să ne cazăm în Hulhumale (o zonă mult mai liniștită), a trebuit să luăm un taxi de la Vigili Terminal. Ușor de zis, greu de făcut. În port nu am găsit niciun taxi și am ieșit în strada principală să căutam. Am încercat fără prea mult succes să oprim câteva taxiuri, până când, un localnic, ne-a ajutat să obținem taxiurile mult dorite (bineînțeles, contra unei sume modice).
Male este capitala Republicii Maldive. Aici, pe o suprafață de 9.27 km² trăiesc peste 133.000 de oameni (aproape 1 treime din întreaga populație a Republicii Maldive). Traficul este foarte haotic, străzile sunt pline de mașini și de scutere, care circulă în toate sensurile, fără să acorde prioritate. Claxonul este folosit din belșug – în loc de semnalizare, pentru a atrage atenția și chiar pentru a comunica.
După o perioadă petrecută pe Dhiffushi – o insulă unde timpul părea că s-a oprit în loc, unde nu există grabă și stres, a fost destul de greu sa revin într-un oraș atât de grăbit și agitat. Sunt două lumi diferite, iar experiențele pe care le-am avut în cele două insule au fost diametral opuse.
În schimb, Hulhumale este o insulă artificială situată la nord de aeroport, o zonă mai mult mai liniștită și mai sigură. Aici, haosul este mai atenuat și insistentele localnicilor sunt mult reduse.
Male & Hulhumale Tips & Tricks
1.Transport în comun
În Male/ Hulhumale există 3 variante de transport în comun:
- Taxi – diferite companii de taxi. Există și van-uri pentru grupuri mai mari. Cât am umblat cu taxi-urile în Male nu am văzut să funcționeze taxi-metrele, în schimb prețul era același la fiecare taximetrist întrebat (ex. Male – Hulhumale hotel – 75 MVR) – prețurile sunt fixe.
- Water ferry (Aeroport – Male –16 MVR sau Hulhumale – Male – 40 MVR).
- Bus Aeroport – Hulhumale – la ieșire din aeroport, după Burger King este stația de autobuz. Prețul unei curse este de 20 MVR (aici, nu se poate plăti în altă monedă). Cursele sunt din 30 în 30 min.
2. Cazare
Hotelul pe care l-am ales a fost Club Blu din Hulhumale. Este un hotel de 4****, situat la 2 min. de mers pe jos de plajă. În jur se găsesc multe magazine și restaurante. Personalul este foarte amabil și pregătit să ofere clienților soluții pentru orice situație.
La parter are un mic restaurant thailandez cu mâncare bună.
3. Plaja
În Hulhumale, plaja este publică. Plaja pentru turiști este în sud, dar momentan este inaccesibilă. Se construiește un resort și nu există acces decât prin șantier. Plaja nu este atât de frumoasă, din contră este murdară și plină de pietre și corali.
4.Siguranța:
Male este un oraș tipic asiatic. Spre deosebire de Asia, aici localnicii sunt foarte insistenți și agasanți. Male este un oraș în care nu m-am simțit deloc în siguranță. Deși, am citit pe mai multe forum-uri că Male nu este tocmai un oraș prietenos, experiențele pe care le-am avut, nu ne-au făcut să ne simțim în siguranță. Este evident, că într-un astfel de oraș, ca turist, nu poți trece neobservat (înălțime mult peste medie, piele albă, figură europeană – greu de ascuns). Am fost acostați la fiecare pas de către maldivieni, care aproape ne obligau să intrăm în magazinele indicate de ei. Cu greu, am reușit să scăpăm de insistentele lor și să ne facem cumpărăturile. La propriu, ne-am luat rapid tălpășița după ce am terminat cumpărăturile.
5. Male – O plimbare de la Jumhooree Maidan (Republic Square) până în port
Jumhooree Maidan este cel mai popular loc de întâlnire din Male, atât pentru localnici, cât și pentru turiști. Este un fel de Central Park la dimensiuni muuuuult reduse. Emblematic este steagul republicii Maldive – cel mai mare expus în țară.
6.Mâncare
Am ales să mâncăm în Hulhumale, deoarece era mult mai liniște și privelițtea spre ocean ne reamintea de clipele petrecute în Dhiffushi. Promenada din Hulhumale este plină de hoteluri, baruri și restaurante. Am ales H78 Maldives deoarece este unul dintre restaurantele cu terasă și vedere la ocean. Meniul conține diferite feluri de mâncare din bucătăria asiatică (srilankeză, indiană, indoneziană, tailandeză etc.)
7. Moneda:
Și aici se acceptă plata în orice monedă MVR, USD sau EUR. Se poate plăti cu cardul la hoteluri, restaurante și magazine (se aplica taxele băncii+taxe intre 3.5%-5%). Schimb valutar sau ATM-uri se găsesc și în Male (în port – de la Jetty No1 la Jetty No.7 sunt numai bănci) și în Hulhumale.
8. Suveniruri
În Hulhumale nu există magazine de suveniruri. Toate magazinele de suveniruri se găsesc doar în Male, în zona Jetty No1. Prețurile sunt destul de ridicate, dar se poate negocia cu comercianții.
9.Bugetul meu:
Nu pot să spun că mi-a plăcut Male. Este o capitală foarte aglomerată, haotică și nu foarte sigură. O jumătate de zi este suficientă pentru a o vizita și a vedea culoarea locală. Pentru un stoppover în drumul către insulele maldiviene, în mod cert, Hulhumale a fost cea mai bună decizie.
Despre alte insule din Maldive, găsiți informații și în articolele:
12 tips&tricks pentru a organiza o excursie în Maldive (I) Maldive – Vis sau Realitate/Marketing sau Tradiționalism (II) Aeroportul din Maldive – Velana International Airport (MLE) – 10 Tips & Tricks (III) Organizare și Buget – 6 zile în Dhiffushi Maldive (IV) O zi în Himmafushi – Paradisul din Maldive al surferilor (V) O zi pe insula Hura Maldive (VI) Organizare si Buget – 1 zi in Thulosthoo Island (VII) Organizare și Buget – 1 zi în Male/Hulhumale (VIII)Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!