Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc este o lume a trecutului, o lume în care fiecare obiect are o poveste și un loc în istorie. Poate fi mic și neînsemnat, pentru noi trecătorii, dar plin de valoare și cu o poveste incredibilă într-o astfel de colecție.
Fotografiile orașului Târgu Secuiesc
Intrarea în Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc se face printr-un hol în care sunt afișate fotografii vechi ale acestui oraș, fotografii care îi spun povestea. Începem vizita cu prima fotografie (a unei familii cu 2 copii) în care observăm că fața celui mic este ștearsă…. Aflăm și explicația: la începuturile fotografiei, timpul de expunere era mare 30-40 de secunde, așa că pentru un copil era greu să stea în același loc. Zâmbim fugitiv și trecem către alt tablou, al primului fotograf din Tg. Secuiesc – despre care aflăm că este chiar copilul cu fața ștearsă. Amuzant, așa-i?
Pășim încet pe hol și vedem orașul Tg. Secuiesc în decursul istoriei.
Masa colecționarilor
Ajungem în sala mare din Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc. În prima parte sunt colecții temporare, apoi urmează Masa Colecționarilor. O idee ingenioasă, care este, de fapt, un magazin…. Căci tot ceea ce găsiți pe masă (insigne, lingurițe, magneți, machete sau jucării poate fi cumpărat de către vizitatori). Tragem și noi o ocheadă, apoi ne lăsăm purtați în camerele în care sunt afișate colecțiile.
Camera de fier din Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc
Prima cameră în care intrăm este ce a exponatelor de fier…. Și, aici, găsim…. Să le numim așa…. Mini colecții…. Pe un perete sunt expuse fiare de călcat vechi, pe un altul lămpi cu gaz, în mijloc un rastel cu peste 1500 de lingurițe, iar în spate, un perete cu lacăte și alte obiecte ingenoase precum obiect de curațat noroiul de pe papuci, fier de călcat pt tăbăcari, presă de dopuri etc.
Dar cel mai interesant lucru de aici este Dl. Ernő Beke, căci prezentarea lui este una de zile mari. Plină de ghicitori (oare ce or fi toate aceste obiecte), presărată cu glume, istorioare și povețe, este o adevărată experiență. Pasiunea cu car epovestește despre fiecare lucru în parte cu siguranță că nu te va lăsa indiferent.
Camera de istorie și Camera colecțiilor din Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc
Pfff – aici e aici. Căci în camera de istorie, pe lângo obiecte și tablouri impozante, uniforme, arme și documente Dl. Ernő Beke, este un narator care are capacitatea de fascinație de a te transporta cu totul în lumea interbelică. Fiecare obiect din această camera își are locușorul său și povestea sa în istorie. Ia-ți timp doar să asculți minunatele povești.
Și povestea continuă în Camera colecțiilor, unde găsim medalii, decorațiuni, bumbi și multe alte obiecte ce ascund o poveste în spate.
Colecția de Pixuri și de sticluțe de parfum
Coborâm de la etaj, la subsol, pentru a continua vizita. Zeci de mii de pixuri, mii de sticlute de parfum și sute de pahare de toate mărimile și formele și înfățișează în fața noastră. Ce să mai spun… sincer, nu am cuvinte …. Tot cee ace este aici este munca și migala unui om deosebit care a văzut frumosul în orice obiect.
Bârlogul Kinderilor
…. Sau lumea copiilor. Plină de jucării și de amintiri dragi pentru cei de vârsta mea. Cel mai mult mi-a plăcut colecția de jucării Kinder – colecție aproape completă. Așa, am aflat și povestea celebrelor ouă Kinder. Inventatorul lor a fost William Salice – mâna dreaptă a lui Michelle Ferrero (poate Ferrero, Raffaelo sau Nutela – vă spun ceva – căci el le-a creat), în anii 1970 căuta o idee prin care ouăle de Paște din Ciocolată să poată fi comercializate pe tot timpul anului. Așa, a apărut idea oului Kinder – un ou de ciocolată cu lapte care avea în interior, într-o carcasă de plastic o jucărie. Copii au devenit mult mai interesați de jucăriile pe care le descopereau în interiorul oului Kinder și astfel, ouăle Kinder au devenit iubite de toată lumea și comercializate în orice zi a anului.
Iar azi, la Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc putem admira colecția completă (fără 2-3 piese) de ouă Kinder, dar și alte câteva zeci de mii de alte machete și jucării.
Dl. Ernő Beke – Magicianul din spatele Colecțiilor
Muzeul nu este deschis în permanență. Dar nu vă fie teamă, pe ușă este un număr de telefon la care să sunați și imediat proprietarul vine să vă primească. Noi am sunat și a veni chiar dl Ernő Beke, un bunic tare simpatic. Blândețea din privira sa și căldura vocii sale ne-au fermecat pe loc. Povestea lui și a colecțiilor sale, pare ruptă din romane. La 3 ani, se îmbolnăvește și primește o carte poștală de la mama sa. Mama îi povestește despre locul din vedere. Rămâne fascinat și apoi începe să colecționeze vederi (azi are peste 60.000). Începe să colecționeze tot felul de obiecte și începe să primească donații.
Azi, grosso-modo colecția sa are peste peste 24.000 de șervețele, 40.000 de insigne, 1000 de lacăte, 6000 de lingurițe, 1500 degetare, 1000 cutii de bijuterii, 2000 jucării Kinder, 15.000 de pixuri, dar și alte multe bancnote, medalii, epoleți, monede, timbre, pahare etc)
Casa Colecțiilor – Târgu Secuiesc – Informații Utile
29 august 2010 este ziua în care Casa Colecțiilor și-a deschis porțile în Târgu Secuiesc. De atunci și până azi muzeul poate fi vizitat fără taxă de intrare. Cei care își doresc pot cumpăra ceva de aici ca și amintire. Dacă vreți să vizitați muzeul, sunați mai întâi la Dl. Ernő Beke la nr de tel 0744202707 sau 0743293429, și dânsul va veni imediat.
Despre alte destinații inedite din România, găsiți informații și în articolele:
Zbor cu balonul iarna – (Destinații inedite în România – ep.28)
Muzeul CFR din Gara de Nord (Destinații inedite în România – ep.27)
Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.
Spor la călătorit!