Mega – Tiroliana de la Palma- adrenalina la cote maxime

Se spune ca Bucovina este doar despre mănăstiri și despre mâncare foarte bună. Așa este. Esența spiritului bucovinean stă în credință și în bunătatea mâncării puse pe masă din tot sufletul. Dar, Bucovina nu este doar atât – nu este doar mâncare și mănăstiri. Este și despre adrenalină la cote maxime la Mega – Tiroliana de la Palma.

Din capitolul „Știați că……”, eu, am aflat, weekend-ul trecut, că Bucovina este și despre turism activ și despre adrenalină și despre senzații tari. Din programul excursiei organizate de prietenii de la Experience Romania, Mega – Tirolaiana de la Palma nu putea să lipsească.

La început nu prea mi-a atras atenția – Mega Tiroliana – ce poate fi așa de spectaculos??? Eu care m-am antrenat pe cele 23 de tiroliane de la Brașov, eu care m-am urcat pe elefanți și pe crocodili, eu care am hrănit lei…… “să mă spariu de o mega-tirolină”?? Ha ha ha….. cu siguranță va fi o senzație faină și cam atât….

Experiența mea la Mega – Tiroliana de la Palma

Eh, dragii mei, după cum bine știți, socoteala de acasă nu prea se potrivește cu cea din târg.

Ajunsă acolo sus, priveliștea îmi cam răpește toată puterea de concentrare. Sunt, la propriu răpită de frumusețea locului și nu mă satur, să privesc munții, de aici, din locul ce pare a fi “acoperișul Bucovinei”. Este un mare WOW! La indicațiile gazdelor noastre, împreună cu colegii mei, ne îndreptăm repejor spre coada de la Tiroliană. Așteptam, să ni se împartă biletele și ne împărțim în două categorii: cei curajoși, care sunt primii pe tiroliană, și cei contemplativi, cei care vor să găsească unghiul perfect pentru poza de Facebook – printre care mă aflu și eu. Ce e drept, din când în când se auzeau câteva țipete dinspre tiroliană, dar cine le băga în seamă, eu aveam treabă – poza perfectă trebuia realizată, de aici, de sus. Mai la stânga, mai la dreapta, mai o setare „Portrait”, mai o setare ”Photo”, mai o  „Panorama” ->  ieșit poza mult dorită.

Bun, acum că am îndeplinit și acest obiectiv, e timpul să merg pe la Tiroliană să vază și ochiu’ meu ce se petrece pe acolo.

Zborul cu Mega – Tiroliana de la Palma

Aproape toți colegii mei, deja zburaseră. Mai rămăsesem doar câțiva…. la propriu, unul dintre ghizii noștri mă zorește: “Hai! Hai! Repede, echiparea! Suntem în întârziere!” Zis și făcut! Nu arunc nici măcar o privire spre hău sau spre colegul care, la propriu își ia zborul. Traversez platforma, mă echipez cu hamuri. Tzac – Pac! O secondă de Matrix: “Ridicați piciorul!” “Dreptul primul!” “Și acum stângul!” “Țineți scripetele!” „Perfect!” „Sunt strânse bine!” „Dați ochelarii jos!” „Pe cap punem cască!.

Bun, gata sunt pregătită….Acum aștept să îmi vină rândul…hai să văd și eu cum e. Mă plimb pe platformă și mă uit în jos…. Mare greșeală … Să nu o faceți…. Vorba aceea, nu fiți ca Ana …..

Anapedia Travel pregătită de Tiroliana de la Palma
Anapedia Travel pregătită de Tiroliana de la Palma

Eh, aflați că este acel moment, când privesc hăul în ochi și este puțin mai mult terifiant. Parcă nici adrenalina nu mai compensează…… „Ești sigură că faci asta? Numai 103m până la pământ – deci, nicio șansă de scăpare …..” Mă mai uit, mă mai întorc… Toți colegii mei au ajuns cu bine…. Deci, mai am o șansă. Am intrat în horă, acum să jucăm…. Nenea, îmi face semn…. „Dră, haideți!” Zâmbesc de complezență. Nu se cade să fiu speriată….. Îmi face instructajul (care, între noi fie vorba, nu prea ajunge pe la urechile mele – căci toate scenariile din seria “Die Another Day” sunt în mintea mea). Ca să mă credeți pe cuvânt vă las și filmarea.

3, 2, 1…… Start!!!!!

Weeeeeeei! Închid ochii și pornesc pe Mega – Tiroliana de la Palma. Se aude sunetul coardei și simt cum cobor. Două secunde, frica trece. Ce-am să fac acu’? Deschid ochii….. WOW asta da priveliște, asta da experiență!!! Admir panorama 360 grade. Nu știu unde să mai uit mai întâi. Ce să privesc, ce să fotografiez prima dată cu ochii minții.

După 60 de secunde, care mi se pare că s-au comprimat în 5, ajung jos la Sosire……. Doar atât? Cât de tare a fost!!!! Dau jos hamurile și aștept să coboare și colegi. Mă uit inapoi ….. chiar am făcut eu asta?

DA!!!! A meritat și a fost WOW!

Priveliștea de la Mega – Tiroliana de la Palma

Avem noroc de o zi perfecta: soare, verde și albastru. Ce pot spune este că nu se poate exprima în cuvinte senzația pe care o simți, acolo, sus, în vârf de deal, privind în zare spre Obcine și spre Ceahlău, ai senzația că ești pe acoperișul lumii. De jur-împrejur – fabulos.

Un picnic la Mega – Tiroliana de la Palma

Așa, cum deja v-am povestit, priveliștea de la Palma trebuie îndelung admirată. Și pentru că suntem în locul în care se pregătesc cele mai bune mâncăruri din țară (pentru că aici se pune mult din sufletul și pasiunea celui care le pregătește), La Palma este locul ideal pentru un Picnic în natură.

Picnic la Pasul Ciumârna - foto Iliuta Pogar
Picnic la Pasul Ciumârna – foto Iliuta Pogar

O astfel de experiență ne este oferită de prietenii noștri de la Best Western, La Conac în Bucovina și Casa Humor. Ei oferă experiența bucovineană totală – un picnic tradițional cu chișcă, zacuscă de vinete, pastramă de oaie, cârnați de casă, brânză și multe alte bunătăți. Lângă, garnisim mâncarea aleasă și cu o bere tradițională – IPA Capra noastră. Cele trei sortimente – „Căpoasă”, „Creață” și „Înaltă” sunt realizate de un producător local din Iași. A fost o bere la înălțime și la propriu și la figurat…..

IPA - Bere artizanală
IPA – Bere artizanală

Despre Mega – Tiroliana de la Palma

La 66 km, la Nord de Gura Humorului, mai exact, în comuna Sucevița, în Pasul Ciumârna se află construită cea mai lungă tiroliană din Europa de Est. Deși, puțin cunoscută și mediatizată la noi în țară, Mega – Tiroliana de la Palma, este cunoscută în rândul străinilor iubitori de adrenalină. Cea mai lungă tiroliană pe un singur segment din România se mândrește cu o lungime de 1,1 kilometri și cu o diferență de nivel de circa 103 de metri. Coborârea durează cam 60 de secunde, căci viteza poate depăși 100 km/h.

Condiții Mega – Tiroliana de la Palma

  • vârsta minimă de 7 ani;
  • greutate cuprinsă între 30 și 90 de kilograme.
  • Prețul unei călătorii este de 50 de lei sau 70 lei.

Deși, pentru unele persoane pare o experiență terifiantă (vezi mai sus), măsurile de siguranță sunt pe primul loc: cele  două sisteme de frânare au fost aduse din Suedia și Statele Unite ale Americii, iar hamurile și scripeții sunt de cea mai bună calitate. Personalul este foarte atent la fiecare detaliu și instructajul ținut, este eficient. Deci, nicio o grijă, sunteți în siguranță. La propriu, ai senzația ca zbori…

Cum ajungem la Mega – Tiroliana de la Palma?

La Mega – Tiroliana de la Palma ajungem fie cu mașina personală, fie, dacă sunteți un grup mai mare, cu ajutorul unei firme de transport. Pentru că vrem să scăpăm de grija condusului și să ne bucurăm de peisaj am apelat la Tarsin.

Autocarul nostru Tarsin
Autocarul nostru Tarsin

Tips & Tricks Mega – Tiroliana de la Palma

  1. Experimentați tiroliana Superman.
Tiroliana Superman
Tiroliana Superman
  1. ParcareDacă veniți cu mașina proprie, nu vă faceți griji – sunt destule locuri de parcare amenajate în pasul Pasul Ciumârna.
  2. Retur tiroliană – de la Coborâre suntem readuși, sus, la Plecare cu un bus al companiei.
  3. Vizitați Statuia care a dat numele acestui pas – La Palma. Statuia a fost construită astfel pentru a rememora momentul din 1968, când cele două echipe de constructori de drumuri care s-au întâlnit aici venind din direcții opuse. În acel moment, construcția șoselei era finalizată. Cele două echipe și-au strâns mâinile în semn de reușită și de depășire a dificultăților acestei lucrări. Azi,statuia este un simbol al muncii și al forței.
  4. Luați-vă merinde pentru un picnic.
  5. Aglomerație: în mijlocul zilei poate fi destul de aglomerat, iar timpul de așteptare poate să ajungă și la 1 oră.
  6. Parașuta: Pentru a atenua ateriza, persoanele care au peste 90kg, primesc o parașută pe care trebuie să o deschidă cu puțin timp înainte de sosire.
  7. Motivația: cea mai vârstnică persoană care a experimentat tiroliana avea 86 de ani și….. a promis că va trăi 100 de ani ca să vină să își sărbătorească centenarul cu încă o tură.

 Sper că v-am convins să nu ratați acestă experiență pe meleagurile bucovinene. Vor urma și alte povestiri despre aventurile din Parcul de Agrement Ariniș.

Despre alte locații din Bucovina am povestit în articolele:

Top 5 restaurante Gura Humorului cu mâncare tradițională ca la bunica acasă

Cetatea Neamțului – între mit și realitate

Despre alte aventuri pline de adrenalină am povestit în articolele:

Zborul cu parapanta la Bunloc – 13 lucruri pe care trebuie să le știi

Ce poți face 3 zile în Bucovina – Top 10 activități pline de adrenalină

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii