Iordania – 8 zile, 15 obiective turistice

De 5 ori în ultimele 2 luni am vizitat această țară. De la nord, la sud, de la Est la vest, de la munte la mare și de fiecare dată mă impresionează și mă uimește. Așa că, m-am decis să fac un top cu cele mai faine locuri de vizitat din Iordania. Uite ce poți face în Iordania – 8 zile, 15 obiective turistice:

1.Site-ul Arheologic Petra

Petra poate fi pe bună dreptate considerată una dintre cele 7 minuni ale lumii. Este un oraș construit de către beduinii cunoscuți sub numele de nabaatieni, în sec. IV î. H. A fost unul dintre cele mai mari orașe antice, având mai multe cartiere, temple, băi publice și chiar SPA-uri (băi de apă caldă și rece). În 106 e.n., nabaatieni au fost cuceriți de romani, care au modificat rutele comerciale, ceea ce a dus la decăderea acestei civilizații. Spectaculozitatea site-ului este dată de modul în care ingenioșii ingineri și arhitecți au construit în piatră monumentele funerare, Treasury(Trezoreria) și Monastery (Mânăstirea).

Tehnica de construcție este săparea în blocurile de piatră de sus în jos. Precizia sculpturii este impecabilă, deoarece nu exista loc de greșeală. Ce mai mică greșeală ducea la compromiterea simetriei întregului monument. În plus, întregul site conține un sistem impresionat de colectare, depozitare, filtrare și distribuire a apei, care a contribuit enorm la dezvoltarea și susținerea unui oraș de aceste dimensiuni, într-o zonă atât de aridă.

2. Petra by night

Este una dintre experiențele mistice pe care îmi place cel mai mult să o trăiesc…. Seara, după ce soarele apune, canionul e umplut de lumânări …… și oaspeții sunt așteptați. Parcurg încă o dată Canionul Siq, care văzut în lumina roșiatică a apusului este de-a dreptul impresionant. De data aceasta ne oprim la Treasury, că aici va avea loc toată reprezentația.

Odată ajunși la Treasury, oaspeții sunt așteptați să ia loc pe covoarele tradiționale și să servească ceai cu mentă de la beduini. Soarele deja a apus…. se lasă întunericul…. așa că poate începe spectacolul. În fața Treasury, câtivă beduini vin cu instrumente tradiționale și încântă publicul cu melodiile lor tradiționale. On top, pe Treasury este pus un joc de lumini multicolore. Acesta este locul și momentul în care trebuie să ajungi măcar o dată în viață….. în față la Treasury, să te întinzi pe un covor beduin, să privești stelele prin canion, să te lași purtat de sunetul muzicii și să savurezi ceai de mentă…….

Pentru mine, acesta experiență a fost momentul cel m-ai frumos. S-a lipit de sufletul meu și mă întorc în acel momente de pace și de libertate, ori de câte ori mă simt obosită.

3. Deșertul Wadi Rum

Te-ai întrebat vreodată cum e pe Marte? Nu vreau să îți răspund la această întrebare, vreau să îți arăt…….

Așa arată acest loc desprins parcă din filmele SF….. și vin să mai plusez puțin, în camp-urile în care sunt cazați turiști, sunt și niște corturi care seamănă cu Wegloo-uri… Așa că dacă aveai vreun dubiu că acest loc seamănă cu Marte, acum orice urmă de îndoială se risipește. În realitate, Wadi Rum este fundul unei mări secate, care ulterior a servit drept drum pentru caravanele nabateenilor. Dovada se poate vedea și azi, în picturile rupestre pe care le regăsim în diferite părți ale deșertului pentru a ajuta comercianții să găsească drumul corect.

Și povestea nu se oprește aici. Formele ciudate sunt si ele prezente. Și dacă ajungi aici, vizitează neapărat Ciuperca si Podul lui Burdah – vei rămâne uimit și vei vedea cât de frumoasă este natura în puritatea ei.

Aaaaaaa, și dacă ai noroc zboară și cu balonul….. este o aventură incredibilă deasupra Iordaniei.

4. Canionul Wadi Mujib

Iordania este faimoasă pentru istoria bogată, pentru Petra și deșertul Wadi Rum. Ajungând aici, în niciun caz nu te aștepți să ai parte de aventuri pline de adrenalină. Însă, este posibil. În Iordania sunt locuri extraordinar de frumoase, unice, sălbatice unde vizitatorului poate avea parte de doze mari de adrenalină. Puțin cunoscut, dar extrem de interesant și plin de adrenalină Canionul Wadi Mujib sau „Marele Canion al Iordaniei” este unul dintre locurile mele de suflet din Iordania. Este ca o pauză la școală, între ore de istorie, cultură și civilizație.

E clar că acest loc nu putea să lipsească din Iordania – 8 zile, 15 obiective turistice. Uite aici un ghid cu tot ceea ce trebuie să știi despre Wadi Mujib.

5. Marea Moartă

Marea Moartă, așa cum reiese și din denumire, este, în realitate un lac unde nu există viață. Cauza cele 27 de minereuri prezente în salinitatea ridicată a apei (34%). Lacul este unic în lume tocmai pentru că se afla la o adâncime de 400m sub nivelul mării. Mare problemă este reprezentată de faptul că nivelul apei scade cu aprox.70 de cm pe an prin evaporare. Totuși, acest fenomen a dus la apariția acestei ape cu o concentrație de salinitate unică în lume, dar care are efecte miraculoase pentru sănătate.

Azi, la Marea Moartă găsim doar o stațiune cu hoteluri de lux care oferă turiștilor diferite tipuri de tratamente. Există un singur Mall cu câteva magazine….. și cam atât. În rest turiștii pot sta doar în complex, la plajă sau la piscină, iar seara pot admira apusurile incredibile de deasupra Israelului.

6. Aqaba și Marea Roșie

Aqaba este cel mai mare port comercial al Iordaniei, situat la Marea Roșie. Aqaba merită vizitată cel puțin 2 zile pentru plajele sale frumoase, pentru reciful de corali extraordinar de frumos si pentru scuba diving, windsurfing sau snorkeling oferă niște experiențe unice. În plus, Aqaba este renumită pentru viața de noapte și pentru prețurile scăzute, pentru că aici este o zonă de Tax free.

7. Capitala Amman

Amman-ul, la fel ca și Roma a fost construit, inițial, pe șapte coline. După începerea războiului din Palestina, refugiații au venit aici, și capitala s-a extins pe 20 de coline. Azi, cam jumătate din populația Iordaniei locuiește aici – peste 8 mil de locuitori. Amman-ul este un oraș contrastant unde noul se îmbină cu vechiul și sărăcia cu opulența. Centrul vechi cu ale sale obiective: Teatrul roman, citadela și moscheea Al-Husseini merită vizitat.

8. Orașul Roman Jerash

Jerash este unul din cele mai bine conservate și complexe orașe greco-romane din Orientul Mijlociu și chiar din lume și un important punct de reper al arhitecturii romane imperiale. Acest lucru i-a adus porecla de „Pompei a Răsăritului „. În 2018, aproximativ 330.000 de vizitatori au ajuns în Jerash, făcându-l unul dintre cele mai vizitate site-uri din Iordania.

9. Locul Botezului lui Iisus Christos

Locul în care a fost botezat Iisus este fără îndoială prezent în Iordania – Top 15 locuri pe care să le vizitezi, fiind cea mai importantă destinație pentru creștini. Sigur cel mai disputat loc de pe râul Iordan. Abia de curând, în urma cercetărilor realizate, s-a concluzionat în unanimitate, că aici este locul unde Iisus Christos a fost botezat. Ulterior a devenit site UNESCO, iar după vizita Papei Ioan Paul în anul 2000, a devenit unuldintre cele 4 locuri oficiale de pelerinaj din Iordania.

10. Muntele Nebo

Muntele este cel mai înalt loc din Iordania. Când este senin panorama este spectaculoasă. Se pot vedea simultan cele 2 granițe ale Iordaniei (est – Israel și vest – Arabia Saudita),  valea râului Iordan, Marea Moartă, Amman-ul și chiar Ierusalimul. Tocmai datorită acestui lucru, Muntele Nebo este un loc special pentru că aici Moise, după ce a primit Cele 10 Prunci de la Dumnezeu, și, și-a condus poporul către Țara Făgăduinței, și-a găsit odihna veșnică.

Pe Muntele Nebo pot fi vizitate Biserica Creștină unde cea mai importantă comoară este reprezentată de mozaicurile găsite aici. Mozaicurile datează din anul 530 e.n. și prezintă procesul de realizare a vinului, diferite animale și păsări.

În fața intrării în Biserică se afla “Șarpele de aramă și crucea lui Hristos”, care amintesc de exodul poporului evreu spre Țara Făgăduinței și de suferințele evreilor care mureau mușcați de șerpi. Moise s-a rugat pentru poporul lui, și, Dumnezeu i-a poruncit să înalțe pe o cruce un șarpe de aramă. Din acel moment evreii muscați de șerpi se vindecau miraculos.

11. Madaba și Biserica Sf. Gheorghe

Denumit și “Orașul Mozaicurilor”, Madaba este cel mai mare oraș de la poalele Muntelui Nebo. A fost cunoscut deoarece era, în trecut, un important oraș comercial. Acum este vestit pentru mozaicurile pe care le putem vedea și astăzi (parțial ce-i drept). În Madaba nu am petrecut decât vreo 3-4 ore. Complexul Muzeal Arheologic, Biserica Sf. Gheorghe și Biserica Sf. Apostol sunt la 5-10 minute de mers pe jos. De curând, aici a fost descoperită una dintre cele mai timpurii reprezentări ale Copacului Vieții. Este asemănătoare cu cea de la Ierusalim, însă se deosebește prin lipsa animalelor din jurul său. Dacă aveți puțin timp, intrați în magazinele care au și ateliere de realizare a mozaicurilor. Este foarte interesant de văzut cum se naște o imagine din bucăți mici de mozaic.

 

12. Cascadele termale Ma’in

În Iordania – 8 zile, 15 obiective turistice trebuie să punctăm și un loc magic și inedit de relaxare. La 1,5 ore de condus de Amman sau la 45 de minute de hotelurile de la marea Moartă, găsim acest canion spectaculos situat la 245m sub nivelul mării.

Cascade termale sunt, la propriu, o minune a naturii. Izvorăsc direct din pământ, iar temperatura apei depășește 60 de grade C. În spatele cascadelor găsim și o peșteră care este o saună naturală.

13. Little Petra (Mica Petra)

Sau Mica Petra este, de fapt, poarta de intrare către mărețul oraș Petra. În vremea Nabateenilor, caravanele treceau prin Petra, care era un important centru comercial. Să facem un exercițiu de imaginație și să ne gândim cum se transportau pe cămile în acele vremuri mărfuri necesare pentru mii de oameni. SIMPLU! Pe mii de cămile. Cea mai mică dintre caravane avea minim 1000 de cămile. Iar, zilnic aici soseau caravane. Vă dați seama câtă forfotă și câtă mizerie era aici. De aceea, pentru a menține Petra curată, era imposibil să se intre în Petra cu tot calabalâcul, așa că aici rămânea o parte importanta din mărfuri, împreună cu cămilele, animalele și oamenii. Doar ce era reprezentativ pentru caravană mergea în Petra pentru a fi comercializat.

Ce se mai știe despre Little Petra este că aici aveau loc cele mai mari petreceri din capitala Regatului Nabateean se țineau aici. Este locul unde cu adevărat se făceau afacerile.

Așa cum sugerează și numele, vizita la Mica Petra nu durează mult. În 30 de minute poți vedea întregul site, canionul are doar 450 de metri,  iar toate celelalte încăperi rupestre sunt una lângă alta.

14. Rezervația Naturală Dana

Rezervația naturală Dana este ca o întoarcere în timp către cultura nomadă a arabilor ce tranzitau aceste zone.

Azi, Rezervația naturală Dana este cea mai mare din Iordania cu o suprafață de peste 320 de km pătrați și unul din locurile sălbatice și neatinse ale Iordaniei. Spectaculozitatea ei este dată de faptul că se întinde în altitudine de la 120 m sub nivelul mării (în desertul Wadi Dana, până la aproximativ 1.500 m pe cele mai înalte culmi ale canionului. . Iubitorii de natură au ce vedea aici. Pe lângă spectaculozitatea peisajelor, aici este casa a peste 700 specii de plante, 215 specii de păsări și în jur de 38 de specii de mamifere.

15. Castelul Kerak – O fortificație a cruciaților 

Castelul din Kerak a fost construit la aproape 1000 de metri deasupra Mării Moarte. În  1176 a fost cucerit de renumitul cruciat  Raynald din Châtillon (Renaud de Châtillon), cu scopul de a fi un punct strategic al cruciaților în dorința lor de a controla rutele comerciale dintre Damasc, Egipt și Mecca. În 1187 Raynald din Châtillon este capturat și decapitat de Saladin (cuceritorul Ierusalimului) și va trece în stăpânire musulmană, după ce nepotul acestuia din urmă. Sa’d Al-Din, îl cucerește în 1188.

Azi, castelul este mai mult o ruină, însă încă mai putem vedea fragmente din istoria acestui loc important.

Iordania este o țară spectaculoasă de la Nord la Sud, de la Est la Vest. Te surprinde de fiecare dată. Viziteaz-o și nu vei regreta.

Despre Iordania, găsiți informații și în articolele:

Iordania – Top 13 lucruri de știut înainte să pleci în această țară

Canionul Wadi Mujib – Tot ce trebuie să știi înainte de a-l vizita

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii