Marea Moschee Sheikh Zayed din Adu Dhabi

Adu Dhabi este în același timp Capitala Emiratelor Unite Arabe și fratele mai mic al Dubaiului. Dar, totuși Abu Dhabi nu este la fel de cunoscut ca Dubai când vine vorba de cele mai spectaculoase sau mai impunătoare obiectve turistice. Însă, aici, există cea mai spectaculoasă Moschee din golf – Marea Moschee Sheikh Zayed.

Haideți să facem o incursiune în scurta istorie a moscheii și să aflăm tot ce trebuie să știți înainte de a o vizita!

 Marea Moschee Sheikh Zayed – Istoria sa

Una dintre cele mai mărețe moschei din lume este și una dintre cele mai recent construite. Așa că, spre deosebire de alte atracții turistice, nu are o istorie bogată. Sheikh Zayed bin Sultan, Fondatorului Emiratelor Arabe Unite, a avut un vis măreț – acela de a construi o Mare Moschee. Dar nu a vrut o moschee simplă, ci și-a dorit să stabilească o structură arhitecturală care să unească diversitatea culturală a lumii islamice, cu valorile istorice și moderne.  Azi, moscheea este un simbol cultural care celebrează compasiunea, pacea și toleranța în lumea islamică, precum și în cea non-musulmană.

Din păcate, Universul a decis ca Sheikh Zayed să nu își vadă visul îndeplinit, căci la 2 ani de la începerea construcției, a plecat în alte lumi. Astfel, între 1996 și 2007 se construiește cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite și una dintre cele mai mari moschei din lume – Marea Moschee Sheikh Zayed.

Moscheea marelui Sheikh Zayed din Abu Dhabi

– 10  lucruri uimitoare

1.Marea Moschee Sheikh Zayed acoperă o suprafață de teren de aproximativ 12ha. Doar construcția se întinde pe o suprafață de 290m pe 420m. Ca mărime în lume, este a treia moschee după Marea Moschee din Mecca, (Arabia Saudită) și Moscheea Al-Masjid al-Nabawi (Arabia Saudită) și cea mai mare moschee din Emiratele Arabe Unite.

2.Poate găzdui un număr mare de credincioși. Doar sala principală poate găzdui până la 40.000 de credincioși, și alți 7000 pot fi găzduiți în spațiile intermediare.

3.Are cel mai mare covor înnodat manual din lume. Realizarea lui a durat aproximativ 8 luni pentru proiectare, un an pentru înnodare (peste 39 de milioane de noduri) și 2 luni pentru a-l muta și a-l așeza la loc înainte de a fi cusut bucată cu bucată. Cam 1.200 de muncitori au muncit la covorul care are aprox. 5.700 m2 și cântărește 35 de tone. Impresionant, așa-i?

4.Design-ul este o simfonie de stiluri artistice și arhitecturale. Cele patru minarete au diverse forme geometrice, fiecare în sine reprezentând câte un stil diferit:

a. stilurile andaluz și marocan sunt definite printr-o secțiune pătrată ce are elemente decorative împletite cu artă geometrică a micilor plăci de mozaic.

b. stilul mameluc este prezent în a doua turlă ce are o formă octogonală, cu modele complicate, ca adevăratele minarete persane.

c. Cea de-a treia turlă are formă cilindrică și exemplifică faza otomană. În cele din urmă, există și un vârf subțire, dar înalt și elegant, care a fost derivat din stilul Mughal al vremurilor fatimide.

Minaretele sale au înălțimea de 60 de metri și reprezintă un amestec fin între design-urile arhitecturale mameluc, otoman și fatimid.

To be continued… mai avem încă 5 lucruri uimitoare

5. În sala mare de rugăciune este un candelabru imens, al treilea ca mărime din lume, importat din Germania (Munchen) și conține mii de cristale Swarovski.

6. Marea Moschee Sheikh Zayed are 7 candelabre din cristal realizate în Germania. Cel mai mare cântărește 12t și este unul dintre cele mai mari din lume, realizat din oțel inoxidabil și aur.

7. Construcția a costat 2 miliarde de dirhami sau 545 milioane USD. Dar a meritat. Produsul final este frumos și impresionant, nu-i așa?

8. 38 de antreprenori și peste 3000 de muncitori au colaborat la construcția Marii Moschei Sheikh Zayed. Construcția a început în 1996 și a fost finalizată în 2007, după un total de 11 ani!

9. Sistemul de iluminat este unic – 22 de lămpi cu o lumină albăstruie, care proiectează o lumină difuză asupra clădirii (noaptea) și astfel, transformă clădirea într-un tablou mistic și atrăgător.

10. Culoarea folosită pentru a face moscheea mai frumoasă este albul marmurei din Macedonia de o calitate incredibilă.

Acum vedeți de ce este musai să o vizitați?

Sfaturi despre vizita în

Marea Moschee Sheikh Zayed din Abu Dhabi

Marea Moschee Sheikh Zayed este una dintre puținele moschei din lume care întâmpină și vizitatori din credințele non-musulmane. Este un loc în care islamul se arată celor de alte credințe, așa că trebuie să respectăm câteva reguli.

Dar înainte de ajunge la reguli, și chiar de a ajunge la moschee, trebuie să ne înregistrăm vizita (https://visit.szgmc.gov.ae/). Vom primi un QR cod pe care trebuie să îl arătăm la intrarea în moschee.

REGULI MOSCHEE

Așa cum spuneam, Marea Moschee Sheik Zayed este una dintre moscheele care sunt deschise și pentru publicul non-musulman spre vizitare. Dar, în același timp este și o moschee musulmană funcțională care impune un cod vestimentar destul de strict, în special pentru femei.

Se aplică următoarele reguli:

  • Fără îmbrăcăminte mulată sau transparentă.
  • Fără pantaloni scurți-deasupra genunchiului (atât pentru bărbați, cât și pentru femei), fără fuste care nu sunt până la glezne, fără cămăși cu mâneci scurte și fără decolteuri. Îmbrăcămintea trebuie să acopere încheieturile de la mâini și gleznele.
  • Femeile trebuie să aibă capul acoperit – batic sau gluga de la abaya.
  • Dacă vestimentația nu este conform, femeilor li se va oferi o abaya înainte de intrare, astfel încât să fie complet acoperite din cap până în picioare.
  • Pantofii trebuie scoși înainte de a intra în sălile interioare ale moscheii

Vizita în Marea Moschee Sheikh Zayed

Dacă vrei să vizitezi Marea Moschee Sheikh Zayed trebuie doar să ajungi acolo. Accesul în Moscheei este unul tipic pentru Emiratele Unite Arabe. Nu se putea altfel decât printr-un mall cu magazine de suveniruri, parfumuri și cafenele. La finalul, mall-ului precem printr-o verificare de securitate și de vestimentație. De aici, până la Moschee avem de parcurs un drum destul de lung, însă – pentru că suntem în țara confortului avem benzi rulante sau Golf Cars care să ne transporte dacă suntem prea obosiți.

Exteriorul este unul impunător. Desenată parcă pentru a face legătura între pământul verde și cerul albastru, Marea Moschee Sheikh Zayed este un loca care pur și simplu îți taie respirația. Trecem prin poarta de acces și ajungem în curtea interioară. Albul imaculat și liniștea, dau sufletului vizitatorului o pace sufletească incredibilă. Pe colonate vedem măiestria artiștilor și atenția la detaliu. Totul se îmbină discret, unitar și magnific.

Turul este într-un singur sens…. apropo pentru a intra în sala mare de rugăciune trebuie să păstrați codul QR și să îl prezentați aici.

Taxe de intrare: Gratuit

În interiorul Moscheei Sheikh Zayed

Totul din interior este complicat și elegant, dar există câteva lucruri care ies cu adevărat în evidență – atenția la detaliu combinată cu grandoarea celui mai mare covor din lume și a superbelor candelabre. Nu pot decât să spun – FĂRĂ CUVINTE!

Cel mai bun moment pentru a vizita

Marea Moschee Sheikh Zayed

Dimineața sau seara! ÎN AFARA ORELOR DE RUGĂCIUNE. Ce ce? Păi lasă-mă să îți dau câteva motive:

  1. Este mult mai răcoare. Mai ales vara, este foarte cald în Emiratele Arabe Unite – temperaturile pot ajunge până la 42 C (108 F).
  2. Sunt mai puțini oameni.
  3. Lumina pentru poze este mult mai bună la aceste ore

Aici, am descoperit cu adevărat o minune arhitecturală. Marea Moschee Sheikh Zayed nu este doar o altă moschee obișnuită. Este grandioasă și frumoasă. Este impunătoare și imaculată. Este ca o odă închinată islamului, prin contopirea arhitecturală a diferitelor stiluri. Este mesajul islamic de pace, toleranță și diversitate, pe care defunctul șeic Zayed bin Sultan Al Nahyan îl lasă moștenire Emiratelor Arabe Unite și lumii întregi.

În Abu Dhabi am ajuns alături de Chef de Ducă și de ghidul super profi din Dubai Walid. Găsiți aici toate detaliile excursiei în Dubai.

Alte articole despre obiectivele din Emiratele Unite Arabe găsiți la link-urile:

Turul Burj Al Arab – 11 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-l vizita

Dubai Frame – cea mai mare ramă de imagine din lume

Miracle Garden Dubai – O oază colorată în deșert

Desert Safari Dubai – Top 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii