Băile Olănești – top 10 lucruri de făcut

2020 este anul în care noi, călătorii români, a trebuie să ne restrângem aria călătoriilor. Mulți spun că este greu să consemnezi un traveler la sol. Eu zic că nu e așa de rău. Zic chiar că e de bine. De ce? Pentru că așa avem șansa de a descoperi ce este aproape, la îndemână. Citeam recent un articol despre Băile Olănești și trebuie să recunosc, că deși nu sunt o fană al destinațiilor de tip bază de tratament, mi-a stârnit interesul. După un scurt research am aflat că este o stațiune în care este greu să te plictisești.

Top 10 lucruri de făcut în Băile Olănești

1. Biserica Sf. Pantelimon din Băile Olănești

Chiar în centrul stațiunii găsim cea mai veche biserică din zona. Cunoscută și sub denumirile de “Biserica lui Horea” sau “Biserica de lemn din Albac”, mica bisericuță are o poveste chiar interesantă: se spune că aici a învățat să scrie și să citească și că a fost chiar și cântăreț în corul bisericii, unul dintre liderii răscoalei de la 1784 – Horea.

Continuator al luptei pentru pentru libertatea religioasă a creștin-ortodocșilor din Transilvania începută de ieromonahul Sofronie, Horea s-a rugat în bisericuța din Albac, împreună cu alți țărani, pentru unitatea românilor. Se spune chiar că, într-un colț ascuns al bisericii, au fost inscripționate în lemn cuvintele “Nicula Urs” (de la Vasile Ursu Nicola – Horea), pentru a aminti de sacrificiul făcut de Horea și de ceilalți români în timpul răscoalei țărănești din anul 1784 din Transilvania.

2. Mănăstirea Frăsinei

Este un loc ce merită vizitat, deoarece este singura mănăstire din țară unde viața monahală se aseamănă izbitor cu cea a călugărilor de la Muntele Athos. Pentru cei care își doresc să ajungă aici este bine de știut că traseul din Băile Olănești către mănăstire este disponibil doar la pas, pe drum forestier, până în comuna Muereasca. Accesul cu mașina se realizează doar pe traseul Râmnicu Vâlcea – Călimănești și apoi prin localitatea Muereasca.

3. Castelul Turn

Puțină lume știe faptul că în județul Vâlcea, există un mini castel chiar pe teritoriul stațiunii Băile Olănești. Deși clădirea nu este trecută în nicio arhivă cu acest statut, aspectul este indubitabil cel al unui mini castel. Azi clădirea adăposteşte un bar-restaurant. Dacă vă doriți să ajungeți acolo, musai să vă încumetați să urcați cele câteva zeci de trepte, aflate în stânga aleii izvoarelor termale.

Castelul Turn din Băile Olănești
Castelul Turn din Băile Olănești

4. Traseele de pe Drumul izvoarelor minerale

Dacă sunteți aici, în mod impetuos trebuie să faceți o scurtă plimbare până la izvoarele cu apă termală. Traseul este unul ușor, este mai mult o plimbare pe o alee pietonală minunată.

Din centru stațiunii se pleacă pe Aleea Izvoarelor, se trece pe lângă Parcul Central și se continua pe lângă terasele și pensiunile din localitate. Traseul duce, apoi, către grupurile de izvoare și trece prin fața Castelului Turn. Ultimul izvor este Izvorul 24!

5. Turism activ

Chiar dacă definiția clasică a „băilor” se referă la relaxare, la odihnă și la tratamente, puțină mișcare și aventură nu strică nimănui. Așa că, cei dornici de aventură au aici un centru de închirieri Atv-uri. Iar pentru cei care își doresc doar să facă mișcare în aer liber, au fost amenajate destul de multe trasee montane:

  • Olănești – satele Tisa și Gurguiata;
  • Olănești – Aleea Izvoarelor – Comanca; – durata – 3-4 ore; traseu accesibil (aleea izvoarelor și drum forestier).
  • Olănești – satele Tisa și Gurguiata – Schitul Bradu – durata – 4-5 ore; traseu ușor accesibil.
  • Olănești – Schitul Iezer – Peștera „Sf.Antonie”;
  • Olănești – Schitul Iezer – Schitul Pahomie – Schitul Pătrunsa – se recomandă o alocare strictă a timpului deoarece pentru a ajunge până la Pătrunsa este nevoie în medie de 9 ore.
  • Olănești – Mănăstirea Frăsinei – durata – 3-4 ore; traseu accesibil.
  • Olănești – „Piatra scrisă” – durata – 2-3 ore; traseu accesibil.
  • Olănești – Lacul Frumos (Moşoroasa)
Cascadă de pe traseele montane
Cascadă de pe traseele montane

6. Parcul National Buila Vânturărița

Masivul Buila – Vânturarița este locul ideal pentru iubitorii muntelui și ai activităților outdoor. Traseele printre chei, cele montane către vârfurile înalte și luminișurile pline de verdeață, promit o experientă aparte montagnarzilor. Creasta Buila – Vânturarița este dispusă liniar, cu o lungime de circa 14 km și o lățime cuprinsă între 0,5 și 2,5 m km. Cel mai înalt punct este Vârful Vânturarița Mare (1885 m), iar cel mai jos este ieșirea Bistriței din chei (550 m). Mai multe detalii și informații găsiți pe site-ul parcului.

7. Rezervația naturală Lacul cu Nuferi

Lacul este foarte aproape de oraș, pe drumul ce duce de la Vila Plopul la Sanatoriul Elias Olănești (fosta Vila 1 Mai). În realitate, aici, sunt două lacuri care au apă dulce și în care au fost aclimatizați nuferi de culoare albă și galbenă. Lacul aduce un iz puternic de romantic stațiunii. Nu credeți?

Lacul cu nuferi din Băile Olănești
Lacul cu nuferi din Băile Olănești

8. Tisa Spa Resort

Indiferent dacă ați avut o zi plină de activități sau dacă v-ați propus de dimineață să aveți o zi relaxantă, Tisa Spa Resort are o mulțime de experiențe spa din care le puteți alege pe cele care vă plac cel mai mult: piscine de înot, pentru adulți și copii, tobogane, jacuzzi-uri, saune, hammam, baie de abur, salină, locuri de joacă, sală de fitness, baruri, terase și un restaurant. Acestea sunt doar câteva dintre facilitățile de care dispune resortul.

9. Vizitați Bazele de tratament

Pe lângă beneficiile evidente ale apelor termale de aici, hotelurile sunt dotate cu instalații si aparatura moderne pentru realizarea de proceduri medicale precum: termoterapie, fizioterapie, mecanoterapie și kinetoterapie (individuala și de grup) cu aparatura speciala: bicicleta ergometrică, steppere, covor rulant, fitness, aerobic), hidrokinetoterapie (individuala și de grup la piscina), sauna, curenți diadinamici, galvano-ionizări, tens, trabert, magnetodiaflux, solux, ultraviolete, ultrasunete, aerosoli cu apă de la izvorul 7, masaj terapeutic, curenți interferențiali, băi galvanice parțiale, injecții cu ape minerale, laser terapie.

10. Excursii zilnice

Tot în Băile Olănești, mai exact, în apropiere de Hotel Livadia, exista un punct turistic de unde se organizează excursii de una sau mai multe zile. De aici se pleacă cu microbus sau autocar către diferite obiective turistice fie din județul Vâlcea, fie din apropierea stațiunii: Mănăstirea Pahomie, Schitul Iezer, Mănăstirea Cozia, Localitatea Horezu, Transalpina, Transfăgărășan etc!

Știați că… Legendele despre numele orașului

Denumirea orașului Băile Olănești este legată de multe legende care circulă prin folclorul local. Etimologia nu a fost exact stabilită, însă eu am regăsit vreo 2 legende care indică proveniența numelui:

  1. Se zice că acest loc este cunoscut încă de pe vremea dacilor și, apoi, a romanilor, care utilizau efectul terapeutic al izvoarelor minerale de pe valea râului Olănești. Ei captau apele termale prin intermediul unor conducte confecționate din „olane” (tub din argilă ars în cuptor).
  2. Altă legendă ne îndreaptă spre neamul Olăneștilor. Se spun că „ un conducător venit din Ardeal, pe nume “Olai”, care primește acceptul domnitorului valah de atunci spre a se așeza și stăpâni moșia de pe malul râului. Așa s-a născut familia Olăneștilor, care a fost o familie destul de importanta de-a lungul istoriei Țării Românești. Boieri cunoscători de carte, învățați, buni administratori financiari, Olăneștii au ocupat permanent ranguri boierești importante în administrația Țării Românești.

Dacă v-am convins că Băile Olănești este locul perfect pentru a petrece câteva zile relaxante, dați o fugă până acolo și bucurați-vă de minunățiile naturii. Posibilități de cazare găsiți și pe site-ul www.baile-olanesti.info.

Topuri cu activități pentru alte destinații din România, găsiți informații și în articolul:

Ce poți face 3 zile în Bucovina – Top 10 activități pline de adrenalină

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii