Știați că…. 15 Curiozități despre New York

New York City este una dintre cele mai cunoscute metropole din lume. Statuia Libertății, Empire State Building, The Rockefeller Center, Central Park, Brooklyn Bridge apar instant în mintea noastră când auzim New York. Dar asta știați deja, nu?

Pregătindu-mi excursia în USA (New York fiind pe listă) am descoperit că în orașul acesta cosmopolit are și alte secrete care nu sunt atât de mediatizate și de cunoscute, dar care sunt deopotrivă interesante și insolite. Haideți să le descoperim împreună:

1. Central Park – Cea mai scumpă licență pentru tonetele de hotdog

Cum să mergi în New York și să nu mănânci un hot dog? E ca și cum ai merge în Italia și nu ai mânca paste sau în Thailanda și nu ai mânca Pad Thai. Este o experiență It’s a Must  pentru orice călător. Însă, în spatele acestei imagini se află o politică administrativă extraordinar de scumpă.

Pentru a limita supra aglomerarea străzilor din New York City, primăria acordă anual 3,100 licențe autorizate pentru vânzătorii de street food. În funcție de locație, prețul unei licențe diferă. Cea mai ieftină este la Inwood Hill Park – $700. Se spune că există liste de așteptare de până la 20 de ani. Însă pentru cele din Central Park, lucrurile sunt diferite.  La fiecare 5 ani, aceste licențe se licitează de către primărie și prețurile la care se ajunge, de multe ori sunt exorbitante. Pe de altă parte, și venitul este la fel de substanțial. De exemplu, pentru o tonetă care e parcată în fața Metropolitan Museum of Modern Art licența a costat $125,170. Profitul a fost de $1.7 milioane/pe an. Deci,…. metită o astfel de afacere. Cea mai scumpă licență plătită vreodată a fost $415,000, iar venitul anual declarat a fost de $4.5-milioane/pe an. Ăsta da business!!!

Pe principiul, dai un ban, dar stai în față, acum înțeleg de ce am plătit $3 USD un hotdog…. în Central Park.

New York - Tonetă de Hot Hog
New York – Tonetă de Hot Hog

2. Central Park – Cea mai celebră locație din filmele americane

În Central Park au fost filmate, până în prezent peste 350 filme (conform unui studiu publicat în 2019). Primul film a fost în 1908 Romeo and Juliet. Printre cele mai cunoscute sunt 1997 The Devil’s Advocate, 1998 Godzilla, 2001 Serendipity, 2002 Men in Black II, 2002 Daredevil, 2005 The Devil Wears Prada, 2005 Hitch. Multe dintre filmele care au câștigat premii și au devenit referință în industria cinematografiei au fost filmate aici. Eu îmi aduc aminte, în fiecare an, de imaginile din Home Alone 2 – Lost in New York (1992). Cu toți cred că îl iubim  – măcar un pic – pe năzdravanul Kevin, că deh, cu el și cu pățaniile lui, am crescut și noi.

3. Einstein privește lumea modernă din New York City

Legătura lui Einstein cu New York City este un pic morbidă, căci ochii lui Albert Einstein sunt depozitați într-un seif din New Jersey. Povestea începe în 1955 când, după moartea fizicianului, medicul Thomas Harvey realizează o autopsie ilegală. În acel moment, Harvey extrage ochii și creierul din corpul lui Einstein. Creierul îl păstrează pentru studiile sale, și ochii îi încredințează doctorului Henry Abrams – oftalmologul lui Einstein. De atunci, au fost păstrați într-un seif în New Jersey. În 1994 a fost făcută publică existența ochilor lui Albert Einstein.

Albert Einstein
Albert Einstein

4. Poza lui Marilyn Monroe inspirată de “23 skidoo”

Și dacă tot vorbim de personalități celebre, să ne aducem aminte și de Marilyn Monroe și de poza ei celebră: MM în rochia albă ale cărei falduri se ridică jucăușe deasupra canalului din New York City. Poza este, de fapt, o scenă din filmul ”Șapte ani de căsnicie” care s-a turnat în Septembrie 1954. Ideea acestei poze, i-a venit fotografului său, Sam Shaw, care s-a inspirat dintr-o poveste reală a New York-ului:

La începutul sec. XX bărbații din New York City se adunau în fața Flatiron Building, aflată la intersecția Broadway cu Fifth Avenue. Motivul era unul pur și simplu….. bărbătesc. Aici, datorită poziționării clădirii se formează curenți de aer. Doamnele care se plimbau pe bulevard erau surprinse de acest curent, care le ridica fustele și dezgoleau gleznele. Fenomenul era cunoscut sub denumirea de “23 skidoo”.

MM a făcut istorie cu poza din film, pentru care a primit 100.000 $ și o palmă peste față, de la soțul său, Joe DiMaggio. Ulterior, rochia cu care a fost îmbrăcată Marilyn în acest film s-a vândut cu 4.600.000$. Scumpă Poveste!

Marilyn Monroe la New York
Marilyn Monroe la New York

5. Înainte de Hollywood a fost New York sau … Hollywood-ul de Est

Cartierul general a industriei cinematografice a fost, aici, în New York. Studiourile Kaufman Astoria au fost construite în 1920 și au funcționat până în 1978, când au fost declarate monumente naționale. Marile companii, inclusiv celebra Paramount Pictures (a doua cea mai veche companie de producție cinematografică din USA și a cincea din lume), a avut, sediul aici.  Printre cele mai celebre filme realizate în Kaufman Astoria din Queens a fost primul film sonor al lui Sherlock Holmes (The Return of Sherlock Holmes). În anii 30 s-au construit studiourile din Los Angeles și întreaga activitate s-a mutat acolo.

6. Prima pizzerie oficială din Statele Unite ale Americii

În 1895, Gennaro Lombardi deschide un magazin alimentar în cartierul Little Italy din Manhattan, New York City. În 1905 începe să vândă, pentru prima dată pizza coaptă pe cuptor în magazinul său. Până în acel moment, pizza italiană era făcută doar în casă și vândută pe stradă de vânzători neautorizați. Lombardis devine ulterior prima pizzerie recunoscută oficial în Statele Unite ale Americii. Mai mult, devine și o școală pentru viitorii pizzaiolo. Și, azi, și așteaptă clienții, în același decor și în același spirit ca la începutul sec XX.

Pizza Lombardi's
Pizza Lombardi’s
Pizza Lombardi's
Pizza Lombardi’s

7. Regula lui Bram: Un bilet de metrou = o felie de pizza

Și pentru că tot vorbim de pizza, de peste 50 de ani, în New York, prețul unui bilet la metro este echivalentul unei felii de pizza (bineînțeles, o pizza cu roșii și mozzarella și fără topping). Conform unui studiu realizat de New York Times, aflăm că pe parcursul celor 50 de ani prețurile au fost identice: 1960 (prețul unui bilet era 15 cenți, la fel și o felie de pizza), în 1970 amândouă erau 35 cenți, în 1980 – 60 cenți, în 1990 – 1.15 dolari, în 2000 1.5 dolari și în 2013 – 2.5 dolari. Oare așa va fi și pe viitor?

8. Invenții în New York – Ouăle Benedict

Și în domeniul gastronomiei, New York-ul se poate lăuda cu patente. Ouăle Benedict au fost inventate în New York, însă nu este foarte clar cine este persoana care le-a inventat. Rețeta este fie creația unui bucătar faimos Delmonico, ce voia să îți satisfacă un client pretențios, fie o rețetă proprie a unui un broker beat, de pe Wall Street, care, i-ar fi cerut bucătarului de la Waldorf Hotel să I le pregătească așa. Cine știe? Rezultatul însă este delicios.

Ouăle Benedict inventate în New York
Ouăle Benedict inventate în New York

9. Invenții în New York – Hârtia Igienică

Ei da! Așa e! Dacă nu știați, hârtia igienică – variantă modernă, a fost inventată la New York. Deși, știm cu toții acest produs a fost inventat de chinezi, care o și menționează într-o cronică scrisă în 589 d. H., produsul pe care noi îl utilizăm astăzi, este o variantă…. up-datată.

Inventatorul conceptului modern al hârtiei igienice este Joseph C. Gayetty. În 1857 produce primele sale șervețelele medicinale. Gayetty a fost atât de mândru de invenția sa, încât și-a imprimat numele pe fiecare servețel. Ulterior, în 1890 cei doi 2 frați, Clarence și E. Irvin Scott, au dus ideea lui Gayetty mai departe și au pus șervețelele medicinale pe un sul de hârtie. Iaca așa a apărut hârtie igienică modernă – și i-o datorăm New Yorkului.

Șervețelele medicinale ale lui Joseph C. Gayetty - New York
Șervețelele medicinale ale lui Joseph C. Gayetty – New York

10. Cel mai bogat oraș din lume – 25% din rezervele mondiale de aur

Se estimează ca, aici, în Federal Reserve Bank sunt depozitate 25% din rezervele mondiale de aur, adică, mai exact 7,000 tone. Apropo, Federal Reserve Bank este și cea mai veche construcție din New York și datează din 1652.

New York - Federal Reserve Bank
New York – Federal Reserve Bank

11. Cel mai bogat oraș din lume – Minerul din oraș

Și, chiar este cel mai bogat oraș din lume. Lucrul dovedit de Minerul orașului New York. Meseria lui Raffi Stepanian este să găsească pe străzile din New York aur, diamante și pietre prețioase. El trăiește, la propriu, din noroiul de pe străzile din New York, unde găsește comori nebănuite. Cu doar un cuțit și un pahar cu apă, Raffi Stepanian recuperează din noroiul de pe străzile metropolei metalele prețioase căzute de pe bijuteriile sau de pe îmbrăcămintea trecătorilor. Într-o zi bună, contra valoarea obiectelor găsite poate duce și la $600-800. Așa că, atunci când vizităm New York, ar fi bine să ne uităm și pe jos după comori, nu doar în sus la zgârie-nori.

12. În New York este un Zgârie Nori fără geamuri

În Manhattan există un zgârie nori fără ferestre. Da! Ați auzit bine. Situată pe 33 Thomas Street, clădirea are o înălțime de 167m, și inițial a fost o centrală telefonică inter-schimb (adică pentru convorbiri pe distanțe lungi). Despre adevărată utilitate a clădirii circulă mai multe versiuni. O ipoteză ar fi că aici s-ar afla locația probabilă a unui hub de supraveghere în masă al Agenției de Securitate Națională (NSA) cu numele de cod TITANPOINTE. O altă teorie afirmă că această clădire a fost astfel construită pentru a rezista unui atac nuclear timp de două săptămâni. Oricum este o curiozitate arhitecturală.

Zgârie Nori fără geamuri din New York
Zgârie Nori fără geamuri din New York

13. Cramele de vin din Brooklyn Bridge

Timp de câteva decenii, în picioarele Brooklyn Bridge au fost păstrate vinurile distribuitorilor de băuturi alcoolice de pe cele două maluri ale râului Hudson. Pivnițele au fost create ca un compromis, dar ca și o soluție financiară. Brooklyn’s Rackey’s Wine Company și compania de lichior Luhaties & Co. din Manhattan erau situate chiar acolo unde podul trebuia să se conecteze cu Manhattan și New Jersey. Arhitectul podului, Roebling se confrunta cu costuri exorbitante pentru construcție – în jur de 15 milioane de dolari. Pentru nu expropria magazinele de vin și pentru a atenua costurile orașului, Roebling a găsit o soluție ingenioasă de tipul win-win: A construit camere subterane și a făcut ceea ce ar face orice New Yorkez care deține teren – A închiriat imobilul scump. Prin urmare, vinul era deja în crame, în momentul în care podul a fost finalizat. Încăperile erau perfecte pentru depozitarea vinului: întunecate, umede și reci. În anii 1930 au fost închise de autorități, dar în 1978 au fost redescoperite în urma unei vizite oficiale. Tot atunci s-a descoperit și această inscripție estompată:

Who loveth not wine, women and song, he remaineth a fool his whole life long.”

Cramele de vin din Brooklyn Bridge
Cramele de vin din Brooklyn Bridge

14. Gara prezidențială de sub Hotelul Waldorf Astoria

Hotelul Waldorf Astoria are o platformă de tren secretă. Se spune că, în anii 30 Track 61 a fost construită pentru ca Președintele Franklin D. Roosevelt (FDR) să o folosească în interes propriu. Scopul era să ascundă, de ochii publicului, boala de care suferea – poliomielita. Astfel, el putea intra discret în hotel, fără să fie văzut. După moartea președintelui în 1945, gara a fost închisă definitiv.

Gara prezidențială de sub Hotelul Waldorf Astoria
Gara prezidențială de sub Hotelul Waldorf Astoria

15. Pentru o zi cel mai sigur oraș din America

Ziua de 28 Nov 2012 este singura zi, din istoria New York City, în care nu a fost raportată nicio crimă, niciun atac armat, niciun jaf sau vreun alt act de violență în întregul oraș. Deși, este unul dintre orașele cu cea mai mică rată de criminalitate, doar într-o singură zi orașul a atins acest rezultat. În 2017 au fost raportate 292 crime, în 2018 – 289 și în 2019 peste 300, ceea ce înseamnă o rată a criminalității foarte scăzută pentru această metropolă care are mai mult de 8.70 milioane de locuitori. Ultima oară când s-au înregistrat cifre atât de scăzute a fost în 1950.

16. New York deține titlul de Cel mai mare oraș din USAdin 1790

Încă din 1790 deține statutul de cel mai mare oraș al Statelor Unite, fiind de asemenea și primul oraș capitală al statului. Aici, a fost locul unde primul președinte al Statelor Unite ale Americii –  George Washington, a susținut primul său discurs după investirea în funcție, mai exact, în 30 Aprilie 1789.

Pe scurt, iată că am trecut prin câteva dintre „curiozitățile” și „secretele” New Yorkului, interesante și amuzante, deopotrivă.

Voi ce alte lucruri știți despre The Big Apple City?

Alte articole despre aventura în America de Est:

Buget și Organizare 2 zile – Washington D.C.

New York în 2 zile (Lower și Upper Manhattan)

Statuia Libertății – Manhattan văzut din Coroană

Empire State Building sau Top of the Rock

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, hai să-l împărtășim cu prietenii care iubesc călătoriile. Nu uita să le dai un share și prietenilor tăi. Te invit să îți creezi tu propria experiență, plecând de la informațiile din articolele și itinerariile mele.

Spor la călătorit!

Distribuiti pe Facebook
Distribuiti pe Twitter

Itinerarii