TO DO LIST America de Est – din cele peste 20 de locuri pe care voiam să le vizităm, ne-am limitat doar la 4 (Washington – Niagara – New York – Myrtle Beach). De ce doar atâtea? Pentru că……. 2 săptămâni și distanțe extrem de lungi între obiectivele turistice.
Știam că, atunci când voi pune piciorul pe Coasta de Est a Americii, Cascada Niagara va fi pe ruta pașilor mei. Mult timp, America părea un vis – țara tuturor posibilităților, țara intangibilă pentru mulți. Puțini, prea puțini, erau cei care ajungeau acolo. 2015 a fost anul în care am aplicat pentru viza de SUA și am și primit-o de la primul interviu. (Cred că am față de călătoare înrăită și i-am convins din prima). Am avut noroc și visul s-a îndeplinit: Mergeam în America. Niagara era pe itinerariu.
Despre Niagara Falls
1678 – anul în care Cascada Niagara este pentru prima dată menționată, într-un document oficial. Părintele francez, Louis Hennepin, l-a acompaniat pe căpitanul LaSalle în expediția sa în regiunea cu același nume. Preotul a fost foarte impresionat de cascada Niagara și a descris-o în scrierile sale.
Niagara River este râul în care sunt colectate toate apele lacurilor Lake Superior, Michigan, Huron și Erie. În drumul lor spre Oceanul Atlantic, prin cascada Niagara, ele se varsă în lacul Ontario. Cascada Niagara este formată dintr-un grup de 3 cascade, ce reprezintă și granița naturală între America și Canada: American Falls, Bridal Veil Falls și Horseshoe Falls. American Falls și Bridal Veil Falls sunt în întregime pe teritoriul american, iar Horseshoe Falls aparține Canadei. Cele 3 cascade sunt despărțite de 2 insule. Astfel, privite de la stânga la dreapta, succesiunea este următoarea: American Falls este despărțită de Bridal Veil Falls prin Luna Island, și, la rândul ei, Bridal Veil Falls este despărțită de Horseshoe Falls prin Goat Island.
Spectaculozitatea și notorietatea cascadei Niagara nu este dată de înălțimea sa, ci de volumul de apă. Este cascada care are cel mai mare volum de apă din America de Nord – 168,000 m3 / per minut. În lume, se află pe locul 7.
Experiența mea la Cascada Niagara
La Cascada Niagara am ajuns după o noapte de condus. Am plecat din Washington, seara pe la 12.00 și am ajuns a doua zi dimineață pe la 10.00 în Buffalo. În total, 10 ore, 730 km, 4 state (Virginia, Maryland, Pennsylvania, New York). Ziua de vineri a fost perfectă: nu erau foarte mulți turiști, așa că ne-am putut bucura în liniște de peisaje și am făcut cât de multe poze am vrut. Din păcate, vremea nu a ținut cu noi, în totalitate, căci a fost destul de capricioasă, chiar a plouat o bună parte.
Pentru tot Niagara Park avem alocată o jumătate de zi. Ne propunem să vizităm doar:
1. Goat Island
Parcăm mașina la Parking Lot, no 3 și, în drum spre Visitor Center, ne plimbăm puțin pe Goat Island. Începem în partea de nord a râului. Niagara River pare atât de liniștit și de calm, încât, cu greu își poate imagina călătorul forța cascadelor din aval, respectiv, American Falls și Bridal Veil Falls.
Parcul de Goat Island – imaginea americană a timpului petrecut în natură (verde, copaci, camping). Și bonusul american – celebrele veverițe, care nu sunt deloc timide, din contră, pe noi ne-au prăduit de bucate. Aici, am văzut prima dată veverițe negre.
2. Observation Tower
În realitate, este un belvedere situat la mijlocul Goat Island. De aici, vedem coasta canadiană, lacul Ontario și cele 3 cascade.
Aici, este cel mai bun loc de a vedea curcubeiele ce se formează foarte deasupra cascadei și coborârea către Cave of the Winds – de pe partea americană. Din păcate, nu am putut coborî, căci traseul era închis din cauza vremii. L-am admirat de sus.
3. Maid of the Mist
Pentru unii o experiență plină de adrenalină, pentru alții o experiență udă ce nu merită efortul. Pentru noi – atracția cea mai importantă din Niagara Park.
Maid of the Mist este singura companie autorizată să realizeze plimbări cu barca pe Lacul Ontario. Bărcile companiei duc turiștii de pe ambele părți (americană și canadiană), cât mai aproape de suflul cascadei.
De la Visitor Center, coborâm, pe o potecă destul de îngustă către sediul Maid of the Mist. Luăm biletele și ne așezăm la rând.
Urcăm pe vapor și alegem să mergem în partea din față. Nu știu dacă este cea mai înțeleaptă decizie, dar, în final, a meritat din plin. Așa cum vă spuneam, vremea nu ține cu noi, și mai ales, în acel moment începe ploaia. Experiența este greu de descris: vasul pornește încet, precaut. Briza lacului combinată cu forța cascadei din care ies vaporii de apă, ploaia combinată cu tunetul cascadei, lovesc, în noi, călătorii, din toate părțile. Realizăm cât suntem de mici. Cât suntem de fragili. Aici, natura, apa, cascada sunt stăpâne. Realizăm, într-un singur moment, câtă forță și măreție are natură. Frumoasă lecție de respect – natura ne-a oferit-o, noi am înțeles-o.
Cascada Niagara – American Falls și Bridal Veil Falls
Pe partea americană, trecem pe lângă American Falls și pe lângă impresionanta perdea a cascadei Bridal Veil Falls (în traducere Vălul Miresei – poartă acest nume deoarece perdeaua de apă seamănă cu un văl de mireasă). Stropii de apă sunt de ce în ce mai puternici. Pescărușii strigă în zborul lor deasupra bărcii. Granița e clar definită. Parcă ne atenționează să nu ne aventurăm, să respectăm cascada și să nu depășim granițele. Admirăm cele două cascade americane și mergem către Horseshoe Falls.
Cascada Niagara – Horseshoe Falls
Dintre cele 3, cascada canadiană este cea mai puternică. Și asta simțim și noi. Ajunși în fața cascadei suflul și zgomotul sunt năucitoare. Ne simțim ca într-un malaxor. Vuietul este incredibil, abia putem să ne auzim între noi. Strângem cu putere balustrada de care ne ținem. De jur-împrejur este numai apă și vuiet. Avem senzația că în orice moment, peretele de apă se va prăvăli peste noi și ne va înghiți.
Traseul bărcii ne salvează. Ne întoarce ușor, în zona sigură, pe partea canadiană. Aruncăm o privire scurtă către țara vecină. Auzul, văzul, sufletul sunt atrase iremediabil de forța și măreția cascadei. Ne întoarcem privirea către Horseshoe Falls și o admirăm ațintiți pe pune pâna ce vasul andochează.
O experiență formidabilă. Fiecare sentiment este unic. Fiecare minut magic. Suspansul, adrenalina, frica sunt la cote maxime. Trezesc toate simțurile călătorului.Natura își arată forța și măreția.
Oricând aș repeta-o!
4. Skyline Tower.
După ce coborâm de pe barcă, lăsăm pelerinele ude și urcăm în turn. Chiar dacă nu se compară cu vederea de pe partea canadiană, și americanii au construit un turn de observație. De sus, de la Sky Tower, managementul vizual e chiar amuzant – turiștii de pe cele două maluri sunt cromatic identificați – turiștii de pe teritoriul American poartă pelerine albastre, iar cei de pe teritoriul Canadian – pelerine roșii.
Informații Practice:
Cum ajungem la Niagara?
De la New York City avem mai multe variante:
- Cu mașina – se poate închiria mașină din New York City. Drumul până în Buffalo durează 6 -7 ore.
- Cu trenul – de la New York Penn Station la Niagara Falls Amtrak Station și drumul durează 9 ore.
- Cu bus-ul – busul se ia de la stația New York, NY – 625 8th Ave către Niagara Falls, ON. Drumul până în Buffalo durează aprox. 9 ore și 30 min – în funcție de trafic și de vreme.
- Cu o excursie zilnică cumpărată de la un tur-operator din NYC – transportul este cu busul și durează dus-întors aprox. 20 de ore – în funcție de trafic și de vreme.
- Cu avionul – cel mai aproape aeroport fiind localizat la aproximativ 30 de minute depărtare -Buffalo Niagara International Airport. Zboruri sunt din New York JFK, Newark, la Guardia. Zborul durează 1 h și 20 min. De la aeroport până la Tourist Center se ajunge cu bus no. 40 sau cu taxi. Zborurile sunt în timpul zilei, așa că dacă optați pentru această variantă, este necesar să alocați o noapte de cazare în Buffalo.
Unde Parcăm?
Dacă venim cu mașina, putem parca doar în spațiile amenajate. Bineînțeles, că, în jur, sunt multe parcări amenajate. Informații despre parcările de la Niagara găsiți pe site-ul oficial: aici.
Tarifele sunt:
- Parcări private – $30 USD/zi
- Pe locurile de pe stradă – $5 USD/oră
- Parking lot 1-4 – $10 USD/tarif unic
Cea mai populară este Parking Lot No3 de pe Goat Island. De aici, trebuie să traversăm podul și să mergem pe jos până la Visitor Center.
De unde luăm bilete?
Biletele individuale le putem achiziționa doar de la casieriile Visitor Center. Din păcate, pe site-ul oficial nu avem varianta de achiziție online a biletelor. Singura variantă disponibilă este Niagara Pass, ce cuprinde toate obiectivele parcului.
Niagara Pass
Dacă vreți să vedeți toate obiectivele turistice din parcul Niagara, Niagara Pass este cea mai bună opțiune – economisim aproape 34% din prețul total la biletelor. Prețul biletelor individuale este de $62.20*.
Prețurile Niagara Pass-ului sunt: $49 pentru adulți și $38 pentru copii (6-12 ani) și include intrările la:
Cave of the Winds – (individual: $7 pentru adulți și $5 pentru copii (6-12 ani))*;
Adventure Theater – (individual: $12 pentru adulți și $9 pentru copii (6-12 ani))*;
Maid of the Mist – (individual: $22.25 pentru adulți și $13 pentru copii (6-12 ani))*;
Aquarium of Niagara – (individual: $14.95 pentru adulți și $10.95 pentru copii (3-12 ani))*;
Discovery Center & Hiking Trails – (individual: $3 pentru adulți și $2 pentru copii (6-12 ani))*;
Accesul la Trolley – (individual: $3 pentru adulți și $2 pentru copii (6-12 ani))*.
*Prețurile sunt preluate de pe site-ul oficial și sunt valabile pentru anul 2020.
Tips & Tricks:
- Aglomerație: în perioadele de vârf (vara, sărbătorile legale, orele la care ajung tururile organizate din NYC) poate fi foarte aglomerat – este preferabil să ajungeți dimineața devreme (cam pe la 8-9.00am) sau seara (după 17.00pm). Evitați weekend-urile.
- Vremea: este destul de capricioasă, se schimbă repede.
- Vântul: îți face resimțită prezența, mai ales, dacă alegeți să vizitați Maid of Mist sau Skyline.
- Îmbrăcăminte: asigurați-vă că aveți haine de schimb – în plimbarea cu vaporul sau cea pe sub cascadă, riscul de a fi udați de cascadă este foarte mare.
- Pelerine de ploaie: în costul biletului de acces la Maid of the Mist aveți încluse și pelerinele de ploaie.
- Încâlțăminte: evitați sandalele, șlapii. Adidașii sau papucii de apă sunt bineveniți. Anumite porțiuni din traseu sunt din lemn îmbibat cu apă și pot fi alunecoase. Un accident nu este cea mai frumoasă experiență într-o călătorie.
- Aparate de fotografiat: priveliștea este superbă, însă aveți mare grijă la aparatele de fotografiat. Asigurați-le cu șnururi. Pentru că vântul este puternic, nu vrem să le scăpăm. În plus, este recomandată și o husă de apă.
- Suveniruri: fiecare dintre noi avem o mică slăbiciune pentru suveniruri. La Niagara, singurul loc unde găsiți să cumpărați suveniruri este doar magazinul oficial de la intrare. În rest, în Buffalo, nu mai găsiți alte magazine de genul.
Dacă ajungi în America de Est, fă un efort și mergi până la granița cu Canada. Niagara este o experiență impresionantă. Măcar o dată în viață lasă-te pradă suflului ei.
Călătorului îi șade bine cu drumul – Niagara ➡ New York = 660 de km – deci, oricât de mult ne-am dori să ne bucurăm de peisaj, trebuie să pornim la drum. A doua zi trebuie să fim în New York.
Alte articole despre despre aventura în America de Est:
Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.
New York în 2 zile (Lower și Upper Manhattan)
Statuia Libertății – Manhattan văzut din Coroană
Empire State Building sau Top of the Rock
Știați că…. 15 Curiozități despre New York
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!