Cadiz – Bijuteria ascunsă a Andaluziei

Vizitează Cadiz-ul! Îmi spune un coleg când află că voi merge în Spania. Nu a fost un îndemn … A fost, parcă, o poruncă. Trebuie, nu se poate altfel. Mmmm… așa de fain să fie….. Nu am auzit despre el ….

Făcând itinerariul îmi răsunau în ureche vorbele lui – Vizitează Cadiz-ul!”,  Vizitează Cadiz-ul!. Întreb prietenul Google despre Cadiz și descopăr că este un orășel de 3000 de locuitori în sudul Spaniei. Pe hartă, Cadiz se află la jumătatea distanței dintre Gibraltar și Sevilia. Din poze plaja este superbă, iar orașul denotă o autenticitate aparte. Perfect! Îl trecem în itinerariu. Decidem să stăm aici 2 nopți –  La final, ni s-a părut prea puțin pentru un oraș atât de boem.

Experiența mea în Cadiz

Este foarte greu să descriu în cuvinte cât de încântător este Cadiz-ul și de ce este dragoste la prima vedere pentru călător. Până nu ajungi acolo, nu poți realiza cât de frumos este. E autentic și pitoresc. Este spiritul spaniol cea mai pură formă.

Orașul vechi este situat pe o peninsulă, iar de jur-împrejur, Oceanul Atlantic mărginește plajele.

Botezat „ Bijuteria ascunsă a Andaluziei”, Cadiz este un oraș căruia nu îi lipsește nimic, are tot ceea ce își poate dori un călător să găsească aici: plaje minunate, apusuri extraordinare, ocean nemărginit. Orașul vechi este plin de taverne și baruri de tapas. Oameni minunați, cu un zâmbet larg și sincer te întâmpină la fiecare pas cu o vorbă bună. Paella, hamon y quesso, Sangria, Pastel de Nata îmbie călătorul la degustare – ce oare îți poți dori mai mult?

Deși, este un oraș micuț, experiența poate fi dintre cele mai variate, în funcție de preferințele călătorului. Se poate opta fie pentru o experiență culturală – căci orașul este înțesat de muzee și locuri de vizitat – fie se poate alege o plimbare la pas prin cartierele tradiționale cu străduțe înguste și cafenele romantice. Însă, în niciuna dintre variante nu trebuie să lipsească o plimbare pe promenade plajei La Caleta.

Apusurile pe care le-am văzut aici,  m-au făcut să mă îndrăgostesc iremediabil de acest oraș.

 Oamenii pe care i-am cunoscut:

Așa cum vă povesteam în articolul despre Gibraltar, l-am adoptat în grupul nostru pe Ariel – vlogger-ul român. Noi, veneam din Brașov, el din Londra. Singurul punct comun era Gibraltar-ul. Cu toții voiam să vizităm provincia britanică. Planetele s-au aliniat și ne-am cunoscut la Top of The Rock – la rând la bilete. Și, cum așa îi șade bine românului, am întrat în vorbă. I-am povestit despre itinerariul nostru cu următoarea oprire în Cadiz. Ariel s-a luminat la față – în Cadiz stă unul dintre bunii lui prieteni – Adrian. Păi…..hai cu noi! 30 minute au fost suficiente să dea o fugă până la hotel, să facă check-out-ul și să plecăm spre Cadiz.

Pe drum, Ariel, ne-a povestit că amândoi fac parte din echipele naționale de Bike Polo. Super tare! Așa am aflat că există acest sport – polo pe bicicletă.

Ajunși în Cadiz, Adrian ne aștepta la parcare. Cei doi s-au revăzut după mult timp și Ariel ne-a făcut cunoștința cu Adrian – în mod oficial, el era ghidul nostru în Cadiz. În cele două zile pe care le-am petrecut plimbându-ne în voie, Adrian ne-a povestit mult despre Cadiz, orașul lui de care era foarte mândru.

Cu ghidul nostru Adrian la Castillo Santa Catallina
Cu ghidul nostru Adrian la Castillo Santa Catallina

Lucrurile neplănuite sunt cele mai frumoase….

Mulțumesc Ariel și Adrian!

Ce vizităm în orașul Cadiz?

Așa cum vă spuneam mai sus, Adrian a devenit ghidul nostru în Cadiz. A doua zi de dimineață ne întâlnim cu el în Piața San Antonio. Începem ziua, cu dreptul – bem un expresso și plecăm în explorarea Cadiz-ului. Străbătând străduțele înguste, Adrian ne povestește despre Cadiz și explică cum au fost construite casele vechi – din rocă oceanică. Pe unele fațade, încă, se pot vedea fosile de crustacee.

În cele două zile itinerariul nostru este:

  1. Placa de San Juan de Dios – cea mai frumoasă piață din Cadiz. Începând cu sec. al XVI-lea, devine inima orașului. Era o piață imensă unde domnea comerțul cu produse exotice aduse de bărcile ce traversau oceanul sau soseau din India. Azi, aici se țin târguri tradiționale și localnicii se întâlnesc. Și, atunci, și acum, piața este un adevărat furnicar. Primăria, Biserica San Juan De Dios, cafenelele, barurile, restaurantele ce își așteaptă clienții, fac ca tabloul să fie foarte viu și colorat – luați-vă câteva minute pe o terasă, să contemplați atmosfera.
Piața San Juan de Dios
Piața San Juan de Dios
  1. Catedrala CadizCatedrala gotică a Cadizului – Construcția a început în 1722 și a durat aproape un secol, îmbinând mai multe stiluri (ex: Baroc, Neoclasic etc). De pe orice străduță îi zărim cupola aurie. Urcați în turnurile catedralei, priveliștea deasupra Cadiz-ului și a Oceanului Atlantic – Este WOW!

Poate după atâta mers pe jos aveți nevoie de o pauză – nimic mai bun decât un tapas sau un bocadillio la una din terasele din Piața Catedralei.

Ce vizităm pe promenada orașului Cadiz?

  1. Castillo de Santa Catalina În sec. al XVII-lea a fost construit de regele Spaniei pentru protecția orașului. Apoi, a fost folosit ca închisoare. Azi găzduiește evenimente culturale.
Castelul Santa Catalina în spate
Castelul Santa Catalina în spate
  1. Arborii de cauciuc – Cei doi copaci au mai bine de 100 de ani și sunt cunoscuți în rândul localnicilor ca loc de întâlnire. Familiile din oraș se întâlneau aici, și, apoi se plimbau pe promenadă sau prin Parcul Genovez. Și, acum, în zilele de weekend, se respectă această tradiție.

      5. Genovese Parque – Cel mai mare parc din oraș. Locul perfect pentru o escapadă la umbră.

Parcul Genoveze
Parcul Genoveze
  1. Plaja La Caleta – Cele două castele – Castillo de San Sebastian și Castillo de Santa Catalina – mărginesc plaja formând un golf protejat de zidurile lor. Deși, suntem la Oceanul Atlantic, nu trebuie să ne facem griji de curenți puternici sau valuri mari. Farmecul plajei este dat de micile bărci pescărești care sunt andocate lângă zidurile Castillo de San Sebastian.
  1. Castillo de San SebastianConform tradiției castelul de pe insulă a fost casa lui Kronos. Castelul este celebru și în industria cinematografică – aici s-a filmat James Bond: “Die another day”.
  2. Paseo Fernando Quiñones – ca să ajungem la Castillo de San Sebastian trebuie să străbatem acest pod. Și ziua, și noaptea plimbarea este foarte plăcută, cu condiția să nu bată vântul.
Paseo Fernando Quiñones din Cadiz
Paseo Fernando Quiñones din Cadiz
  1. Plaza de Espana – În 1812, constituția Spaniei a fost semnată aici. Peste 100 de ani, pentru a comemora centenarul, a fost construit Monumentul Constituției de la 1812 sau “Monument a las Cortes”.
Monumentul Constituției de la 1812 din Cadiz
Monumentul Constituției de la 1812 din Cadiz

Ce recomand de vizitat?

  1. Teatru Roman – Descoperit din întâmplare în 1980, este cele mai mari și cele mai vechi din Spania – având o capacitate de peste 20.000 de locuri. Construcția amfiteatrului s-a realizat în sec I î.H. Intrarea este gratuită pentru muzeu și teatru.
  2. The Tavira Tower – după turla catedralei, Turnul Tavira este cel mai vizitat monument al Cadiz-ului. Cele două construcții erau folosite pentru paza orașului. Turnul Tavira este cel mai vizitat și pentru „ Camera obscura” – o camera plină cu oglinzi care ne oferă o altă perspectivă asupra orașului.

Informații practice:

Când să mergem în Cadiz?

Sudul Spaniei are o climă plăcută pe tot timpul anului. Chiar și iarna pot fi temperaturi de 16 – 17 grade. Vara, uneori poate fi destul de cald – 38-40 de grade…așa că, pentru cei cărora, căldura excesivă nu le este pe plac, este recomandat să meargă în primăvară sau în toamnă. Iarna sunt între 5 și 19 grade, cu puternice rafale de vânt.

Unde ne cazăm?

Cum nu este un oraș foarte mare, poate fi făcut la pas. Noi am ales să ne cazăm în centru că să fim aproape de toate obiectivele turistice și de plajă. Am ales Apartamentos Tandem Ancha 34 ce este situat chiar în centru. De la apartament până în Piața San Antonio sunt cam 5 minute de mers pe jos. Apropo, aici, ne-am lăsat și mașinile – în parcarea subterană.

Unde parcăm în Cadiz?

În Cadiz locurile de parcare sunt limitate. Totuși, sunt multe parcări subterane unde turiștii își pot lăsa mașinile. Este și posibilitatea de a parca pe stradă, însă verificați semnele de circulație pentru mai multe informații și pentru a evita încălcarea regulilor. O amendă ne poate strica vacanța .

Unde și ce mâncăm în Cadiz?

Cadiz este un oraș foarte tradițional. Și acest lucru se vede cel mai bine în bucătăria lor. Barurile de tapas aparțin aceleiași familii de câteva generații și majoritatea și-au păstrat intacte rețetele, așa cum le-au moștenit de la străbuni. Adrian ne-a recomandat să mâncăm:

  1. Bar La Tabernita – unul dintre cele mai vechi și mai cunoscute locuri. Este preferat de localnici și de turiști.
Cadiz - Bar la Tabernita
Cadiz – Bar la Tabernita
  1. Taverna Casa Mateca – este o tavernă a localnicilor (recomandarea lui Adrian). Nouă ne-a plăcut mai mult aici. Ni s-a părut mai autentică. Istoria Casei Manteca este puternic legată de istoria coridelor. Peste tot pe pereți erau dovezile acestei legături – poze cu personaje și evenimente. Adrian, ne-a povestit că aici se sărbătorea victoria toreadorilor după coridă. Noi am sărbătorit întâlnirea noastră cu o Sangria Lolea lângă un platou de hamon y queso.
  1. Mercado de la Mustracion Cadiz – spre deosebire de alte piețe andaluze, Piața din Cadiz este micuță și nu are o varietate foarte mare de produse. Este locul ideal pentru cei care vor să mănânce tradiționalele hamon y queso.

Aici – în Itinerariu, regăsești toate cheltuielile mele din acest trip, defalcate pe categorii (avion, cazare, mâncare, suveniruri, transferuri, parcări, intrări la obiectivele turistice etc.). În plus, găsești și alte informații utile precum: traseul prin Cadiz, orarul de acces la obiectivele turistice, harta parcărilor și experiențe recomandate.

Bugetul Meu

Am stat doar 2 zile în Cadiz și mi-a părut puțin, mult prea puțin. Cadiz nu este o destinație de bifat, ci o destinație de trăit, de explorat.

Despre alte orașe din Spania, găsiți informații în articolele:

Cadiz – Bijuteria ascunsă a Andaluziei

Tenerife – Ce să faci 7 zile în Insula Eternei Primăveri?

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii