Marocul este pur și simplu incredibil și fascinant. Colorat, aromat și vibrant. Este o țară pe care aș putea să o explorez luni de zile și de care cred că nu m-aș plictisi (drept să spun… am vizitat-o de 3 ori până acum și tot m-aș reîntoarce). Cum aș putea oare să mă plictisesc de frumusețea acestei țări, când ea cuprinde vastitatea Saharei, cele mai vechi medine, priveliști incredibile în munții roșiatici și multe altele? Și crezi că asta e tot? Nu! Ospitalitatea localnicilor, aromele mâncărurilor și culorile vii sunt cele care ți se lipesc de suflet. Ei bine, dacă ajungi în Maroc trebuie musai să ajungi să experimentezi cultura marocana, așa că am pregătit un articol în care să regăsești principalele locuri și experiențe pe care să le ai aici – Maroc – 10 zile – 10 obiective.
1. Chefchaouen
Orașul vechi de peste 500 de ani, Chefchaouen stă cocoțat pe un deal cu două vârfuri înalte (vârfurile gemene), care în limba berberă poartă numele de Chefchaouen – îș inseamnă „două coarne”. Azi, în oraș locuiesc aproximativ 40.000 de oameni, însă doar 2.000 locuiesc în zona Medinei. Este diferit de alte destinații turistice din Maroc. Și asta pentru că Chefchaouen își păstrează în continuare frumusețea pașnică, fără zgomot și agitație, fără insistențe și intruziune. Chefchaouen este doar despre bucuria momentului în culori tari. Pare o pânză pictată în albastru cu puternice contraste și mesaje colorate. Într-o țară cunoscută a fi haotică precum Marocul, orașul albastru Chefchaouen este o oază plăcută de liniște și pace. Uite aici de ce nu trebuie să ratezi o vizită în Chefchaouen – Orașul albastrului puternic
2. Casablanca
Când spui Casablanca spui filmul și Moscheea Hassan al II-lea. 2 lucruri care au rămas în istoria umanității. Azi, le găsim pe amândouă – Rick’s Caffe este aceeași cafenea în care s-a filmat colosalul Casablanca, dar modernizat și exclusivist.
Moscheea Hassan al II-lea este de departe highlight-ul orașului. Măreață, impozantă și plină de farmec, este unul dintre obiectivele care nu trebuie ratate într-o vizită a Marocului. Și asta este moștenirea pe care regele Hassan al II-lea [1961-1999] a lăsat-o, în mod evident umanității, nu doar Marocului. Uite aici un Top 10 motive sa vizitezi Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca. Este absolut evident că nu putea să nu prinsă podiumul din topul Maroc – 10 zile – 10 obiective
3. Rabat
Locul 3 în Maroc – 10 zile – 10 obiective este pentru Rabat. În 1912 acest oraș mare, curat și ordonat devine capitala Marocului. De obicei nu este inclus în circuitele turiștilor, ci este doar o excursie opțională. Însă, este unul dintre cele mai frumoase și mai verzi orașe pe care le are Marocul. Poate pentru că este port din Nord Vestul Marocului, Rabat, este celebru pentru influența puternica sa franceză. Totuși, dintre toate orașele pe care le-am vizitat în Maroc, mi s-a părut a fi cel mai „european”. Așa că nu putea să lipsească din al meu articol Maroc – 10 zile – 10 obiective. Iată ce putem vedea în Rabat.
Turnul Hassan și Mausoleul lui Mohammed V
Cele două monumente sunt un domeniu uriaș dedicat celor doi membrii ai familiei regale: prințul Abdallah și regele Hassan al II-lea. Doi conducători foarte iubiți. Intrarea principală este păzită de doi soldați vii. Fiecare este așezat pe propriul pursânge arab, îmbrăcați într-un frumos costum roșu cu o manta bej/albă drapată peste caii musculoși.
Trecem de cei doi paznici, și găsim o curte pătrată uriașă cu câteva zeci de coloane – ceea ce se voia a fi colonadele celei mai mare moschei din Africa. Însă, ochii ne sunt atrași de Turnul Hassan – un exemplu frumos de arhitectură marocană. Construcția Turnului Hassan a început în secolul al XII-lea. Era destinat să devină minaret pentru cea mai mare moschee din întreaga lume. Din păcate, conducătorul marocan Yacoub al-Mansour, care a inițiat proiectul, a murit înainte ca acesta să poată fi finalizat.
