Știm deja că Dubai-ul este orașul / emiratul care a realizat cea mai mare schimbare și evoluție la nivel de civilizație, cultură, deschidere, servicii, confort și securitate. Dintr-un sat de beduini care se ocupa cu pescuitul perlelor în Golf, azi Dubai-ul este orașul care are cele mai impozante și mai spectaculoase megastructuri arhitecturale. Însă, se vede cu ochiul liber că în spatele dorinței de a impresiona găsim și mult simbolism. Iar, azi unul dintre cele mai evidente simboluri ale Dubai-ului este Dubai Frame.
Dubai Frame – simbolul dezvoltării Dubai-ului
Dubai Frame este ca o frontieră, ca o graniță. Cea mai mare ramă foto din lume a fost proiectată și construită în așa fel încât să facă delimitarea clară în spațiu și timp a Vechiului Dubai de Noul Dubai. Rolul și povestea sa sunt foarte simple – să delimiteze noul de vechi, prezentul de trecut și modernul de tradiție. Trecut – Prezent – Viitor toate situate pe axa timpului și în turul din rama simbolică a Dubai-ului.
Privind spre sudul cadrului se văd priveliștile metropolei moderne Dubai și privind spre nordul cadrului, se vede Dubai-ul vechi, din vremurile simple și umile ale unui sat de pescari popular pentru comerțul cu scufundări cu perle.
Trecutul:
Vizita începe cu o incursiune în viața simplă a triburilor de beduini care locuiau în aceste locuri și care se ocupau cu comerț sau care făceau scufundări pentru perle.
1966 este anul în care Americanii descoperă petrol în Dubai și acest loc se va schimba pentru totdeauna. Aflăm cum familia Al Maktoum preia conducerea triburilor de aici și devine conducătoarea Dubai-ului. Proiecte mari încep să se dezvolte aici, și Dubai-ul se dezvoltă incredibil de mult.
O serie de exponate prezintă viața orașului prin proiecții și mirosuri care amintesc de Vechiul Dubai. Apoi trecem printr-o galerie interactivă care proiectează vizitatorului istoria Dubai-ului și dezvoltarea sa în ultimele decenii.
Prezentul – Puntea de observație din Dubai Frame
În Prezent (partea de sus a ramei) ajungem cu un lift din sticlă situat pe partea laterală a cadrului, lift care urcă 48 de etaje în câteva secunde. Liftul are pereții de sticlă…. așa că senzația de viteză și de gol în aer este la cote maxime. Totuși, priveliștea minunată asupra orașului te face să uiți de orice teamă sau frică.
Prezentul – E simplu – căci este vizibil. De sus, de pe podul de sticlă, vedem clar și echivoc cum prezentul face legătura între vechi și nou. Acolo și aici. Atunci și acum. Tradițional și Modern. În dreapta – măreț, Noul Dubai cu ale sale Burj Khalifa și Emirates Towers, sfidează limitele umane cunoscute și arată că SE POATE; ESTE POSIBIL. Măreția există. Pe cealaltă parte Vechiul Dubai deschide o priveliște spre lumea tradițională și conservatoare a culturii arabe.
Prezentul este simplu…. se vede cu ochiul liber pe geam… este Dubai-ul de azi… modern, o replică apropiată a filmelor SF pe care le vedeam în copilărie.
Cu toate acestea, punctul culminant al Dubai Frame este platforma de vizionare – un pod de sticlă de 93 de metri lungime, care leagă cele două turnuri verticale. Pasarela de sticlă, de 25 de metri pătrați ne oferă senzații tari, mai ales dacă avem frică de înălțime: vălul podelei dispare sub picioarele tale și, prin podeaua de sticlă privești la 150 de metri adâncime în parcul Zabeel.
Iar, aici, în prezentul de la Dubai Frame putem să ne luăm și puțin răgaz la pop-up store/barul de ciocolată Godiva la nivelul superior al Dubai Frame. Să ne așezăm puțin și să ne răsfățăm cu ceva dulce în timp ce ne scufundăm în atmosfera acestui oraș magnific, născut din nisip.
Viitorul:
Aici este o altă poveste. Incredibilă, neverosimilă și poate puțin fantastică pentru unii – Cea de-a treia parte a Dubai Frame ne oferă o scurtă privire la cum va arăta Dubaiul în viitor. Pornim într-o călătorie de efecte speciale și sunete audio care ne arată cum se va transforma Dubai peste 50 de ani. Vor exista mai multe megastructuri, mașini zburătoare, roboți, se vor face progrese în domeniul sănătății și inovații promițătoare. Viitorul este deja aproape. Este doar o expoziție, dar cred că totul se va împlini în viitorul apropiat. Nimic nu este imposibil în acest oraș!
Cifre despre Dubai Frame:
Ne-am obișnuit! Dacă este atracție turistică din Dubai este WOW și e musai să dețină recorduri. Dubai Frame nu face excepție. Așadar, iată câteva cifre:
- Clădirea a costat 37 de milioane de euro
- A fost construit folosind 2000 de tone de oțel și 2.900 mp de sticlă suprapusă.
- Prezintă 15.000 mp de placare cu aur.
- Dezvoltarea sa a început în 2013 și se spune că întreprinderea a trecut printr-o întârziere pe termen lung.
- Se așteaptă la un număr de vizitatori de peste 2 milioane de persoane per an.
- Proiectele Dubai Frame au costat 160 de milioane de Dhs.
- Designul exterior al Dubai Frame a fost inspirat de logo-ul Expo 2020.
- Cele două turnuri sunt înalte de 150 de metri
- Pasarela este un pod lung de 93 de metri, care oferă priveliști de 360 de grade asupra orașului.
- Rama gigantică și este numită „cea mai mare ramă de imagine din lume”.
Deci, merită să vizitați The Frame din Dubai? Eu zic că DA! Este cu siguranță un obiectiv inedit, care nu este doar o ispravă arhitecturală, ci și încapsulează ceea ce a fost Dubai, ceea ce este astăzi și ceea ce se dorește a fi. Cu siguranță merită vizitat măcar o dată doar pentru experiența podului sky bridge și priveliștile 360 de grade ale orașului.
Deci, data viitoare când vă planificați călătoria în Dubai, nu uitați să adăugați în itinerarul dvs., această minune arhitecturală – Dubai Frame.
Dubai-ul l-am vizitat alături de ghidul super profi din Dubai Walid. Găsiți aici toate detaliile pentru a organiza o excursie în Dubai.
Alte articole despre Dubai găsiți la link-urile:
Turul Burj Al Arab – 11 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de a-l vizita
Miracle Garden Dubai – O oază colorată în deșert
Desert Safari Dubai – Top 6 lucruri pe care trebuie să le știi înainte
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!