Mausoleul lui Mohammed V este musai să fie vizitat. Impresionant din exterior și din interior! Clădirea albă cu arcade frumoase seamănă cu un palat în sine. Fiecare dintre cele patru intrări este monitorizată din nou de un gardian în frumosul său costum marocan. În spatele mormântului stă un savant islamic care studiază Coranul.
Palatul Regal
Palatul Regal din Rabat este reședința oficială un regele Hassan al II-lea și a familia sa își petrec cea mai mare parte a timpului. Așa că spre deosebire de alte palate regale din lume, care pot fi vizitate în anumite condiții, Palatul Regal din Rabat (ca oricare alt palat regal din Maroc) nu pot fi vizitate de public. Palatul poate fi admirat doar de la distanță. Palatul El Mechouar Essaid, adică „Palatului Fericirii” este una dintre cele mai frumoase locuri din Rabat, Totuși aici sunt și clădirile administrative și guvernamentale.
Oudayas Kasbah
„Așezare în spatele zidurilor înalte” cam așa s-ar treduce în română “Kasbah”. Kasbah des Oudaïas este așezarea din spatele zidurilor înalte din Rabat. Datând din secolul al XII-lea, această cetate este plină de străduțe înguste, pline de farmec și culoare, cu diverse magazine cochete. O plimbare liniștită prin Oudayas Kasbah este unul dintre cele mai relaxante lucruri pe care le poți realiza. Și plimbare se închieie pe o terasă imensă ce deschide o priveliște superbă către ocean și către oraș. Ia-ți câteva clipe când ajungi aici să contempli măreția și liniștea – mai ales pe cea de-a doua pe care cu greu o vei mai regăsi în alte locuri din Maroc.
4. Volubilis
Unul dintre lucrurile pe care nu te-ai aștepta niciodată să găsești în Maroc sunt niște ruine romane antice. Și nu orice fel ruine, ci chiar un întreg oraș. La aproximativ 30 km nord de orașul Meknes și la aproximativ 60 km de Fes, Volubilis este cel mai mare și mai vechi oraș roman conservat pe teritoriul Marocului. Așa că își merită pe deplin locul în Maroc – 10 zile – 10 obiective. Prima sa atestare este în secolul al III-lea î.Hr. Este construit pe un teritoriu de 40 de hectare și găzduia 20.000 de locuitori care erau foarte avuți, în special datorită producției de ulei de măsline. În secolul al XVIII-lea, un cutremur puternic a demolat multe structuri în picioare. Volubilis este redescoperit în 1830, când armata franceză începe săpăturile pentru a socate la iveală ruinele marelui oraș. 1997, este anul în care Unesco declară Volubilis sit al Patrimoniului Mondial.
5. Fes
Continuăm cu Maroc – 10 zile – 10 obiective. Situat în partea de nord a Marocului, Fes este al doilea oraș ca mărime din Maroc. În secolul al VIII-lea dinastia Idrisid fondează un oraș, care se dezvoltă foarte repede și care până în secolul al XI-lea avea devine unul dintre cele mai importante centre religioase (madrasele – școlile religioase islamice de aici sunt printre cele mai prestigioase). Pe de altă parte, orașul devine și un puternic centru comercial.
Creșterea și dezvoltarea orașului în secolele XIII – XVI, au reușit să facă din Fes capitala țării, cu o populație de peste 200.000 de locuitori. Totuși, la începutul secolului al XIX-lea, orașul își pierde influența și nu mai este capitala Marocului, care se mută la Marrakesh.
Azi, Orașul Vechi sau Medina, cunoscută sub numele de Fes el Bali, este unul dintre cele mai bine conservate orașe vechi ale lumii arabo-musulmane, și face parte din Patrimoniu UNESCO. Dar mult mai multe despre Fes am povestit aici – Fes – capitala culturală a Marocului
Iată că am ajuns la jumătatea topului nostru Maroc – 10 zile – 10 obiective. Cum ți se pare?
6. Merzouga
NU poți să spui Maroc fără să te gândești la Sahara. Și da! În sudul Marocului se afla o parte importantă a deșertului Sahara. Orașul Merzouga în sine nu este foarte special, este destul de mic, cu câteva hoteluri și centre de închirieri ATV. Dar, Merzouga este una dintre porțile către Sahara.
Iar Erg Chebbi, este locul în care se petrece întreaga aventură. În ultimii ani, tot felul de activități distractive se întâmplă aici – aventuri cu ATV sau cu jeepurile, plimbări cu cămilele la apus. Însă, cel mai spectaculos este să petreci o noapte în deșert într-o tabără berberă. Cu siguranță că întunericul și liniștea vor rămâne în sufletul și în mintea ta mult timp după.
7. Ouarzazate
Ouarzazate este cel mai faimos oraș din Maroc în industria cinematografică. Se află la aproximativ 200 de kilometri sud de Marrakech. Orașul merită văzut, pentru atracțiile cinematografice grozave. The Gladiator, The Mummy, Somon Fishing in the Yemen sau popularul seriale de televiziune Game of Thronescare au fost filmate aici, i-au acordat titlul de Hollywood-ul Marocului. Și dacă, tot suntem aici, haideți să intrăm și pe platourile de filmare la Atlas Film Studios.
AND ACTION……. Dacă nu te-ai plimbat niciodată printr-un studio de film, cu siguranță o să-ți placă. Studiourile sunt uriașe și sunt chiar în afara orașului Ouarzazate. Alătuei de un ghid experimentat, ne vom plimba prin istoria antică, de la Imperiul Roman la Egiptul Cleopatrei, la perioada din Game of Thrones.
8. Ait ben Haddou sau locul unde s-a filmat GAME OF THRONES
Din Maroc – 10 zile – 10 obiective nu putea lipsi Ait Ben Haddou. Unul dintre cele mai faimoase locuri cinematografice din Maroc este cunoscut în lumea întreaga pentru secenele epice din sezonul 3 din Game of Thrones, dar si The Mummy, Gladiator, Alexander și Prince of Persia: The Sands of Time. Despre Ksar Ait ben Haddou am scris aici mai mult.
9. Marrakesh
Welcome to Marrakesh! Admiră, bucură-te și umple-ți sufletul. Totul te încântă aici: culorile pereților și clădirilor, mirosurile mâncărurilor și condimentelor, sunetele melodiilor tradiționale, varcarmul și haosul de pe stradă. Oprește-te și ascultă sau vorbește cu localnicii prietenoși. Mănâncă în piețe, bea un suc de rodie sau de portocală și lasă spiritul orașului să te pătrundă. Uite cât de mult iubesc eu Marrakesh-ul – Marrakesh – Top 7 lucruri de făcut într-o zi.
10. Essaouira
La finalul topului Maroc – 10 zile – 10 obiective, se află Essaouira – orașul calm și relaxant, situat pe coasta de vest a Atlanticului. Este antonimul clar al freneticului Marrakech. Essaouira debordează de o atmosferă boemă, chiar dacă există o forfotă în souk său totul are loc într-o atmosferă tare relaxantă.
Deci, fie că doriți să profitați la maximum de valuri, să vă plimbați prin galeriile de artă locale sau să navigați prin medina pentru descoperiri de souk, există o mulțime de lucruri interesante de văzut și de făcut în Essaouira pentru vizitatorii pentru prima dată.
1 țară – Maroc – 10 zile – 10 obiective
Acesta este Marocul … Marocul din sufletul meu – un amestec de culturi, de culori, de sunete, de gusturi și peisaje, toate adunate pe un tărâm romantic. Astăzi, Marocul este modernizat, cu centre spirituale și orașe cosmopolite, cu elemente de globalizare, dar ador autenticitatea de care parcă ține cu dinții! Căci autenticitatea și diversitatea, îl fac unic, iar călătorului îî este tare greu să nu se îndrăgostească de el iremediabil. Maroc – i love you / je t’aime.
Despre Maroc, găsiți informații și în articolele:
Maroc – Top 15 lucruri necunoscute pe care să le știi înainte să pleci
Chefchaouen – Orașul albastrului puternic
Moscheea Hassan al II-lea din Casablanca – Top 10 motive să o vizitezi
Fes – capitala culturală a Marocului
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!